Koniec zabúdania! Zlepšite svoju pamäť

Pozdraví vás na ulici bývalý kolega, ale vy si nemôžete spomenúť na jeho meno? Nie ste si istá, či ste vypli kulmu v kúpeľni alebo sporák v kuchyni? Tieto situácie sú pomerne časté a trápia mnohých z nás. Aj keď nie je potrebné sa obávať, je dobré našu pamäť neustále precvičovať.

17.04.2022 00:00
Simply you, pr, nepouzivat Foto:

Pamäť je schopnosť mozgu ukladať, uchovávať a vybavovať si informácie. Mozgové bunky sú najviac aktívne okolo 25. roku veku a potom ich schopnosti upadajú. Zabúdanie je prirodzeným procesom starnutia a začína sa prejavovať okolo 30 rokov. Ako starneme, zabúdanie zosilňuje, pretože dochádza k zníženiu schopnosti mozgu vytvárať a uchovávať pamäťové stopy.

Dlhodobá pamäť je skladisko informácií

Pamäť delíme podľa dĺžky uchovania informácií na senzorickú (ultrakrátku), krátkodobú, strednodobú a dlhodobú. Práve dlhodobá pamäť uchováva najväčšie množstvo informácií. Patrí sem schopnosť čítať, písať, počítať alebo poznať svoje vlastné meno. Ak si nemôžeme informácie hneď vybaviť, z pamäti sa nevytratili, len neboli nájdené alebo boli prekryté informáciami novšími a dôležitejšími.

Vyhýbajte sa cukru a alkoholu

Ak chcete svoju pamäť vylepšiť je dôležité udržiavať zdravý životný štýl. Odborníci odporúčajú vyhýbať sa alkoholu a cukru. Je totiž dokázané, že ľudia, ktorí majú vo svojom jedálničku vysoké množstvo pridaného cukru majú menší mozog a horšiu pamäť. S tým súvisí aj telesná hmotnosť. Obezita totiž môže poškodiť nielen telo, ale aj výkon mozgu a narušiť gény súvisiace s pamäťou. Dôležitý je teda vyvážený jedálniček bohatý na vitamíny a minerály. Jedzte viac potravín s obsahom vitamínu C (brokolica, citrusy, paprika, melón, čučoriedky), horčíka (mandle, kešu, avokádo) a zinku (huby, špenát, dyňové semienka).

Trénujte mozog

Pamäť môžete trénovať aj v rámci odpočinku. Základom je zamestnávať mozog a naučiť sa vždy niečo nového. Ideálne je napr. lúštenie krížoviek, sudoku, puzzle, čítanie kníh, ale tiež učiť sa nový cudzí jazyk, maľovať, háčkovať apod. Výborné sú aj rôzne strategické hry, ktoré vyžadujú veľkú dávku sústredenia (šach, pexeso). Nezabúdajte ani na fyzický tréning. Pravidelný pohyb je tým najlepším, čo môžete pre svoju pamäť urobiť. Na čerstvom vzduchu sa vám okysličí mozog a zlepšia kognitívne funkcie, vrátane pamäti. Preto odborníci odporúčajú venovať sa aspoň 30 minút denne nejakej pohybovej aktivite.

Nezabudnite relaxovať

So stresom sa v dnešnej dobe stretáva takmer každý. Bohužiaľ práve stres stojí za vznikom mnohých chorôb a podľa rôznych prieskumov má aj negatívny vplyv na našu pamäť. Preto je vhodné stres neignorovať, ale nájsť spôsob ako sa s ním vysporiadať. Stačí krátka prechádzka, joga alebo meditácia. Nezabúdajte ani na kvalitný spánok, najlepšie 7 – 9 hodín denne.

Stavte na prírodné extrakty

Zlepšiť pamäť vám pomôžu aj bylinky. Medzi stálice v boji proti zabúdaniu patrí ginko biloba alebo ginko dvojlaločné. Extrakt z ginka sa v tradičnej čínskej medicíne využíva už celé tisícročia. Tento vysoký strom, ktorý dorastá do výšky až 40 metrov obsahuje komplex prírodných aktívnych látok, ktoré majú blahodarný vplyv na ľudské zdravie. Hlavnou zložkou sú tzv. flavonoidy. Tie majú silné antioxidačné účinky, vďaka čomu chránia bunky pred oxidáciou a predčasným starnutím. Súčasne telo zbavujú nahromadených toxínov a iných škodlivín. Ďalším skvelým pomocníkom je lecitín, niekedy označovaný ako „potrava pre mozog“. Lecitín obsahuje cholín, ktorý sa v našom tele premení na acetylcholín, ktorý prenáša v mozgu impulzy medzi nervovými bunkami. Pomáha tak posilňovať mentálne procesy, tz. zlepšuje pamäť a schopnosť sústredenia. Na našu pamäť má pozitívny vplyv aj rozmarín. Pokiaľ sa teda potrebujete sústrediť, dajte pár kvapiek rozmarínového oleja do aróma lampy alebo si postavte na stôl kvetináč s čerstvým rozmarínom a sem tam si k nemu privoňajte. Zlepší sa vám nielen pamäť, ale aj nálada.

odkaz
Simply you, pr, nepouzivat

Pomocník z lekárne

Na trhu existuje veľké množstvo výživových doplnkov na podporu pamäti. V lekárni sa poobzerajte po prípravku, ktorý obsahuje extrakt ginko biloby v kombinácii s lecitínom. Tieto látky pôsobia synergicky a oveľa účinnejšie než ich oddelené pôsobenie a tým sa zvyšuje účinnosť takéhoto prípravku. Vyskúšať môžete napríklad výživový doplnok GinkgoMax+Baco­pa+Lecitin, ktorý je unikátny svojim posilneným zložením s obsahom ginko bilogy, ktorá prekrvuje a vyživuje mozgové tkanivo a posilňuje pamäť. Vďaka obsahu lecitínu prípravok podporuje regeneráciu nervových buniek a pomáha zlepšiť sústredenie. Bacopa zas pomáha stimulovať myslenie a zlepšuje funkcie nervových buniek. Preto GinkgoMax+Baco­pa+Lecitin z prémiového radu DaVinci Academia prestavuje trojitú silu pre lepšiu pamäť.

chyba