Darujte svojim najbližším pod stromček dávku zdravia

Trápia vašich rodičov, starých rodičov alebo kamarátov boľavé, stuhnuté či opotrebované kĺby? Lámete si hlavu, čo im nadelíte pod stromček? Spojte príjemné s užitočným a venujte im darček z lekárne pre dokonalú hybnosť celého pohybového aparátu!

03.12.2021 00:00
cannamediq, PR, nepouzivat Foto:

Problémy s obmedzenou hybnosťou alebo bolesťou kĺbov netrápia len našich starých rodičov, ale stále častejšie aj mladých ľudí, a dokonca aj športovcov. V dôsledku sedavej práce pri počítači, nerovnomerného zaťaženia pohybového aparátu či veľkého stresu sa problémy týkajú už každého druhého, a to bez ohľadu na vek. Býva teda úplne normálne, že aj relatívne mladému človeku robí problém krátka prechádzka, vstať zo stoličky či vyjsť viac schodov.

Prečo kĺby bolia?

Najčastejšou príčinou bolesti kĺbov je vek. Ako naše telo starne, starnú aj naše kosti a kĺby. Prvé problémy s kĺbmi sa väčšinou objavujú okolo 50 roku života. V mladom veku je chrupavka, ktorá chráni kĺby, jemná a hladká. Postupom veku dochádza k jej vysychaniu a degenerácii, čo obmedzuje pohyblivosť kĺbov a tie začínajú bolieť a opúchať.

Vek nie je jediným vinníkom

Za bolesťou kĺbov stále častejšie stojí aj jednostranná alebo nadmerná záťaž, nedostatok pohybu, obezita, ale aj zápal v tele alebo dedičnosť. Kĺby nás však môžu bolieť aj kvôli zlému matracu, nevhodne zvolenej obuvi alebo nesprávnemu držaniu tela, najmä pri práci pri počítači. Mnoho ľudí pobolievajú kĺby aj pri chrípke alebo zmene počasia.

Dajte na prevenciu

Ochorenia pohybového aparátu sú označované ako civilizačný problém, za ktorý môže nevhodný životný štýl. Ľudia so zlou fyzickou kondíciou sú desaťkrát náchylnejší na bolesť a rozvoj ochorenia pohybového aparátu ako ľudia, ktorí pravidelne športujú. Pre zdravé kĺby je preto dôležitý dostatok pohybu a kvalitný a vyvážený jedálniček.

Lekári odporúčajú konzumáciu potravín s dostatkom vitamínov a minerálov, najmä vápnika a vitamínov C, D a E, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie kĺbov. Z jedálnička je nutné vynechať alkohol, tučné a vyprážané jedlá, polotovary, červené mäso a obmedziť príjem soli a cukru. Nesmieme zabúdať ani na hydratáciu a kvalitný spánok.

Čo kĺby potrebujú?

Pre správnu hybnosť kĺbov je vhodné dopĺňať glukozamín. Ten sa v ľudskom tele nachádza prirodzene v kĺbových chrupavkách, ale vekom postupne ubúda. To potom vedie k zhoršeniu pohyblivosti kĺbov, bolesti alebo dokonca rozpadu chrupavky a kĺbu. V potravinách sa glukozamín takmer vôbec nenachádza, a preto je nutné ho dopĺňať pomocou výživových doplnkov. Podľa odborníkov je vhodné užívať minimálne 900 mg glukozamínu denne.

Pohyblivosť kĺbov priaznivo ovplyvňuje aj kurkumín, teda látka obsiahnutá v kurkume. Ide o silný prírodný antioxidant, ktorý pomáha znížiť opotrebovanie kĺbových chrupaviek. Preto je vhodné ho užívať pri bolesti kĺbov, ale aj ako prevenciu.

K veľmi dôležitým látkam, ktoré zdravé kĺby potrebujú, patrí aj vitamín C. Podporuje tvorbu kolagénu pre správnu funkciu kĺbových chrupaviek, kostí a kože a chráni bunky pred oxidatívnym stresom. Nesmieme zabúdať ani na konope, respektíve na extrakt z konopných semien. Konope totiž pôsobí protizápalovo, uľavuje od bolesti a pomáha udržiavať zdravý stav kostí.

odkaz
Cannamediq, PR, nepouzivat

Prírodné riešenie z lekárne

Zdravé kosti a kĺby potrebujeme pre aktívny a plnohodnotný život skutočne všetci. Preto určite nešliapnete vedľa, ak niekomu na Vianoce nadelíte pod stromček práve kĺbovú výživu. Darovať môžete výživový doplnok z lekárne CannamediQ Ortopeden, ktorý vďaka svojej jedinečnej kombinácii glukozamínu, konope, kurkumy a vitamínu C predstavuje ideálnu starostlivosť pre zdravé kĺby, kosti a celý pohybový aparát.

chyba