Stres a cvičenie: ako zresetovať hlavu fyzickým pohybom?

Stres predstavuje reakciu organizmu na približujúcu sa nebezpečnú situáciu. Súčasná generácia má však má problém s takzvaným chronickým stresom, ktorý podvedome udržiava naše telo v strehu.

29.03.2022 00:00
azla, PR, nepouzivat Foto:

Takéto nadmerné obranné mechanizmy ale tiež nie sú zdravé, pretože môžu ovplyvňovať základné fungovanie nášho tela. Aké pozitívne vplyvy má na stres cvičenie? Ktoré cvičenia sú vhodné pre redukciu stresu?

Cvičenie pre redukciu stresu

Cvičenie ako také predstavuje zdravú formu pohybu. Môžete cvičiť s vlastnou váhou, ale rovnako môžete cvičiť aj v telocvični s použitím činiek a závaží. Dokonca aj doma je možné si zakúpiť základné komponenty ako sú činky a závažia, či expandery a vďaka tomu plnohodnotne cvičiť. Široký výber produktov na domáce cvičenie nájdete na Alza.

Akýkoľvek pohyb redukuje množstvo stresu a namiesto toho nám uvoľňuje do tela endorfíny. Sú to hormóny, ktoré pozitívne vplývajú na našu náladu. Rovnako nám cvičenie pomáha znižovať úroveň stresu a pomáha nám vyčistiť si hlavu. Skvelým pohybom je aj turistika, či beh v prírode. Pobyt na čerstvom vzduchu a kvalitný pohyb sú ideálnou kombináciou na redukciu stresu.

Pravidelný pohyb je nesmierne dôležitý pre naše psychické zdravie a dokáže nám vo veľkej miere pomôcť s psychickými ťažkosťami. Nájsť si niekoľkokrát týždenne čas pre svoje telo a dopriať si zdravú pohybovú aktivitu je nesmierne dôležité, rovnako ako sa socializovať a obklopovať sa vhodnými ľuďmi. Stres redukuje aj spoločnosť, v ktorej sa pohybujeme, no pozitívny vplyv môžu mať aj adrenalínové aktivity.

Joga a stres

Medzi veľmi populárnu formu cvičenia patrí joga. Tento typ cvičenia sa viac zameriava na pomalé pohyby a správne dýchanie ako na dynamické cvičenie. V kombinácii s príjemnou hudbou a aromaterapiou predstavuje ideálne cvičenie na redukciu stresu. Joga sa pritom dá cvičiť v rôzne intenzite a pre niekoho je ideálna ako individuálny, pre iného zas ako skupinový šport.

Základom tohto cvičenia je práve práca s dýchaním, rovnako ako pri meditácii. Správne dýchanie pritom dokáže ovplyvniť naše prežívanie a priniesť nám omnoho pokojnejšie reakcie aj na stresové situácie. Nech už sa teda venujete akémukoľvek športu alebo sa snažíte realizovať aromaterapeutické, či relaxačné aktivity, vždy dbajte práve na vaše individuálne preferencie. Každý sme iný a pre niekoho je ideálny aktívny relax, pre iného zas oddych v pokoji.

chyba