Masáž: Ktorú si vybrať a akých 9 benefitov má masáž pre zdravie?

Masáž je pri aktívnom životnom štýle, ale napríklad aj pri sedavom zamestnaní, mocným nástrojom. Je dobré zaradiť ju pravidelne do svojich regeneračných aktivít. Prospejete tým nielen svojmu zdraviu, ale aj duševnej pohode.

28.10.2021 00:00
masaze3, PR, nepouzivat

Dnes sa o potrebe regenerácie a duševnej pohody hovorí viac než inokedy. Masážne terapie sú dostupné všade a majú mnohé zdravotné výhody. Masáž si môžete dopriať aj sami doma, na trhu dnes nájdete rehabilitačné pomôcky, s ktorými si vystačíte. Raz za čas si ale doprajte hodinku či dve s profesionálom, ktorý poriadne premasíruje celé vaše telo. A okrem toho pohladí aj vašu dušu.

Čo je masáž?

Masáž je všeobecný termín pre stláčanie, trenie a manipuláciu s pokožkou a svalmi. Existujú mnohé druhy masáží, ktoré sa od seba odlišujú intenzitou, využívaním masážnych pomôcok, technikou, masérskou kozmetikou, ale aj tým, či prebiehajú na masážnych stoloch. Aké sú tie základné?

  • Švédska masáž je jemná forma masáže, ktorá využíva dlhé ťahy, miesenie, hlboké krúživé pohyby a poklepávanie. Pomáha cítiť sa uvoľnene a energicky a je prevenciou proti poškodeniam pohybového aparátu. Táto technika uvoľňuje spazmy a blokády, pomáha vyprázdňovaniu lymfatických ciev, čím prispieva k odstraňovaniu toxínov z tela.
  • Hlboká masáž má vďaka pomalším a silnejším ťahom preniknúť do hlbších vrstiev svalového a spojivového tkaniva. Bežne sa odporúča na pomoc pri poškodení svalov pri úrazoch.
  • Športová masáž je zameraná na ľudí, ktorí aktívne športujú, pretože pomáha uvoľňovať svaly a predchádzať zraneniam.
  • Masáž spúšťových bodov. Táto masáž sa zameriava na oblasti napnutých svalových vlákien, ktoré sa môžu tvoriť vo vašich svaloch po zraneniach alebo nadmernom zaťažení.

Špeciálne druhy masáží: thajská, lymfodrenážna, anticelulitídna, tantra, breussova masáž, bankovanie či využívanie kameňov a ďalšie.

masaze3, PR, nepouzivat

Výhody masáže

Masáže pomáhajú pri rôznych zdravotných stavoch a ťažkostiach. Prospievajú aj psychickému zdraviu a okrem svojho primárneho účelu majú vplyv aj na:

  1. zníženie stresu a relaxáciu
  2. uvoľnenie bolesti svalov a napätia
  3. zlepšenie krvného obehu, energie a bdelosti
  4. zníženie srdcovej frekvencie a krvného tlaku
  5. zlepšenie imunity
  6. úzkosti
  7. poruchy trávenia
  8. bolesti hlavy, krížov
  9. nespavosť súvisiaca so stresom

Na masáže teda nemusíte chodiť len so špecifickými problémami, môžete si ísť len tak užiť chvíľku pre seba plnú starostlivosti a pohodlia.

Hrozia pri masáži nejaké riziká?

Masáže sú vo väčšine prípadov veľmi prospešné. Sú však situácie, pri ktorých by ste sa tejto aktivite mali vyhnúť, napr. ak užívate lieky na riedenie krvi, ak máte popáleniny alebo rany, ak trpíte hlbokou žilovou trombózou či infekciami a osteoporózou, ak máte zlomeniny a nízky počet krvných doštičiek. Vždy sa radšej poraďte so svojím lekárom.

masaze1, PR, nepouzivat

Čo môžete očakávať počas masáže

Pred začiatkom masáže by ste s odborníkom mali prekonzultovať váš stav a spoločne nájsť techniku, ktorá prinesie čo najlepšie výsledky a bude vám vyhovovať.

Náš tip: Naopak, ak ste v pozícii masážneho terapeuta, máme pre vás tip, kde môžete kúpiť kvalitný skladací masážny stôl.

Pri typickej masáži ste väčšinou prikrytý plachtou a ležíte na masérskom stole. Občas prebieha masáž aj posediačky, napr. pri terapii krčnej chrbtice.

Masér najprv lokalizuje bolestivé alebo napäté oblasti a určí, aký veľký tlak je potrebné použiť. Po dohode môže používať olej alebo telové mlieko či iné pomôcky, ak si to technika vyžaduje. Ak ste na niečo alergický, povedzte mu o tom.

Masáž môže trvať 10 až 90 minút, v závislosti od typu masáže a času, ktorý máte. Bez ohľadu na to, aký druh masáže si vyberiete, počas a po masáži by ste sa mali cítiť pokojne a uvoľnene. Počas masáže normálne dýchajte.

Dôležitá je aj komunikácia. Ak vás niečo bolí, alebo vám je nepríjemne, hovorte o tom.

chyba