Kúpele, ktoré navštevovali cisári aj kozmonauti. Doprajte si relax pre telo aj dušu v Česku

Dnes sa vyberieme do Ústeckého a Libereckého kraja. Tu sa môžete ponoriť podobne ako cisári a králi Európy do liečivej termálnej vody v Tepliciach, v Lázních Mšené na vás dýchne genius loci a naozaj netradičný pokoj, jedny z najstarších kúpeľov v Českej republike môžete spoznať v Lázních Kundratice a prírodnú železnatú kyselku ochutnáte v Lázních Libverda.

28.10.2021 00:00
Czech Lazne Teplice, PR, nepouzivat Foto:
Lázně Teplice

Kúpele Teplice – ponorte sa do liečivých termálov

Zveriť sa teplickým prameňom znamená ponoriť sa do vody, ktorá 18 000 rokov strávila vo vulkanickom podloží. Druhé také pramene na svete neboli nájdené. Cisári a králi Európy po stáročia dokazovali jedinečnosť tunajších kúpeľov svojimi cestami, rovnako tak kozmonauti, ktorí sa vrátili z pobytu vo vesmíre, poznali význam teplickej vody. Jej zloženie predchádza osteoporóze, pomáha oddialiť zmeny v kĺboch, posilňuje pohybovú kondíciu. Preto sa v Lázních Teplice v Čechách dnes stretávajú športovci, ich rodičia, ale aj ľudia, ktorých práca núti sedieť pri počítači. Tunajšia starostlivosť totiž dlhodobo patrí k špičke v pohybovej medicíne a pomáha nielen kompenzovať, ale aj ťažkostiam predchádzať.

Thermalium, Lázně Teplice Foto: Lázně Teplice
Thermalium, PR, nepouzivat Thermalium, Lázně Teplice

Teplické pramene sú navyše plne prístupné v THERMALIU. Ide o komplex termálnych bazénov vsadený priamo do kúpeľného domu Beethoven. Bazény sú naplnené čisto termálnou vodou, aby tu hneď z výveru odovzdala návštevníkom svoju silu. V najväčšom kúpeli má prameň 35 °C. Tu sa nepláva, na relaxáciu a rozptýlenie slúži viac ako 100 masážnych a rehabilitačných prvkov. Bazén na plávanie lemuje z jednej strany presklená plocha s výhľadom do Lázeňskej uličky a z druhej strany Kneippov chodník. Súčasťou THERMALIA sú aj rôzne druhy sáun.

Lázně Teplice Foto: CzechTourism
Czech Lazne Teplice, PR, nepouzivat Lázně Teplice

Teplické kúpeľné domy sú pamätníkmi návštev z najvyšších kruhov. Unikátny súbor historickej kúpeľnej architektúry a zástupy slávnych mien v knihe hostí dali príležitosť na vznik teplických prezývok Malý Paríž a Salón Európy. Korunované hlavy a ich sprievod tu trávili celé leto. Vo svojej dobe totiž Teplice zaradil slávny Paracelsus medzi 10 najvýznamnejších kúpeľov sveta, a tak sa Teplice stali letným sídlom umelcov, vojvodcov a kráľov.

Lázně Mšené – kúpeľný rezort neďaleko Prahy

Lázně Mšené nájdete iba 40 kilometrov severne od Prahy, neďaleko mesta Roudnice nad Labem. Sedem kúpeľných pavilónov je obklopených rozsiahlym kúpeľným parkom, ktorý voľne prechádza do lesného porastu lemovaného rybníkmi. Lázně Mšené boli založené už v roku 1796 a tradične sa tu lieči pohybové ústrojenstvo.

Dnes ponúkajú Lázně Mšené aj odpočinkové, wellness kúpeľné programy pre klientov, ktorí si chcú oddýchnuť, nabrať silu do ďalších všedných dní v príjemnom prostredí českých kúpeľov, kde na všetkých dýchne genius loci, história a naozaj netradičná pohoda a pokoj. V ponuke je viac ako 100 druhov kúpeľných procedúr, obľúbených tradičných aj exoticky pôsobiacich masáží, bahenných zábalov, mnoho druhov prísadových aj perličkových kúpeľov. Nechýbajú ani sauny, solárium či luxusné masážne kreslá.

Lázně Mšené Foto: Panoramas
czech Msene, PR, nepouzivat Lázně Mšené

V príjemnom prostredí modernizovaných priestorov, s bohatou a stále inovovanou ponukou liečebných, preventívnych a wellness procedúr a pobytových programov si teda môžete liečiť choroby pohybového aparátu alebo regenerovať nielen telo, ale aj dušu.

Lázně Kundratice – jedny z najstarších kúpeľov v Českej republike

Lázně Kundratice ležia na južnej strane Ještědského pohoria, iba 20 kilometrov od Liberca. Ide o jedny z najstarších kúpeľov v Českej republike. Kúpeľné kúry tu pomáhajú pacientom pri ochoreniach chrbtice, svalov a šliach, cukrovky či s reumatickou artritídou. Nosným liečebným programom sú kúpele v prírodnej liečivej sirnoželezitej slatine a táto liečba je podľa potreby doplňovaná rôznymi typmi masáží, kúpeľmi, vodoliečbou a mnohými ďalšími procedúrami vrátane akupunktúry, kryoterapie a chiropraxie.

Lázně Kundratice Foto: Petr Musil
Czech Kundratice, PR, nepouzivat Lázně Kundratice

Pretože sú kúpele položené vo vyhľadávanej rekreačnej oblasti, je pre kúpeľných hostí pripravených veľa možností na trávenie voľného času. Oblasť je vhodná na turistiku a cykloturistiku. Priamo v areáli liečebne je možné využiť možnosti rybolovu, kúpania či minigolfové ihrisko a tenisový kurt.

Božia voda a liečivé pramene z Lázní Libverda

Medzi českými kúpeľmi patria Lázně Libverda k tým menším, ale zato majú skutočne výnimočný prírodný liečivý zdroj: Božiu vodu. Hovorilo sa tak vode z tunajších minerálnych prameňov, ktoré boli svojimi blahodarnými účinkami známe už od 14. storočia. Albrecht z Valdštejna si ju dokonca vozil so sebou na vojnové ťaženia.

Od konca 16. storočia tunajšie minerálne vody pomáhali pacientom zo všetkých kútov Európy. Medzi slávnych kúpeľných hostí patrili napríklad hudobný skladateľ Carl Maria von Weber, Josef Jungmann, Franz Kafka, Alexander Humboldt, cisár Jozef II., Ján Masaryk a ďalší.
Libverda Foto: Panoramas
Czech Libverda, PR, nepouzivat Libverda
Prírodná železnatá kyselka z kúpeľov Libverda má príjemnú sviežu chuť a využíva sa predovšetkým na liečenie pohybového aparátu, diabetu, kardiovaskulárnych, onkologických a neurologických ochorení.

Možno vás prekvapí, že Spa Resort Libverda neuzavrel všetky služby pod jednu strechu. Keďže sa tu lieči predovšetkým pohybový aparát, potrebný je častý pohyb. Areál kúpeľov láka na objavovanie malebných zákutí. Je ich tu naozaj veľa: pavilóny a pavilóniky v klasicistickom a empírovom štýle dopĺňa dvojkrídlová kolonáda z polovice 19. storočia a kaštieľ zdobený Clam-Gallasovským erbom. Až si prezriete kúpele, môžete vyraziť na výlety do okolia – napríklad po okruhu plnom krásnych vyhliadok.

Ďalšie inšpirácie na české kúpele nájdete na www.kudyznudy.cz

chyba