Tenisový lakeť. Môže vás postihnúť, aj keď nehráte tenis?

Tenisový lakeť nie je len ochorenie športovcov. Môže vás postihnúť napriek tomu, že ste raketu nikdy nedržali v ruke. Pozrite sa, akými cvikmi si dokážete pomôcť aj doma.

04.04.2022 00:00
bolest lakta, pr, nepouzivat

Tenisový lakeť – laterálna epikondylitída patrí medzi najčastejšie a najpodceňovanejšie zápalové ochorenie šliach. Vzniká dôsledkom akútneho alebo chronického preťaženia svalstva na predlaktí. Napriek tomu, že o sebe dáva vedieť ostrou, silnou bodavou bolesťou, mnoho ľudí príznaky podceňuje tak dlho, až končia na operačnom stole.

Áno, tenisový lakeť nie je len ochorenie tenistov. Môže vás postihnúť hoci ste raketu nikdy nedržali v ruke. Stačí, ak jednostranne monotónne a pravidelne zaťažujete jednu ruku a tenisový lakeť môže hroziť aj vám. Zapríčiňuje ho i kancelárska práca na počítači, manuálna práca v stavebníctve a ohrození sú aj profesionálni hráči na sláčikové nástroje. Naopak profesionálni tenisti sa paradoxne s týmto ochorením nestretávajú až tak často.

Pozrite sa, akými cvikmi si dokážete doma pomôcť pri prvých príznakoch. A ktoré to vlastne sú?

Od pisára k počítaču

Možno si hovoríte, prečo sa zápalové ochorenie mäkkých tkanív ruky v oblastí lakťa volá práve tenisový lakeť? Názov ochorenia však prešiel viacerými podobami. V roku 1873 ho prvýkrát popísal nemecký lekár F. Runge ako „pisársky kŕč“, pretože postihoval najmä pisárov. O desať rokov neskôr ho v prestížnom lekárskom časopise The Lancet premenoval vo svojom článku britský chirurg H. Morris na „lawn – tennis elbow“. Spozoroval totiž, že toto poranenie sa prejavovalo najmä u hráčov tenisu pri nesprávnom backhande.

V súčasnosti však tenisový lakeť profesionálnych tenistov takmer nepostihuje. Pomáha im v tom najmä správna technika odpalu, dobre nastavený tréning a pravidelná rehabilitácia. Na ochorenie čoraz častejšie trpia práve ľudia, ktorí väčšinu svojho dňa strávia prácou na počítači. Každodenné písanie na klávesnici a práca s počítačovou myšou sú dnes spúšťačmi tohto zápalového ochorenia. Možno sa dočkáme toho, že zo známeho tenisového lakťa sa stane počítačový.

Bolesť, ktorá vám nedovolí zdvihnúť ani šálku

Dobre známym pojmom tenisový lakeť sa označuje zápalové ochorenie úponov šliach, kĺbových spojov alebo väzov najčastejšie v oblasti lakťa. Zápal šliach sa však môže vyskytnúť aj v oblasti kolena alebo päty. Vzniká pri stereotypnom, nadmernom a jednostrannom zaťažovaní šliach.

Tenisový lakeť sa prejavuje ostrou bodavou bolesťou na vonkajšej strane lakťa, ktorá môže vystreľovať smerom k zápästiu alebo naopak do ramena. Miesto môže byť zapálené, opuchnuté a začervenané. Bolesť môžete pociťovať aj bez náročnej fyzickej aktivity. Napríklad pri stlačení kľučky na dverách, keď si s niekým potrasiete rukou, otvárate fľašu, dokonca aj pri držaní pohára. Všetky tieto úkony môžu byť veľmi bolestivé. Ak svoj stav podceníte, môže sa stať, že nedokážete udržať v ruke žiadny predmet.

Ak pozorujete takýto zdravotný problém a nie ste si istí, či ide práve o tenisový lakeť, môžete si urobiť jednoduchý test. Prostredníkom boľavej ruky zatlačte v protismere nejakej prekážky. Napríklad o stenu alebo stôl. Ak sa pri tlaku objaví ostrá bolesť v lakti, príčinou je práve tenisový lakeť.

V každom prípade je potrebné vyhľadať lekára, ktorý vás odošle na röntgen alebo magnetickú rezonanciu, aby mohol presne určiť vašu diagnózu a následne stanoviť liečbu. Zároveň zohľadní aj rizikovosť vášho povolania, ktoré môže k tenisovému lakťu vo výraznej miere prispievať. Ak máte zdravotné poistenie uzatvorené v Unione získate dostupnejší termín na diagnostické vyšetrenie. Spravidla je to do dvoch až troch týždňov.

Komu hrozí tenisový lakeť?

Tenisový lakeť by sme pokojne mohli zaradiť medzi choroby z povolania. Najviac náchylné na tento zdravotný problém sú totiž všetky povolania, pri ktorých je chronicky namáhané a preťažované predlaktie. Chronická forma tenisového lakťa môže najčastejšie postihnúť manuálne pracujúcich robotníkov – elektrikárov, murárov, natieračov, inštalatérov, ale aj ľudí pracujúcich na počítači.

Akútny tenisový lakeť môže postihnúť rekreačných športovcov. Môže sa vám prihodiť aj pri rúbaní dreva na chate, umývaní okien alebo pri práci v záhrade. Dôležité je sa pred akoukoľvek náhlou a fyzicky namáhavejšou činnosťou aspoň trochu precvičiť.

Rehabilitácia je najlepší liek

Základom zmiernenia bolestivých príznakov tenisového lakťa je pokojový režim – od stereotypnej činnosti, ktorá vám zdravotné komplikácie spôsobuje. Možno vám bude stačiť pár dní dovolenky a bolesti sa zmiernia. Následne je potrebné začať s rehabilitáciou. V prípade, že situáciu podceníte, môžete skončiť až na operačnom stole a čaká vás niekoľko mesačná práceneschopnosť. V takom prípade je dôležité, aby bola pre vás vaša zdravotná poisťovňa spoľahlivým partnerom. Čerpať tak môžete zo všetkých jej výhod, ktoré poskytuje svojim poistencom.

Ak činnosť zaťažujúcu vašu ruku nemôžete úplne obmedziť, pomôžte si rôznymi podpornými ortézami a robte si popri práci časté prestávky, počas ktorých si ruku natiahnete a precvičíte.

Skôr, ako začnete s rehabilitáciou je dôležité vyliečiť z postihnutého miesta zápal. Pomôcť vám môžu rôzne lokálne medikamenty, ktoré vám predpíše váš odborný lekár. V mnohých prípadoch je vhodná aj ultrazvuková terapia postihnutého miesta. Následne sa môžete začať venovať fyzioterapii. Jej cieľom je zlepšiť flexibilitu zápästia a posilniť celú končatinu. Pozrite si niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré môžete robiť aj doma.

  • Na zlepšenie kvality úchopu, ktorý je pri tenisovom lakti veľmi oslabený existuje jednoduchý cvik. Potrebujete len mäkkú loptičku alebo klbko ponožiek. Vezmite loptičku do ruky. Ruku si položte na stôl tak, aby bol lakeť podopretý a loptičku stláčajte. Stisk podržte 10 sekúnd a potom uvoľnite. Opakujte niekoľkokrát za sebou.
  • Hybnosť oboch zápästí si môžete znovu precvičiť cvikom s uterákom. Stočte uterák do rolky. Chyťte ho na každom konci jednou rukou a robte pohyby akoby ste ho chceli vyžmýkať. Opakujte 10 až 15 – krát, a potom cvik opakujte, tak, že budete žmýkať v opačnom smere.
  • Lakte si môžete spevniť nasledovným cvikom. Postavte sa a ruky spustite vedľa tela. Pomaly ich ohýbajte v lakťoch až kým sa nedotknete pleca. Vydržte v tejto polohe 20 sekúnd a pomaly spustite ruky k telu. Cvik niekoľkokrát zopakujte.
  • Ak zvládnete môžete cvičiť aj s ľahkou činkou alebo si vezmite do každej ruky pollitrovú fľašu vody. Ruky zohnite v lakťoch do pravého uhla dlaňami smerom nahor. Stále držíte závažie. Zohnite zápästie smerom k sebe vydržte v tejto polohe aspoň 5 sekúnd. Vráťte zápästie do pôvodnej polohy. Cvik niekoľkokrát zopakujte niekoľkokrát po sebe.
  • Zápästia si môžete počas dňa naťahovať jednoduchými cvikmi. Natiahnite ruku pred seba, dlaňou smerom nadol. Následne ju ohnite v zápästí smerom hore. Môžete si pomôcť druhou rukou a prsty jemne zatlačiť ešte viac dozadu.
  • Alebo natiahnite ruku pred seba, dlaňou smerom nadol. Ohnite ju v zápästí, tak aby prsty smerovali dole. Druhou rukou si môžete pomôcť a natiahnuť zápästie ešte viac. Dajte si pozor, aby ste to neprehnali, a keď zacítite bolesť v zápästí, cvik ukončite.
chyba