Ak pri čistení necítite typický zápach, je vôbec účinné? Dogmy a zlé návyky sú zbytočné i nebezpečné.

Asi netreba zdôrazňovať, že žijeme v časoch, keď sa dezinfekcia stala neoddeliteľnou súčasťou nášho denného fungovania. Malo by nám preto záležať na tom, akú dezinfekciu používame – či je účinná a zároveň nám inak neškodí. Aké kritériá by mala spĺňať?

07.12.2021 00:00
sanosil, PR, nepouzivat Foto:

,,Väčšina dezinfekčných prípravkov obsahuje alkohol, chlór alebo tzv. kvartérne amónne zlúčeniny (KAZ), čo sú v podstate tiež zlúčeniny alebo časti chlóru, hoci sa označujú ako bezchlórové dezinfekcie. Asi vieme, že chlór dráždi citlivé sliznice a spôsobuje problémy napríklad astmatikom. Je rizikom pre domáce zvieratá aj životné prostredie. Alkohol, ktorého musí byť v účinnom dezinfekčnom prostriedku viac ako 60 %, zas vysušuje,“ vysvetľuje Michal Hanus, majiteľ slovenskej spoločnosti, ktorá je výhradným zástupcom značky SANOSIL v SR. Táto švajčiarska spoločnosť, ktorá pôsobí vo svete už od roku 1982, vyvinula dezinfekčné prípravky, čo neobsahujú alkohol, ale kombináciu peroxidu vodíka a striebra.

Dobrá dezinfekcia by teda nemala dráždiť, vysušovať, bieliť, zapáchať, mala by byť bezpečná pre človeka, zvieratá, rastliny aj väčšinu materiálov, mala by byť účinná na široké spektrum vírusov, baktérií či plesní a nemalo by byť potrebné ju umývať. Zároveň by patogény voči nej nemali mať vytvorenú odolnosť, čiže rezistenciu.

Michal Hanus Foto: Lucia Benediková
Sanosil - Michal Hanus, PR, nepouzivat Michal Hanus

„Na dezinfekciu na báze chlóru, alkoholu a KAZ je potvrdená rezistencia niektorých mikroorganizmov, preto sa odporúča meniť ju a používať dva až tri druhy, aby bolo pokryté celé spektrum účinnosti,” hovorí Michal Hanus zo SANOSIL Slovensko. „Švajčiarsky dezinfekčný prostriedok SANOSIL neobsahuje alkohol ani chlór, nedráždi pokožku a nezapácha. Likviduje všetky druhy baktérií, vírusov kvasiniek, plesní či spór a bráni ich opätovnému rastu. Je vhodný na dlhodobé a každodenné používanie a je účinný aj voči covid-19.“

Použitie SANOSIL-u je širokospektrálne. Okrem profesionálnej priestorovej dezinfekcie ho možno zo spreja jednoducho streknúť do priestoru v izbe či kancelárii. Možno ním dezinfikovať povrchy v kuchyni (aj dosku na krájanie, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii), vlastné ruky, detské (aj plyšové) hračky, nákupy, zvieracie pelechy, dokonca vodu vo váze s kvetmi, ktorá vydrží dlhšie číra bez kontaminácie a kvety dlhšie svieže. SANOSIL nezapácha, a preto nie je potrebné ho parfumovať na prekrytie nežiaducich chemických pachov. Je kyslý, takže gazdinky ocenia, že aj odmasťuje. Zároveň nevysušuje: „Alkohol sa rýchlo odparuje a vyťahuje so sebou vlhkosť, chlór sa zas rozpadá na soli, tie tiež vysušujú povrch ako taký. SANOSIL používa potravinársky peroxid vodíka, ktorý sa rozloží len na vodu a kyslík. Koloidné striebro tiež nič nevysuší, naopak, ostane na predmete a pôsobí antibakteriálne ďalej,“ vysvetľuje Michal Hanus.

Takisto si tento dezinfekčný prostriedok možno nastriekať hoci do topánok. Pleseň na chodidlá či medzi prsty nemusíte dostať len vo verejnej sprche či pri bazéne, ale aj z vlastnej spotenej nevysušenej obuvi. Aj to je možné eliminovať kombináciou peroxidu vodíka a koloidného striebra. Takáto obuv nebude páchnuť, pretože nežiaduci pach spôsobujú množiace sa baktérie a plesne.

Foto: SHUTTERSTOCK
sanosil, PR, nepouzivat

SANOSIL má tú výhodu, že na trhu je od začiatku 80. rokov. Nie je to dezinfekcia, ktorá vznikla teraz, lebo prišiel covid. Pôsobí a funguje na celom svete, a keď sa u nás objaví nejaký pre laickú verejnosť nový patogén, SANOSIL bol už na ňom otestovaný. Tak to bolo s ebolou, bolo to tak aj s novým koronavírusom.

Takže aké kritériá má spĺňať optimálny dezinfekčný prípravok?

  • bezpečný pre ľudí, zvieratá, rastliny i rôzne druhy povrchov
  • otestovaný v klinických skúškach aj rokmi praxe
  • bez zápachu (chlórový či alkoholový zápach neznamená lepšiu dezinfekciu) aj bez pridaných umelých vôní (často prekrývajú agresívny pach)
  • nedráždivý (na pokožku a dýchacie cesty)
  • nevysušujúci (pokožku ani povrchy)
  • bez potreby umývania po dezinfikovaní
  • určený na široké spektrum patogénov, ktoré naň nemajú vytvorenú odolnosť

A taký je SANOSIL.

chyba