Osvojte si týchto 5 jednoduchých trikov a budete múdrejší

Rovnako ako svaly tela, aj náš mozog potrebuje občas precvičiť. Dobrou správou je, že vysoká schopnosť jeho neuroplasticity vám to umožní bez najmenších problémov. Dôležité je, nájsť a využiť na to všetky dostupné možnosti, s ktorými vás v našom článku zoznámime a môžete byť vďaka nim oveľa múdrejší.

11.11.2021 00:00
Olesia Bilkei/Shutterstock Foto:

Svoju pozornosť musíte v tomto prípade zamerať na jeden z najdôležitejších orgánov v našom tele. Mozog je naozaj jedinečný systém. Vedeli ste, že tvorí len 2 % hmotnosti ľudského tela a spotrebuje 20 % energie celého organizmu. Svoju dokonalú štruktúru neustále mení a zlepšuje, pretože prijíma a spracováva obrovské množstvo informácií z okolitého sveta.

A práve to je spomínaná neuroplasticita, pomocou ktorej jednoduchšie zvládame učenie cudzích jazykov, získavame a rozvíjame nové zručnosti a zvládame komplex rôznych náročných úloh. Dobrou správou je, že ju môžeme zlepšiť, podporiť tým našu produktivitu a fungovanie v náročnom svete. Musíte však vedieť, akým spôsobom?

Venujte zvláštnu pozornosť svojej strave

Orechy, riasy, mastné ryby, ľanový a konopný olej obsahujú veľa omega-3 polynenasýtených mastných kyselín. Tie sa v tele bežne nevytvárajú (čiže sú nenahraditeľné) a slúžia ako stavebný materiál pre bunkové membrány, mozog, nervový a endokrinný systém. Ak sú prijímané s jedlom pravidelne a v dostatočnom množstve, mozog funguje efektívne a riziko stareckej demencie sa výrazne znižuje.

Vajcia a strukoviny, ktoré sú bohaté na lecitín, zlepšujú zasa činnosť mozgu, čím podporujú vstrebávanie vitamínov A, D, E a K a zlepšujú zásobovanie mozgových buniek kyslíkom.

Nielen chutná, ale aj zdravá je tiež Kurkuma, obľúbené korenie mnohých ľudí, ktoré zvyšuje mozgovú aktivitu a podporuje tvorbu nových nervových spojení.

Aby však dokázalo telo všetky tieto a iné zdravé potraviny aj správne stráviť a vziať si z nich dôležité živiny, nezabudnite na občasný detox a podporu dobrých funkcií pečene.

Dobre známy a zdravý Pestrec mariánsky vám v tomto smere určite pomôže. Ale pozor, ak si budete pripravovať z liečivej byliny čaj, myslite na to, že sušený plod by nemal prísť do styku s vodou teploty nad 40 °C. Účinky antioxidantov by sa poškodili a výsledný efekt nemusí byť taký, ako by ste očakávali.

Foto: SHUTTERSTOCK
transurfer/Shutterstock.com

Doprajte si kvalitný spánok

Nielen luxusná dovolenka na Rodose, ale aj kvalitný spánok môže vaše telo a mozog dobre naštartovať. Aj počas spánku náš mozog stále funguje – v nočnom režime spracovania pamäte. Krátkodobá pamäť sa mení na dlhodobú, vďaka ktorej si pamätáme a učíme sa nové veci. Z tohto dôvodu sa napríklad odporúča pred skúškou vyspať, aby ste si lepšie zapamätali odpovede naučené deň predtým.

Okrem toho sa počas spánku mozog čistí od produktov metabolizmu, ktoré boli za posledný deň vylúčené. Ak sa dobre vyspíte, nehromadia sa v mozgových bunkách žiadne toxíny, čím sa vyhnete neurodegeneratívnym zmenám, ktoré by inak mohli vyvolať nástup Alzheimerovej choroby už v mladom veku.

Nájdite si intelektuálny koníček

Na tento účel môžete využiť niekoľko možností. Vybrať si dobrú literatúru v online kresťanskom kníhkupectve, poskladať krásne puzzle, tráviť viac času v prírode, alebo si zahrať šach.

Šachová hra má pre rozvoj neuroplasticity neobmedzený potenciál. Výsledkami sa zistilo, že šachisti majú podstatne viac šedej hmoty v prednej mozgovej kôre, čo je časť mozgu zodpovedná za tvorbu a spracovanie emócií, učenie a pamäť, ako tí, ktorí túto hru nikdy nevyskúšali.

Aj zapamätanie si vzorcov alebo riekaniek, pomáha zlepšiť existujúce nervové spojenia a podporuje tvorbu tých nových. Tak to vyskúšajte a spojíte príjemné s užitočným.

Osvojte si meditačné praktiky

Pravá hemisféra nášho mozgu je zodpovedná za nápadité myslenie, pozornosť, kreativitu a emocionálne vnímanie sveta. Častejšie však v našom živote využívame tú ľavú, ktorá nám umožňuje logicky myslieť a veci správne analyzovať. A práve vďaka tomu dochádza k skresleniu v práci mozgu, vzniká stres, depresia a zhoršujú sa mnohé chronické ochorenia.

Meditácia má schopnosť obe tieto hemisféry uviesť do stavu rovnováhy. V dôsledku toho sa stávame vyrovnanejšími a menej citliví na vonkajšie podnety. Takže si stačí nájsť pre vás tú najlepšiu meditačnú techniku, ktorou môže byť hudba alebo spomínané čítanie zaujímavej literatúry a mozog bude v poriadku.

Nepodceňujte rozvoj manuálnej zručnosti

Ak ste pravák, rozvoj motorických schopností v nedominantnej ľavej ruke vám pomôže vytvoriť nové nervové spojenia a posilniť tie existujúce. Pre ľavákov bude mať použitie pravej ruky podobný efekt. Skúste si preto napríklad každý deň čistiť zuby svojou nedominantnou rukou aj vy, alebo ňou rozvíjajte svoju zručnosť v písaní. Prípadne si nájdite niečo iné, čo vám umožní rovnako dobre váš mozog „potrápiť“ a precvičiť.

Aj tu platí, že v jednoduchosti je sila.

chyba