Zatočte s atopickým ekzémom prírodnou cestou

Atopický ekzém je chronické ochorenie postihujúce až 10 % dospelej populácie. U detí je jeho výskyt dokonca ešte častejší. Atopia predstavuje zvýšenú citlivosť kože a slizníc voči dráždivým látkam – alergénom. Jeho typickým prejavom je striedanie obdobia akútnych ťažkostí a upokojenia počas remisie. Predovšetkým na jeseň sa toto ochorenie najviac zhoršuje.

16.11.2021 00:00
atopos, PR, nepouzivat Foto:

Veľkú úlohu pri vzniku atopického ekzému hrajú genetické predpoklady. Atopická pokožka je príznačná svojou narušenou lipidovou ochrannou vrstvou, kvôli ktorej dochádza k zníženiu hydratácie pokožky a zvýšenej náchylnosti voči alergénom. Alergénov môže byť veľa – od potravín, po predmety bežnej potreby či prach a srsť zvierat. Atopický ekzém sa prejavuje tak, že pokožka je začervenaná, svrbivá a môžu sa vyskytnúť vyrážky alebo chrasty. Alebo sa tiež prejavuje sennou nádchou či astmou.

Na liečbu voľte radšej prírodné látky ako kortikoidy

Pokiaľ dôjde k akútnemu zhoršeniu prejavov ekzému, býva s ohľadom na potrebu rýchleho zmiernenia nepríjemného sprievodcu pristupované k liečbe kortikoidmi. Kortikoidy sú synteticky vyrábané steroidné hormóny so schopnosťou potláčať imunitnú reakciu pokožky na alergény – zápal. Ich výhodou je rýchle zmiernenie svrbenia, začervenania aj pnutia pokožky. Daňou za túto úľavu sú však nežiaduce vedľajšie účinky a často opätovný návrat problému po ich vysadení. Stojí preto za to vyskúšať konopné prípravky – napríklad tie so zníženým pH alebo protizápalovým bambuckým maslom, ktoré podráždenú pokožku upokoja bez vedľajších účinkov.

odkaz
Atopos-krem, PR, nepouzivat

Pravidelná starostlivosť o atopickú pokožku

Nielen v dobe akútnych ťažkostí, ale aj v „kľudovom“ období je ale nevyhnutné sa o atopickú pokožku pravidelne starať. Veľmi efektívnu starostlivosť o atopickú pokožku predstavujú prípravky s obsahom konopného oleja, ktorý má schopnosť obnovovať prirodzenú kožnú bariéru a dlhodobo tak zlepšovať stav atopickej pokožky. Konopný olej navyše skvele penetruje do kože, viaže na seba ďalšie účinné látky a pomáha im tak pôsobiť v hlbších vrstvách kože. Vhodná je napríklad kombinácia konopného oleja s rašelinou či panthenolom. Ako pravidelnú starostlivosť zvoľte Atopos ošetrujúci krém z radu Cannaderm Atopos, ktorý práve vďaka obsahu týchto látok dlhodobo hydratuje a zvláčňuje suchú a svrbiacu pokožku atopikov aj lupienkárov, ale predovšetkým obnovuje jej funkciu kožného plášťa. Tým je redukovaná skutočná príčina kožných problémov. Za zmienku tiež rozhodne stojí Exema upokojujúci krém a Konopka z rovnakého radu Cannaderm prípravkov. Zloženie prípravku Exema upokojujúci krém je okrem konopného oleja, rašeliny a panthenolu ešte navyše obohatené o bambucké maslo, a preto dokáže rýchlo zmierniť svrbenie, pálenie aj začervenanie pokožky, a je preto vhodný na riešenie akútnych atopických prejavov. Konopka je vhodná pre atopikov trpiacich ešte suchosťou rúk či chodidiel, ich šupinatením a vznikom prasklín a vďaka zloženiu z konopného oleja a bambuckého masla doplneného o sójový olej, včelí vosk a šalviu vytvorí na povrchu pokožky priedušnú ochrannú vrstvu, ktorá bráni vysušovaniu kože .

chyba