Trhať alebo opraviť? Ktorý spôsob liečby zubov je lepší

Bolesti zubov trápia ľudí od nepamäti a dôvodov je viacero. Tým najzávažnejším býva nedostatočná ústna hygiena a životospráva. Následky takéhoto správania sa však dajú odstrániť a spôsobov je viacero. Samozrejme, vždy závisí od konkrétnej situácie, trhanie však nie je jediná a tá najlepšia cesta. Niekedy je lepšie zub poriadne vyliečiť, prípadne opraviť, pretože jeho odstránením strácate časť zubných tkanív, čo nie je pre vašu ústnu dutinu žiadna dobrá správa.

05.11.2021 00:00
seocentrum, PR, nepouzivat Foto:

Pokazený zub a zápal ústnej dutiny však môžu byť v mnohých prípadoch tak silné, že si to v konečnom dôsledku odnesie celé telo. Čo a kedy je teda lepšie? Trhanie alebo intenzívne liečenie zubov? Čítajte a viac sa dozviete v našom článku.

Hlavným problémom je podceňovaná prevencia

Nie celkom príjemné štatistiky uvádzajú, že starostlivosť o ústnu dutinu v našej krajine podceňujeme. A pritom je prevencia v podobe pravidelnej ústnej hygieny a návštevy u dobrého zubára v Žiline alebo blízkom okolí základným pilierom zdravých zubov a krásneho žiarivého úsmevu.

Žiaľ, len minimum ľudí si tento dôležitý fakt uvedomuje, výsledkom čoho je vysoká miera vzniku zubného kazu a následnej devastácie celej ústnej dutiny. Presvedčte sa sami. Zdravotné poisťovne na základe poskytovania zdravotnej starostlivosti zistili, že až 60 % pacientov muselo pre ochorenie a bolesti zubov vyhľadať lekára.

Ani NCZI nemá lepšie správy, pretože na základe získaných údajov vieme, že len polovica ľudí nad 18 rokov myslí v tomto prípade na prevenciu, z toho viac ženy (57 %) ako muži.

Problém je v tom, že na baktérie v ústach by sme museli použiť tie najlepšie mikroskopy, aby sme ich vedeli vždy a riadne zubnou kefkou odstrániť, čo by zrejme nebolo pre nikoho jednoduché ani pohodlné. Pre lekára je to „hračka“. Tak ho určite, minimálne raz za rok, navštívte.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, PR, nepouzivat

Na začiatok je lepšie skúsiť zuby liečiť a opraviť

Rovnako ako kvalitná tvorba webu pomôže podniku odsúdenému na zánik na trhu uspieť, aj dobrý zubár vám okrem čistoty ústnej dutiny pomôže s rýchlou liečbou zubného kazu a samotného zubu, ktorý by ste pre silnú bolesť inak považovali za adepta na odstránenie.

Dnešná medicína je predsa tak dokonalá a profesionálna, že aj zdanlivo vážne ochorenie zubov a ďasien sa dá vyriešiť s pomocou adekvátnej liečby, ktorú môžete podporiť zmenou osobnej hygieny a lepšej starostlivosti o svoje telo.

Vyhnete sa tak strate zubov a spomínaných zubných tkanív. Trhaním sa môže tiež zmeniť nielen váš komfort pri konzumácii niektorých jedál, ale aj posunúť samotný chrup a zuby do strán. To všetko spôsobí nepohodlie, ktoré pritom stačí včasnou návštevou a liečbou zanedbaného zuba odstrániť.

Trhanie by malo byť poslednou možnosťou a riešením

V prípade, ak prerástol problém zubného kazu, zubného kameňa alebo zápalu ďasien do obrovských rozmerov a trhanie je jediné riešenie, neostáva vám nič iné, ako tento proces podstúpiť. Na obavy a strach z bolesti by ste mali rýchlo zabudnúť. Moderná medicína a šikovný lekár sa o váš komfort určite postará.

Samozrejme, všetko má svoju cenu, preto počítajte, že podcenená prevencia a ústna hygiena vás budú v konečnom dôsledku niečo stáť. Pokiaľ ale nezabudnete na preventívne prehliadky u svojho zubára, zdravotné poisťovne by vám mali finančné výdavky do určitej výšky kompenzovať.

Tak či onak, vždy si dobre zvážte a poraďte sa s lekárom, či nie je lepšie zub pred trhaním radšej poriadne opraviť a vyliečiť. Predsa len, je to zásah do tela, s ktorým sa nemusí organizmus vyrovnať najlepšie.

chyba