Čerstvé pečivo bez lepku sa po novom presadilo v lekárenskom sortimente

Čerstvé pečivo bez lepku sa po novom presadilo v lekárenskom sortimente – exkluzívne ho teraz ponúka svojim zákazníkom slovenská internetová lekáreň Mojalekáreň.sk, ktorá tak vstúpila do sortimentu špecifických čerstvých produktov.

13.04.2022 00:00
moja lekaren, pr, nepouzivat Foto:

„Urobili sme ústretový a logický krok smerom k ľuďom, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu alebo vo svojej strave obmedzujú lepok. Chceme, aby sa cítili lepšie, a keď sme zistili, že najväčším ťahákom našej ponuky bezlepkových potravín sú múky a zmesi na pečenie, bolo o experimente s čerstvým pečivom bez lepku v Mojalekáreň.sk rozhodnuté,“ hovorí Vladimír Finsterle, zakladateľ MojaLekáreň.sk.

Mojalekáreň.sk považuje ponuku bezlepkových potravín za jednu zo svojich „výkladných skríň“, ktorú stále rozširuje. Novinky v kategórii zdravých potravín na MojaLekáreň.sk sleduje každý piaty zákazník a potraviny bez lepku vyhľadá každý desiaty návštevník tejto kategórie. Starostlivosť MojaLekáreň.sk o „bezlepkárov“ ale obsahuje aj ponuku jednoduchých domácich diagnostických testov na intoleranciu potravín a možnosť získať zadarmo odbornú radu: pacienti sa môžu poradiť s lekárnikmi o možnostiach riešenia ich individuálnych ťažkostí. MojaLekáreň.sk ponúka niekoľko rôznych druhov čerstvého pečiva bez lepku, a to sladké i slané – chlieb, bagetky, toastový chlieb, makovky, bábovky, perník ai. Čerstvé pečivo bez lepku je balené, vhodné aj pre vegánov, ale určené hlavne pre osoby dodržiavajúce bezlepkovú diétu alebo pre tých, ktorí sa snažia lepok vo svojej strave obmedziť. Má minimálnu trvanlivosť 14 dní.

„Pre MojaLekáreň.sk je predaj čerstvého tovaru výzvou i skúškou zároveň. Museli sme upraviť najmä skladovacie procesy. Po prvej vlne záujmu o čerstvé pečivo bez lepku, ale odhadujem, že postupne zalistujeme ďalšie čerstvé zdravé potraviny,“ dodal V. Finsterle.

O intolerancii lepku

Celiakia (intolerancia lepku) je autoimunitné ochorenie, ktorým trpí asi 1% populácie, detí i dospelých. Spúšťačom býva lepok (glutén), ktorý je obsiahnutý v strave, a postihuje predovšetkým tenké črevo. Po príjme potravy s lepkom dôjde k autoimunitnej reakcii, ktorá sa prejaví poškodením sliznice tenkého čreva. Potom nasleduje chronický zápal sliznice, začnú miznúť klky a mikroklky. Tým dôjde k zníženiu povrchu tenkého čreva a zníži sa jeho schopnosť vstrebávať dôležité živiny z organizmu. Lepok je hlavnou bielkovinovou zložkou pšenice, raže, jačmeňa a ovsa. Preto by sa ľudia s celiakiou mali úplne vyvarovať potravín, ktoré obsahujú tieto obilniny, dokonca aj v stopovom množstve.

Orientačné vyšetrenie na celiakiu alebo alergiu na lepok si môžete urobiť aj doma pomocou domáceho testu. Po laboratórnom potvrdení celiake však nastupuje prísna bezlepková diéta, aby sa obnovila sliznica čreva a jeho správna funkcia. „Do úplného uzdravenia sliznice je dôležité dopĺňať vitamíny a minerály, predovšetkým železo, vápnik, vitamíny B12, A a D. Celiakia je často dedičná a môže byť zistená aj u jedinca, ktorý nemá vôbec žiadne príznaky,“ upresňuje Mgr. Pavla Horáková, ktorá v MojaLekáreň.sk riadi odbornú poradňu. Poradiť sa s lekárnikmi o ceste ku zdraviu môže každý zadarmo.

O MojaLekáreň.sk

Internetovú lekáreň prevádzkuje na Slovensku od roku 2006 spoločnosť Pears Health Cyber, s r.o. Dnes okrem širokého sortimentu pre zdravie a krásu ponúka i poradenskú službu lekárnikov a v určitých prípadoch garantuje ich odporúčanie. Prístupom k zákazníkom a pacientom si zakladá na ľudskosti, láskavosti a excelentnej zákazníckej skúsenosti. „Sme tu pre každého, kto sa chce cítiť lepšie,“ zdôrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladateľ a majiteľ spoločnosti Pears Health Cyber.

chyba