Boľavé kĺby a šport, že nejdú dokopy? Opak môže byť pravdou

Už dávno neplatí fakt, že ťažkosti s kĺbmi trápia len staršiu generáciu. Práve v dôsledku sedavej práce, nedostatočnej výživy či častých stresových situácií sa s problémami s pohybovým aparátom stretne každý druhý bez ohľadu na vek. Pokiaľ vás tiež teplé počasie vylákalo von s chuťou športovať, myslite na to, že pokiaľ sa aktívnemu pohybu nevenujete celoročne, nie každá fyzická aktivita je pre vás vhodná, predovšetkým ak máte problémy s kĺbmi.

22.04.2022 00:00
Simply you, pr, nepouzivat Foto:

Viete, ktoré športy sú najlepšie pre osoby s boľavými kĺbmi?

Ideálnou fyzickou aktivitou pre ľudí s problémovými kĺbmi alebo pre tých, ktorí so športom začínajú, je rozhodne jazda na bicykli. Cyklistika je nenáročný šport, ktorý nezaťažuje kĺby, a môžu sa jej venovať snáď všetci. Skvelou alternatívou je taktiež kolobežka, ktorá sa v posledných rokoch stala veľmi obľúbenou.

Ďalšou skvelou aktivitou nie len pre formovanie postavy, šetrenie kĺbov a zapojenie všetkých svalových skupín je plávanie. Vďaka nadnášaniu vodou sa vyhnete preťažovaniu kĺbov, a to dokonca aj vtedy, pokiaľ trpíte nadváhou. Dôležité je si postrážiť správne prevedenie plaveckého štýlu, nech zbytočne nenamáhate krčnú chrbticu.

A tým najlepším „športom“ je chôdza. Chôdza je človeku najprirodzenejší pohyb, pri ktorom dochádza k aktivácii kostrového svalstva a jeho tonizácií. Posilnený svalový korzet uľahčuje pohyb namáhaným kĺbom, chrbtici a udržiava správne postavenie klenby chodidla. Dĺžku prechádzky a jej tempo si určite presne podľa svojich potrieb, môžete ju absolvovať tiež s parťákom, s ktorým bude čas rýchlo ubiehať a vy ani nebudete vedieť, že športujete.

A ktorým športom sa radšej vyhýbať?

V prípade bolesti kĺbov je odporúčané sa vyhýbať športom, ktoré sú spojené s vyššou a nárazovou záťažou (rýchle a náhle pohyby). Medzi také športy patria napríklad tenis, ale aj golf. Pokiaľ sa športu nevenujete pravidelne, nie je dobré začínať s aktivitami, pri ktorých si nemôžete zvoliť vlastné tempo a tiež sa vyhýbajte takým, pri ktorých hrozí vyššia miera rizika úrazu či pádu. Pre sezónnych športovcov sa tak neodporúča volejbal ani futbal.

Čo kĺby potrebujú?

Ani vyvážená a pestrá strava vám nezaistí dostatočný príjem látok, ktoré sú potrebné pre správnu hybnosť kĺbov, a preto je vhodné ich dopĺňať aj inak. Vhodné je dopĺňať glukozamín, ktorý sa v našom tele prirodzene nachádza v chrupavkách. K jeho úbytku dochádza vekom, to vedie k zhoršeniu pohyblivosti kĺbov, ktorú môže sprevádzať tiež bolesť alebo dokonca rozpad chrupavky a kĺbov. V potravinách ho žiaľ vôbec nenájdeme, a preto sa musíme spoliehať na výživové doplnky s jeho obsahom. Ďalšou látkou, ktorá ovplyvňuje zdravé a funkčné kĺby je kurkumín. Túto látku nájdeme obsiahnutú v kurkume a jedná sa o veľmi silný prírodný antioxidant, ktorý je vhodné užívať pri bolestiach kĺbov, ich zápale a tiež ako prevenciu.

Potrebné je spomenúť extrakt konopných semien, teda konopy, ktorý nie je tak známou látkou a možno aj podceňovanou. Bolo preukázané, že konope totiž pôsobí protizápalovo, uľavuje od bolesti a pomáha udržiavať zdravý stav kostí. A v neposlednom rade nesmieme tiež zabúdať na dostatok vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu pre správnu funkciu kĺbových chrupaviek, kostí a kože a chráni bunky pred oxidačným stresom.

odkaz
Simply you, pr, nepouzivat

Prírodné riešenie z lekárne

Zdravé kosti a kĺby potrebujeme pre aktívny a plnohodnotný život naozaj všetci. Výživový doplnok z lekárne CannamediQ Ortopeden je prémiový prípravok s vysokým obsahom glukosamínu v dennej dávke, konope, kurkumou a vitamínom C. Vďaka svojmu zloženiu poskytuje špičkovú kondíciu a dokonalú hybnosť kĺbov, dobrý stav kostí a celého pohybového aparátu a podporuje tvorbu kolagénu v kĺbových chrupavkách. Stuhnuté, opotrebované a preťažené kĺby už nebudú obmedzovať váš aktívny život.

chyba