Zbavte sa opuchov a kŕčových žíl raz a navždy!

Dlhé státie, tehotenstvo či sedavý spôsob života majú negatívny vplyv na naše nohy, ktoré tak môžu bolieť a opúchať. Rovnako sa môžu objavovať aj nevzhľadné metličky a kŕčové žily. Ako na všetko vyzrieť? Poradíme vám pár tipov pre krásne nohy bez opuchov a kŕčových žil!

15.06.2022 00:00
Simply you, pr, nepouzivat Foto:

Čo spôsobuje opuchy?

Nohy sú odrazom vášho spôsobu života. Pokiaľ v práci dlho stojíte, alebo naopak sedíte, je veľká pravdepodobnosť, že máte na konci pracovného dňa nohy ako balóny. Kvôli statickej pozícii – či už posediačky, alebo postojačky, sa v dolných končatinách hromadí krv, ktorá spôsobuje nepríjemné mravčenie a bolesti. K opuchom naviac prispieva nedostatok pohybu, nadváha a obezita, tehotenstvo, ale tiež nosenie vysokých podpätkov. Vaše nohy ovplyvňuje aj počasie. Častejšie ľudia viac trpia v lete, pretože teplo v nadmernej miere zaťažuje žilný systém, čo spôsobuje spomaľovanie prietoku krvi v dolných končatinách.

Pozor na to, čo jete

Základným krokom je dodržiavať zdravý životný štýl. Jedálniček by mal byť vyvážený s dostatkom vitamínov a minerálov. Obmedzte sladké, mastné a priemyselne spracované potraviny a radšej dajte prednosť základným potravinám bohatým na bielkoviny a zdravé tuky. Nezabúdajte ani na pitný režim. Lekári odporúčajú denne vypiť 2–2,5 litrov vody (0,5 litru na každých 15 kg hmotnosti). Do pitného režimu však nepatrí káva ani alkohol. Tým sa oblúkom vyhnite! Malý tip: pokiaľ vám čistá voda nechutí, skúste do nej pridať citrónovú alebo pomarančovú šťavu. Citrusy totiž obsahujú prírodné flavonoidy, ktoré zvyšujú napätie žilnej steny a mikrocirkuláciu.

Obmedzte solenie

Za opuchnutými nohami môže byť aj množstvo soli, ktoré v strave prijímate. Odporúčané denné množstvo sodíka je zhruba 10 gramov pre muža a 8 gramov pre ženu. Dobrým spôsobom, ako dostať sodík z tela, je zaradiť do jedálnička potraviny obsahujúce draslík, napr. petržlen, avokádo, tuniak, špenát, kuracie a bravčové mäso, sladké zemiaky, pažítku, cesnak a banán.

Hýbte sa!

Dôležitý je pre prevenciu opuchov tiež pravidelný pohyb. Odborníci odporúčajú venovať sa každý deň minimálne 30 minút nejakej aktivite. Ideálne je behanie, plávanie a ďalšie športy, pri ktorých zapájate dolné končatiny. Na koniec dňa zaraďte nenáročné, ale účinné cviky, ktoré podporia krvnú cirkuláciu. Ľahnite si na chrbát a zdvihnite do pravého uhla nohy a ruky. V tejto pozícii začnite trepať rukami a nohami, môžete robiť tiež malé krúžky chodidlami a rukami, alebo simulujte jazdu na bicykli.

Ponaťahujte si nohy aj v práci

Sedíte celý deň v kancelárii a nemáte počas pracovného dňa čas na prechádzku? Nohy môžete precvičovať aj v práci. Priebežne naťahujte chodidlá, skúste krúžiť chodidlami v členkoch a striedavo zatínajte a povoľujte prsty na nohách. Týmito jednoduchými cvikmi aj počas sedenia rozprúdite krvný obeh. Pozor by si mali dávať ženy aj na prekrižovanie nôh pri sedení, čo spomaľuje prúdenie krvi v končatinách a vedie ku vzniku opuchov.

Nechajte nohy oddýchnuť

Okrem stravy a cvičenia je vhodné každý večer unavené a opuchnuté nohy jemne masírovať. Použiť môžete chladivý krém či gél alebo prípravok určený priamo na prekrvenie unavených a opuchnutých nôh. Výborné sú kúpele, pri ktorých striedate studenú a teplú vodu. Po celom dni je tiež vhodné nohy natiahnuť a dať ich do vyvýšenej polohy. Môžete použiť zložený uterák či vankúš. Dôležité je, aby boli nohy nad úrovňou srdca.

odkaz
Simply you, Priessnitz, pr, nepouzivat

Účinná pomoc z lekárne

Pri výbere krému či gélu sa o pomoc obráťte v lekárni a dajte radšej prednosť prírodnému zloženiu. Na opuchy a bolesti nôh sú výborné prípravky s obsahom červených listov viniča hroznorodého a plodov pagaštanu konského. Tie majú priaznivé účinky na kvalitu a funkciu žilného a lymfatického systému. Vyskúšať môžete napr. zdravotnícku pomôcku, Priessnitz Žily a cievy Medical. Tento osvedčený gél obsahuje unikátne zloženie, vďaka ktorému prenikajú účinné zložky ľahšie ku kapilárnym cievam a žilám a priaznivo tam pôsobia na ich pružnosť, pevnosť a priechodnosť. Je preto ideálnou starostlivosťou pre nohy bez kŕčových žíl a opuchov. Gél totiž perfektne bojuje aj s pocitom ťažkých a opuchnutých nôh.

V ponuke je aj Priessnitz Žilná a cievna výživa, výživový doplnok, ktorý je vysoko účinný s unikátnou kombináciou aktívnych bioflavonoidov ako je hesperidín a diosmín, beta-glukány z pivovarských kvasníc a trans-resveratrol z viniča hroznorodého. Práve vinič hroznorodý napomáha k zdravším žilám a obmedzuje pocit ťažkých nôh. V zložení nájdete aj extrakt zeleného čaju pre lepšiu pružnosť ciev a vitamíny skupiny B, konkrétne vitamín B12 a B6 pomáhajú podporovať prirodzenú tvorbu červených krviniek. Navyše súčasťou balenia je aj darček v podobe zdravotníckej pomôcky Priessnitz Žily a cievy Medical 125 ml.

Pokiaľ by opuchy boli dlhodobé a nepomáhali by žiadne rady, je vždy nutné navštíviť svojho lekára. Opuchy totiž neradno podceňovať. Často môžu byť príznakom závažnejšieho ochorenia.

chyba