5 zaručených tipov ako si poradiť s jarnou únavou

Jarná únava sa spája predovšetkým s prechodom chladnejšieho počasia do teplejšieho. Striedanie štyroch ročných období je pre naše telo prirodzené, najmä pokiaľ celý život žijeme v danom klimatickom pásme.

29.04.2022 00:00
Jarna unava

Jarná únava je však charakteristická nielen pre ľudí, ale aj pre celú prírodu. Nie je označovaná ako choroba, no môže spôsobovať negatívne vplyvy na náš organizmus. Omnoho viac pociťujú tieto zmeny staršie generácie, či napríklad alergici. Ako sa prejavuje jarná únava a ako sa jej môžeme zbaviť? Aký súvis má s jarnou únavou zdravotné poistenie a zdravotná poisťovňa?

Aké sú prejavy jarnej únavy?

Medzi prejavy jarnej únavy podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zaraďujeme pocit únavy, ospalosť, ťažkosti so spánkom, bolesti hlavy, malátnosť, nesústredenosť, či podráždenosť. Únava sa prejavuje najmä nedostatkom energie aj pri činnostiach, ktoré bežne nespôsobujú žiadne väčšie problémy. Táto reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy, či zmeny v trvaní slnečného svitu môže byť umocnená aj posunom času.

Čo sa týka jednotlivých prejavov, nie sú dlhodobé a väčšinou miznú po tom, ako sa telo aklimatizuje na zmenu. Jarná únava sa spája aj s tým, že počas zimy máme oveľa menej pohybu. Na jar chceme tráviť viac času von a zároveň aj prvé jarné lúče sú pomerne vyčerpávajúce. Trvanie príznakov sa odhaduje na jeden až tri týždne, pričom v prípade, že máte chronické príznaky, mali by ste vyhľadať pomoc odborníka.

Ako si poradiť s jarnou únavou?

Jeden zo základných spôsobov ako si môžete pomôcť pri jarnej únave je kvalitná zdravotná starostlivosť. Kvalitná zdravotná poisťovňa a zdravotné poistenie sú základom pre prevenciu vzniku ochorení, ale aj pre získanie vysoko kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Ak sa budete o svoje telo starať, budete pravidelne chodiť na preventívne prehliadky a riešiť vaše zdravotné ťažkosti, s oveľa menšou pravdepodobnosťou vás potrápi jarná únava, či iné ochorenia. V prípade, že nie ste spokojní so súčasnou zdravotnou starostlivosťou, zmena zdravotnej poisťovne vám môže v mnohom pomôcť.

Ďalším tipom na zvládnutie jarnej únavy je dostatok pohybu. Podľa článku Does exercise really boost energy levels? uverejnenom na portáli Harvard Health, sa pri cvičení produkuje viac mitochondrií vo svalových bunkách. To prakticky znamená, že tieto malé elektrárne buniek vám môžu zvýšiť energetickú zásobu. Cvičenie tiež zvyšuje cirkuláciu kyslíka, vďaka čomu môžete efektívnejšie využívať energiu. Prostredníctvom intenzívneho cvičenia sa zvýši aj vaša hladina hormónov, vďaka čomu sa budete cítiť viac nabití energiou.

Tretím spôsobom, ako sa môžete popasovať s jarnou únavou, je zdravý a vyvážený jedálniček. Do jedálnička by ste mali zaradiť najmä ovocie a zeleninu, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu, ale tiež je podstatné voliť aj celozrnné výrobky a prospešné oleje. Štvrtým dôležitým komponentom je, samozrejme, dostatok pitného režimu v podobe vody a nesladených nápojov. Posledným krokom je pobyt na slnku. Podľa článku How to safely get vitamin D from the sun uverejnenom v Healthline nám na slnku denne stačí desať až tridsať minút na doplnenie vitamínu D.

Mali by ste sa dostatočne hýbať, zdravo jesť, dbať na pitný režim a pobytu na slnku. Nezabúdajte však aj na zdravotnú starostlivosť a v prípade, že nie ste spokojný, pomôcť môže aj zmena zdravotnej poisťovne. Zmena zdravotnej poisťovne sa dnes dá realizovať jednoducho aj online.

chyba