Buďte na pozore: Prechodné obdobie je magnetom na choroby!

Jarné obdobie je po dlhej usedenej zime skvelým reštartom pre náš organizmus. Prvé teplejšie dni venujeme ako domácim, tak aj prácam okolo domu a v záhrade. Chceme zveľaďovať, ale ako popritom prihliadame na vlastné zdravie? V tomto článku vám priblížime, ako si chrániť zdravie pri bežných jarných prácach.

10.05.2022 00:00
whitepress, pr, nepouzivat

Ako zdravo začínať s prácou v okolí domu?

Táto činnosť spolu aj s prácou na záhrade patrí k sezónnym aktivitám. Na jar a na jeseň pri nevhodnom preťažovaní tela a slabom odpočinku trpí celý pohybový aparát. Ide o veľmi intenzívne práce, ale aj dosť rytmické a monotónne. Všetky majú spoločného rizikového menovateľa, a tým je dlhodobé zohýnanie. Pred každou takouto prácou potrebuje telo rozcvičiť súborom naťahovacích cvikov, strečingom rúk a nôh.

Takáto forma prevencie je vhodná aj pri domácich prácach, ako je zametanie či vysávanie. Najviac ohrozované je telo pri zvýšenej rotácii v chrbtici a súčasnom zohýnaní sa, resp. naťahovaní za inými pomôckami. Hlavný krok a zmenu smeru udržiavame nohou vzad.

Pozor! Aj keď je vonku teplo, nevychádzame pracovať, dokým nie je telo dostatočne zahriate. Prudká zmena teplôt sa neskôr bude kombinovať s chladom, resp. so studeným potom. Negatívnym dôsledkom po práci býva okrem preťažovania dolnej časti chrbtice aj prechladnutie v krížoch. To vás od všetkých plánovaných prác na pár dní pripúta k lôžku a pre rýchlu úľavu aj k liekom od bolesti, bežne označovaným ako nesteroidové protizápalové liečivá pre svaly a kĺby.

Zmohla vás chrípka, prechladnutie alebo sezónna alergia?

Túto triádu zdravotných ťažkostí horšie rozpoznať, čím dlhšie ste predtým trávili čas na zatrávnenej a rozkvitnutej záhrade. Príznaky pri chrípke sú intenzívnejšie než pri prechladnutí. Obe ťažkosti sa prejavujú nádchou, bolesťou hrdla, únavou, pričom počas liečby vyhľadávame aj lieky proti kašľu a vitamínové doplnky na báze eukalyptu, tymiánu a lipy s pridanými anitoxidantmi pre regeneráciu dýchacích ciest. Prechladnutie je stavom bez teploty, ale v oboch prípadoch potrebujeme čo najviac oddychovať, prijímať tekutiny a lieky.

Viete, ako najlepšie rozpoznať príznaky jarnej alergie? Trvá dokým ste vystavovaní alergénu (peľu, prachu), čo môže predstavovať 4 – 6 týždne. Okrem sťaženého dýchania a kašľu sa prejavuje svrbením, slzením až pálením očí. Pre rýchlejšiu úľavu sa riadime pokynmi imunológa.

whitepress, pr, nepouzivat

Rada na záver

Ako celoročnú, nielen sezónnu prevenciu pre silnú imunitu odporúčame výživové probiotika na ochranu pred infekčnými ochoreniami, pre lepší metabolizmus a trávenie. Pomáhajú predchádzať zápalom a mnohé z nich chránia cievny systém a krvný tlak.

Takto chránení zdoláme všetky jarné výzvy!

chyba