Rozlúčte sa s nadbytočnými kilami raz a navždy!

Dávate si každý rok v januári predsavzatie, že tento rok konečne schudnete a nikdy sa vám to nepodarí splniť? Alebo sa vám aj napriek zdravému životnému štýlu nedarí zhodiť nadbytočné kilá? Možno za to môže menopauza. Pozrite sa, ako na ňu vyzrieť!

13.01.2022 00:00
Bellasin-Effect, PR, nepouzivat Foto:

S blížiacim sa príchodom nového roka mnoho ľudí hodnotí uplynulý rok a vytyčuje si ciele, ktoré chcú v novom roku dosiahnuť. Medzi stálice patrí chudnutie. Mnoho žien však toto predsavzatie nedodrží, napríklad kvôli neudržateľnej diéte pripomínajúcej skôr hladovku alebo kvôli slabej vôli. Starším ženám však bráni v chudnutí aj tichý nepriateľ – menopauza.

Čo je menopauza?

Menopauza alebo ľudovo prechod je obdobie v živote ženy, kedy dochádza k útlmu funkcie vaječníkov a následne k zníženiu tvorby hormónov estrogénu a progesterónu. S tým súvisí aj skončenie menštruačného cyklu. Menopauza sa väčšinou objavuje medzi 45. až 55. rokom života ženy a sprevádzajú ju značné zmeny. Návaly tepla, nespavosť, výkyvy nálad, precitlivenosť, zhoršenie pamäti, vyššie ohrozenie pre kostrový systém, zlé libido či nárast hmotnosti.

Práve zmena pomeru tukových tkanív a svalov trápi ženy po štyridsiatke. Dochádza k tzv. redistribúcii tukového tkaniva, ktoré sa začne hromadiť v rizikových partiách ako sú boky, stehná, brucho alebo ruky. Žena v období menopauzy môže pribrať aj kilo a pol ročne. Nárast hmotnosti sa však negatívne podpisuje nielen na vzhľade, ale aj na zdraví, pretože viscerálny tuk v oblasti brucha je jedným z rizikových faktorov srdcových a cievnych ochorení, diabetesu alebo vysokého krvného tlaku. Preto je dôležité, aby sa o seba ženy ani v období menopauzy neprestali starať.

Hýbte sa!

Keďže počas menopauzy dochádza k úbytku svalovej hmoty v prospech tukového tkaniva, je dôležité nevynechávať fyzickú aktivitu. Odborníci odporúčajú aspoň 30 minút denne. Stačí prechádzka, joga, plávanie či jazda na bicykli, ale najefektívnejšia aktivita je silový tréning, pretože pri budovaní svalovej hmoty dochádza k spaľovaniu tukov. Pravidelný pohyb a cvičenie taktiež zrýchľuje metabolizmus a je navyše prevenciou osteoporózy, ktorá ženy po menopauze môže postihnúť.

Vyvážený jedálniček

Hormonálne zmeny spôsobujú aj zmeny chutí. Spolu so zlými náladami, precitlivenosťou a depresiami sa môže stať, že ženy zajedajú tieto stavy sladkým a nezdravým jedlom. Preto je dôležité dbať aj na kvalitný a vyvážený jedálniček. Na chute vyzrejete, keď do stravy zaradíte viac bielkovín a vlákniny. Bielkoviny sú totiž dôležité pre stavbu svalového tkaniva a vláknina dokáže telo zasýtiť na dlhšiu dobu, čím potlačíte chute na jedlo.

V jedálničku by nemali chýbať mliečne výrobky (jogurty, tvarohy), vajcia a kvalitné mäso. Kto mäsu neholduje, môže vyskúšať tofu, tempeh, robi alebo seitan. Nezabúdajte ani na ryby, ktoré obsahujú dôležité omega-3 mastné kyseliny. Vlákninu nájdete v celozrnných výrobkoch, semienkach a orieškoch, strukovinách, ovocí a zelenine.

Prírodná pomoc

Ak sa vás kilá držia aj keď športujete a jete zdravo, obráťte sa o pomoc k prírode. Vyskúšajte zelený čaj, ktorý je pre svoje blahodarne účinky na ľudský organizmus využívaný už tisíce rokov. Obsahuje totiž veľké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú zrýchliť metabolizmus a znížiť chuť do jedla. Obsiahnutý kofeín navyše pomáha zabraňovať telu ukladať prijaté kalórie.

Ďalším obľúbeným pomocníkom pri chudnutí je guarana, pretože povzbudzuje chudnutie, podporuje spaľovanie tukov a obmedzuje pocity hladu. Navyše znižuje únavu a zlepšuje pamäť. Znížiť chute a zabrániť ukladaniu tuku v tele vám pomôže aj L-karnitín.

Pre chudnutie je dôležitá aj psychická pohoda. Preto sa zamerajte aj na výživové doplnky s obsahom ďateliny lúčnej. Tá obsahuje prírodné látky, ktoré sa svojimi účinkami podobajú hormónu estrogénu. Extrakt z ďateliny lúčnej tak pomáha zmierniť príznaky menopauzy ako sú návaly tepla, nevoľnosť, potenie a nespavosť. Navyše pôsobí ako prevencia osteoporózy, znižuje úzkosti a depresie a zlepšuje náladu.

odkaz
Bellasin-Effect, PR, nepouzivat

Riešenie z lekárne

Pokiaľ hľadáte riešenie, ako sa zbaviť prebytočných kíl, a ešte zmierniť príznaky menopauzy, vyskúšajte Bellasin® effect, ktorý je zameraný predovšetkým na potreby žien po štyridsiatke. Vďaka obsahu účinných látok je tento výživový doplnok skvelým pomocníkom pri chudnutí. Extrakt zeleného čaju a guarana spolu s L-karnitínom redukujú hlad a pomáhajú pri intenzívnom spaľovaní tukov. Navyše vďaka obsiahnutému extraktu z ďateliny pomáha zmierniť negatívne účinky menopauzy. Prípravok je dostupný online alebo v lekárni.

chyba