Ako je to s detoxikáciou organizmu: Sú naozaj potrebné kúry?

Blíži sa jar. Čas, keď sa prebúdza príroda a tiež ľudské túžby po dokonalom tele v plavkách. Mnohí v honbe za týmto cieľom siahajú po rôznych diétach, výnimkou nie je ani detoxikačná kúra. Detox pomocou pitia ovocnej šťavy, špeciálneho čaju, jablčného octu nalačno či odkyslenia organizmu. Majú tieto kúry zmysel, alebo naopak môžu telu uškodiť?

14.02.2022 00:00
kondela, PR, nepouzivat

Môže detox uškodiť?

Do hry vstupuje viacero premenných, no aj snaha o detoxikáciu organizmu môže negatívne ovplyvniť zdravie. Záleží to najmä od radikálnosti detoxu a tiež zdravotného stavu daného človeka. Ak je človek zdravý a zvolí si krátku 7-dňovú, menej radikálnu detoxikáciu, organizmus to zvládne bez následkov. Ale napríklad pri dlhodobom pití iba ovocných štiav prijíma telo príliš veľa fruktózy a takmer žiadne bielkoviny.

Práve ovocný cukor dáva pečeni zabrať a zároveň nedostatok bielkovín zhoršuje fungovanie tohto čistiaceho orgánu. Alebo tiež dlhodobé pitie detoxikačného čaju: dochádza k výraznému odvodňovaniu, ktoré telo údajne očisťuje, no v skutočnosti dochádza k narušeniu zdravého prostredia mikroflóry v črevách.

Ako správne detoxikovať?

Ak je človek zdravý, o všetko sa postará jeho telo. Obličky, pečeň aj koža zbavujú organizmus nepotrebných či škodlivých látok 24 hodín denne. Radikálne detoxikačné kúry nášmu telu nijako nepomáhajú. Obličky ani pečeň vyslovene nepotrebujú zelený jačmeň či pohár citrónovej vody nalačno, aby začali správne fungovať. Práve naopak, ak sú detoxikačné kúry prehnané, prácu čistiacich orgánov môžu skomplikovať.

S nástupom sociálnych sietí, influencerov a jednoduchosti masového šírenia rôznych správ je internet plný poloprávd, mýtov či priamo lží aj o stravovaní. Do tejto kategória spadá i detoxikácia. Dočítali, že telo môžete odkysliť a detoxikovať tým, že prestanete piť kávu? Môžete byť pokojný.

Ak si každé ráno pripravíte espresso na svojom pákovom kávovare, telu to nijako neuškodí. Ľudský organizmus zvládne bez problémov 4 šálky kávy denne – ak je správne pripravená a nie je prepálená. Prepálenú kávu spoznáte tak, že na nej plávajú olejové škvrny, práve kávovary a výber menej tmavo praženej kávy tento problém pomôžu eliminovať.

kondela, PR, nepouzivat

Telu pomôžete správnym jedálničkom

S detoxikáciou organizmu pomôžete telu najviac správnym jedálničkom. Jeho extrémna zmena však môže spôsobiť telu šok, najlepším riešením je tak začať s úpravou už existujúceho jedálnička. Nie je vhodné radikálne obmedziť prísun tukov či sacharidov – tie sú pre správne fungovanie tela zásadné, rovnako ako bielkoviny. Na čo sa teda zamerať?

V zásade môžeme konzumovať všetky potraviny, len pri niektorých je vhodné obmedziť ich množstvo a interval. Napríklad mäso: telu pokojne stačí, keď kvalitné mäso jeme 3-krát týždenne. Počas zvyšných dní ho môžeme nahradiť strukovinami. Vyvážený jedálniček je základom pre správne fungovanie organizmu. Skvelé sú napríklad kyslomliečne výrobky, ako tvaroh, acidofilné mlieko, jogurty, ktoré podporujú dobrú črevnú mikroflóru. Na raňajky je tak skvelou voľbou naplniť mixér na smoothie „acidkom“ a banánom. Rýchle a zdravé raňajky sú tak vďaka kuchynskému pomocníkovi na svete.

kondela, PR, nepouzivat

Vo vyváženom jedálničku by tiež nemali chýbať ani ryby, ktoré sú bohatým zdrojom omega3 mastných kyselín a tiež vitamínu D. Pre mnohých môže byť prekvapením, že kváskový chlieb – najlepšie domáci ražný či pšenično-ražný chlieb – je dôležitou potravinou pre náš organizmus. Je totiž skvelým zdrojom vlákniny. Samozrejmosťou je už konzumácia ovocia a zeleniny akéhokoľvek druhu v akejkoľvek forme. To nám zabezpečí dostatok potrebných vitamínov a minerálov. Zabúdať by sme však nemali ani na fermentované potraviny, ako kvasená zelenina.

Existuje „hriech“ v stravovaní?

Hovoriť o hriechu v stravovaní nepôsobí na nastavenie človeka a jeho psychiku pozitívne. Dezert by nemal byť tabu. Oveľa zásadnejšie je to, ako často a v akej forme si sladkosť doprajeme. Najlepšou voľbou je nahradiť kupované maškrty domácimi, menej sladkými koláčmi. Rovnako, zakazovať sebe či deťom sladké nie je riešením. Naučiť ich konzumovať vhodnejšie dezerty a s mierou je spôsobom, ako vybudovať zdravý vzťah k jedlu.

kondela, PR, nepouzivat

Tiež platí, že ak máte chuť na víno, siahnite po elektrickom otvárači na víno a pohár kvalitného bieleho či červeného si doprajte. Keby ste však alkohol konzumovali denne a vo veľkých množstvách, opäť pôjde o extrém, ktorý telu uškodí. Dať si však pohár vína k večeri ako pôžitok nie je žiadny hriech. Telu nijako neuškodí a nám pomôže vytvoriť kladný vzťah k stravovaniu. Naopak, nadmerná konzumácia alkoholických nápojov negatívne ovplyvňuje prirodzené prostredie žalúdka a oslabuje imunitu.

chyba