Trápi vás seborea vo vlasoch? Poradíme, ako na ňu!

Bojujete neúspešne so svrbiacou pokožkou hlavy a bielymi šupinkami vo vlasoch? Žiadne šampóny proti lupinám neprinášajú potrebnú úľavu? Potom sa môže jednať o seboreu, ktorá je často s lupinami mylne zamieňaná. Ako sa o seboroickú pokožku najlepšie starať? Poradíme vám.

18.04.2022 00:00
Simply you, pr, nepouzivat Foto:

Lupiny alebo seborea?

Seborea pripomína lupiny hlavne zo začiatku. Obe kožné ochorenia majú rovnaké príznaky: vytrvalé a nepríjemné svrbenie vlasovej pokožky. Neskôr sa ale pridávajú aj začervenanie, opuchnutosť a mastné šupinaté miesta. Pokožka hlavy, ktorá je napadnutá premnožením kvasinky rodu Malassezia, sa snaží tento problém vyriešiť zrýchlenou tvorbou kožných buniek. Tým prirodzene bunky rýchlejšie starnú a vo veľkom množstve sa odlupujú.

U koho a prečo vzniká?

Seboroická dermatitída sa môže prejaviť v každom veku. Nejedná sa o kožnú chorobu, ktorá by bola prenosná alebo výrazne ohrozovala vaše zdravie. Môže sa však podpísať na psychickej pohode a mať vplyv na váš spoločenský život. Seborea sa najčastejšie vyskytuje vo vlasoch, ale môže sa objaviť aj na ďalších miestach, kde je produkcia kožného mazu najsilnejšia, napr. na tvári, chrbte a prednej strane hrudníka. Trápi skôr mužov mladšieho veku (do 40 rokov), a to z dôvodu vyššej aktivity testosterónu. Ďalšími príčinami môžu byť hormonálna nerovnováha, vysoko sa mastiaca pleť alebo porucha imunity. Veľkú úlohu zohrávajú aj genetické predispozície, nezdravý životný štýl a dlhodobý stres.

Čo dodržiavať?

Bohužiaľ sa ide o chronické ochorenie, ktoré sa objavuje opakovane a nejde úplne vyliečiť. Vďaka správnej starostlivosti však môžete nepríjemné prejavy seborey dostať pod kontrolu. Dôležité je obmedziť stres a dodržiavať vyváženú a pestrú stravu s dostatkom vitamínov a minerálov. Vyraďte zo svojho jedálnička alkohol, sladkosti a tučné a mastné jedlá, ktoré môžu ochorenie zhoršovať. Naopak dodajte telu dostatok vitamínu B, železa, selénu a zinku. Tiež obmedzte používanie stylingových prípravkov a farbenie vlasov u kaderníka. Stav seboroickej pokožky sa mení aj so zmenou počasia. Počas zimy a vplyvom nosenia nepriedušných pokrývok hlavy sa seborea zhoršuje. Naopak v lete môže dôjsť k výraznému zlepšeniu.

Ten správny šampón!

Pri starostlivosti o seboroickú pokožku je dôležitý správne zvolený šampón. Vyhnite sa prípravkom z drogérie, ktoré obsahujú mnoho chémie, parfumovaných zložiek a ďalších látok, ktoré dráždia vašu citlivú pokožku. Pri výbere šampónu zamierte radšej do lekárne, kde sa dajú kúpiť prípravky s vysokým obsahom prírodných účinných látok. Vyskúšať môžete Capillus šampón seborea, ktorý zmierňuje tvorbu šupín a začervenanie vlasovej pokožky. Predovšetkým však tiež rýchlo a dlhodobo uľavuje od nepríjemného svrbenia. Prírodné zloženie nedráždi vlasovú pokožku. Naopak konopný olej a extrakt pomáhajú k jej prirodzenej obnove. Soľ z Mŕtveho mora spoločne s grepovými semienkami ničia premnožené kvasinky. Pravidelným používaním šampónu tak vyriešite nielen akútny stav, ale aj opakovaný návrat problémov.

odkaz
Simply you, pr, nepouzivat

Starajte sa o pokožku hlavy

Dôležitým krokom v boji proti seboroickej dermatitíde je aj udržiavať vlasovú pokožku čistú a hydratovanú. Preto do svojej vlasovej rutiny zaraďte aj peeling, ktorý ju zbaví všetkých nečistôt. Následne môžete použiť Capillus vlasové sérum seborea, ktoré obsahuje blahodarný konopný extrakt, soľ z Mŕtveho mora, grepové semienka, yzop a mätu. Toto unikátne zloženie vlasovú pokožku osvieži, schladí a zregeneruje. Dokáže tak rýchlo upokojiť podráždenie a svrbenie a odstrániť nevzhľadné šupinky.

chyba