Strašiak menom cholesterol

Zvýšená alebo dokonca vysoká hladina cholesterolu sa v posledných rokoch stáva problémom čím ďalej väčšej časti populácie, na Slovensku až 80%. Vysoký cholesterol sa však netýka len dospelých, ale aj detí. Čo je príčinou a ako dostať cholesterol pod kontrolu?

10.01.2022 00:00
simply you, pr nepouzivat

Čo je to ten cholesterol?

Cholesterol sa nachádza v každej bunke nášho tela a je pre fungovanie organizmu nevyhnutný. Bez cholesterolu v krvi by telo nebolo schopné sa uzdravovať, regenerovať, jeho absencia by pôsobila na pamäť, správne fungovanie nervov, vytváranie vitamínu D a negatívne by ovplyvňovala mnoho ďalších funkcií v tele. Ľudské telo si ho z časti tvorí samé a z časti ho prijímame v potrave. Problémom sa cholesterol stáva, pokiaľ je ho v krvi príliš.

Aká je jeho optimálna hladina?

Odborníci rozlišujú dva druhy cholesterolu: HDL, označovaný aj ako ten „dobrý“ cholesterol a LDL nazývaný ako „zlý“ cholesterol. HDL pomáha vracať nadbytok cholesterolu z krvi do pečene, kde je odbúravaný, a preto je pre náš organizmus dôležitý. LDL má naopak schopnosť usadzovať sa na cievnych stenách a môže tak viesť k cievnym ťažkostiam. U dospelého človeka by sa optimálna hladina cholesterolu mala pohybovať do hodnoty 5,01 mmol/l (milimol na liter). Za zvýšený cholesterol je považovaná hodnota od 5,02 do 6,2 mmol/l. Hladina cholesterolu nad 6,2 mmol/l už obvykle vyžaduje intenzívnu liečbu liekmi na predpis. Za veľmi rizikové hodnoty sa považuje hodnota cholesterolu nad 7,8 mmol/l.

Čo robiť pre prevenciu alebo zníženie vysokej hladiny?

Zvýšený cholesterol sa na človeku nijak neprejavuje, ani ho nijak neobmedzuje, ale v tých najhorších prípadoch môže človeka stáť mnoho. Je preto dôležité sa vyhýbať mastným jedlám, sladkostiam, alkoholu a zamerať sa radšej na pestrý a vyvážený jedálniček plný ovocia, zeleniny, celozrnného pečiva a kvalitných tukov. Odporúča sa tiež do svojej dennej rutiny zaradiť dostatok pohybu a obmedziť stres. Preto majte na pamäti vetu: „Krátky opasok, dlhý život!“.

odkaz
simply you, pr nepouzivat

Prípravok z lekárne tiež pomôže!

Ďalším pomocníkom vám môžu byť výživové doplnky z lekárne na báze monakolínu z červenej ryže a zeleného čaju, ktoré znižujú hladinu cholesterolu alebo konopa, ktorá blahodarne pôsobí na celý kardiovaskulárny systém. CannamediQ® Cholestmizin je jedinečný prípravok s obsahom práve týchto účinných látok pre optimalizáciu hladiny cholesterolu v krvi a ochranu kardiovaskulárneho systému. Prírodné zloženie na báze konopy a rastlinných extraktov zabezpečuje vysokú účinnosť a maximálnu bezpečnosť užívania bez vedľajších účinkov.

Vyskúšajte aj iné produkty z radu unikátnych prípravkov Cannamediq. V svojich zloženiach kombinujú vysoko aktívny konopný extrakt s prírodnými zložkami, vitamínmi a minerálmi.

chyba