Spoznajte kúpele vo východných Čechách

Dnes sa vyberieme do Královéhradeckého a Pardubického kraja. Poradíme vám, ktoré kúpele sú podľa mnohých odborníkov najlepšie na liečbu pohybového ústrojenstva v Česku, kde využívajú prístroj, ktorý vyvinula NASA, aj kde si vychutnáte pokojnú relaxáciu v krásnom horskom prostredí.

25.11.2021 00:00
Czech tourism, PR, nepouzivat
Lázně Bohdaneč

Bohdaneč – kúpele, kde liečia telo i dušu zároveň Liečebné kúpele

Bohdaneč ležia len na skok od Pardubíc a sú dlhé roky vyhľadávaným miestom na liečbu pohybového ústrojenstva, pričom využívajú prírodný liečivý zdroj – slatinu a prírodné minerálne vody.

Ako jediné kúpele v Českej republike využívajú na aplikáciu slatiny špeciálne zábalové vane. Ide o vyhrievané vodné lôžka obopínajúce celé telo, ktoré zaistia pocit beztiaže a úplného uvoľnenia bez toho, aby ste sa namočili. Prírodná minerálna voda sa využíva hlavne pri vodoliečbe a v krytom bazéne pri cvičení a plávaní.

Špičkovú starostlivosť poskytuje v Bohdanči tzv. Medical Spa koncept, ktorý uspokojí aj tých najnáročnejších. Ide o prepojenie individuálneho liečebného prístupu a relaxácie prostredníctvom modernej rehabilitácie a zdravotných aktivít, ktoré vedú k zlepšeniu subjektívneho pocitu zdravia a kvality života vôbec. To všetko pod dohľadom lekárov a odborného zdravotného personálu.

Liečebné Lázně Bohdaneč Foto: LLB
Czech Tourism Lecebne lazne Bohdanec LLB 2019 1 Liečebné Lázně Bohdaneč

Súčasťou konceptu je Medical Wellness Clinic, kde sa okrem iného špecializujú aj na estetickú starostlivosť. Využiť môžete napríklad procedúry určené na skrášlenie a obnovenie mladistvého vzhľadu pleti. Liečebné kúpele Bohdaneč ponúkajú okrem klasickej kúpeľnej starostlivosti širokú škálu krátkodobých relaxačných pobytov, kde si užijete najrôznejšie druhy masáží, pohybových terapií a oddychu vo wellness zóne.

Janské Lázně – liečenie aj relax v Krkonošiach

Janské Lázně ležia v oblasti Krkonošského národného parku a sprevádza ich povesť jedného z najlepších kúpeľných zariadení v Českej republike. Kúpele však nie sú len kúpeľmi v pravom zmysle slova, ale súčasne aj významným rekreačným, turistickým a športovým centrom Krkonôš vo všetkých ročných obdobiach. Na okraji Jánských Lázní napríklad objavíte Stezku korunami stromů, ktorá vás zavedie nielen do korún stromov, ale aj do podzemnej časti.

V rámci liečby sa v kúpeľoch Janské Lázně využívajú najmodernejšie rehabilitačné zariadenia aj z oblasti robotiky. Ako jedni z mála v Českej republike ponúkajú cvičenia napríklad na antigravitačnom trenažéri, ktorý vyvinula NASA. Prírodnými liečivými zdrojmi sú termálna minerálna voda hydrouhličitano-vápenato-sodného typu, vyvierajúca v areáli kúpeľov. Liečenie a relaxačné programy sú tu určené pre všetky generácie, od detí až po seniorov.

Janské Lázně Foto: Czech Tourism
Czech tourism Janske Lazne, PR, nepouzivat Janské Lázně

Janské Lázně sa zameriavajú na rekondíciu pohybového aparátu a obnovu psychických a fyzických síl v pokojnom prostredí krkonošskej prírody. Ponuka liečebných pobytov je určená pre ľudí s poruchami pohybového aparátu, s nervovými a nervosvalovými ochoreniami, po onkologických ochoreniach alebo s chorobami dýchacieho ústrojenstva (vrátane stavov po prekonanom ochorení covid-19). Súčasťou komplexu je aj detská liečebňa Vesna, kde sa liečia deti a dospievajúci do 18 rokov. V ponuke je okrem toho široká škála wellness a relaxačných pobytov.

Lázně Velichovky 1897 – moderné kúpele s tradíciou

Lázně Velichovky 1897 sa nachádzajú vo východných Čechách a prichádzajú sa sem liečiť pacienti z celej Českej republiky. História kúpeľov sa tu píše už od roku 1897. Špecializujú sa tu najmä na liečbu a rehabilitáciu pacientov s ochorením pohybového aparátu, pacientov po úrazoch, po operáciách kostí a kĺbov, ďalej nervových a onkologických ochorení. Podľa mnohých odborníkov sú najlepšími kúpeľmi na liečbu pohybového ústrojenstva v Česku.

K úspešnej liečbe prispieva tunajšia veľmi hustá slatina, ktorá je svojím zložením na území Českej republiky ojedinelá. Ide o kriedovú slatinnú zeminu napájanú prameňmi vody s vysokým obsahom uhličitanu vápenatého a železa. Medzi ďalšie procedúry sa tu zaraďuje vodoliečba, elektroliečba, suché uhličité kúpele, plynové injekcie a ďalšie.

Lázně Velichovky
Czech tourism Velichovky Dedic 1 Lázně Velichovky

Jedinečný zdroj slatiny, kvalitná moderná kúpeľná starostlivosť, pokojné prostredie, rodinná atmosféra, to je zaručená kvalita pre vašu rehabilitáciu a odpočinok. Vybrať si môžete liečebné, wellness a víkendové pobyty. V ponuke je tiež postcovidová liečba.

Lázně Bělohrad – ideálne podmienky pre relaxáciu

Lázně Bělohrad sa nachádzajú v malebnom mestečku so stotridsaťročnou kúpeľnou tradíciou. Liečia sa tu prevažne klienti s problémami pohybového aparátu. Základným prírodným liečivým zdrojom je sírnoželezitá slatina, ktorá sa používa vo forme kúpeľov, zábalov a obkladov, ďalej nechýba ani viacero vodoliečebných procedúr ako vírivé, perličkové, prísadové aj uhličité kúpele.

Neoddeliteľnou súčasťou sú aj rôzne druhy masáží (klasické, reflexné, bankové, podvodné) a špeciálne techniky ako je lymfodrenáž, mobilizačné techniky, cvičenie s fyzioterapeutmi, elektroliečba a ďalšie. Súčasťou kúpeľov je rehabilitačný bazén. Všetky hotely, bazén, terapeutický blok aj reštaurácie sú spojené krytými mostami.

Lázně Belohrad Foto: shutterstock
Czech tourism Lazne Belohrad, PR, nepouzivat Lázně Belohrad

Pre kúpele je charakteristické, že sa snažia vytvárať počas kúpeľného pobytu všetkým pacientom a návštevníkom pocit domova. Základným kameňom tejto filozofie je úplne individuálny prístup ku každému pacientovi.

V blízkosti kúpeľov nájdete ďalšie prekvapenia – prírodný park s chodníčkom 6 zmyslov, slatinné jazierka, tenisové kurty, profesionálny minigolf aj lyžiarske terény v hodinu vzdialených Krkonošiach. Môžete tu rybárčiť aj organizovať pikniky v prírode.

Ďalšie inšpirácie na české kúpele nájdete na www.kudyznudy.cz

chyba