Aj vy ešte potláčate bolesť kĺbov tabletkami?

Stovky slovenských pacientov hovoria o prekvapivých výsledkoch. Dlhoročné problémy s artrózou či osteoporózou sú preč. O novej liečebnej metóde hovorí odborník z Centra liečby ochorení pohybového aparátu MUDr. Vladimír Hudec .

02.11.2021 00:00
Sun medical, PR článok, reklama, nepoužívať

Prečo sa až 90% ľudí stretne počas svojho života s bolesťou kĺbov?

Ak máme zdravé kĺby, fungujú ako dobre naolejované ložiská a ich chrupavka pôsobí ako tlmič nárazov. Kvôli nadmernému opotrebovaniu sa naša chrupavka stáva drsnejšia, objavujú sa v nej trhliny až deštrukcie. Tým sa zhorší aj pohyblivosť kĺbu.

Čo je skutočnou príčinou našich bolestí?

Medzi najčastejšie dôvody bolesti kĺbov patrí preťaženie. Prichádza vekom, nesprávnym životným štýlom či nadváhou. Najčastejšie je však spojené s procesom starnutia, náročným zamestnaním, ale aj nesprávnym spôsobom športovania. Pokročilá artróza sa prejavuje bolesťou aj počas relatívneho pokoja. Poškodený kĺb reaguje zápalom, opuchom, zvýšenou bolesťou i obmedzeným pohybom v kĺbe.

Aké sú možnosti pri riešení tohto problému?

Keď už nepostačujú bežné liečebné metódy, prichádza na rad operačné riešenie, príp. umelá náhrada kĺbu. To si však vyžaduje dlhé týždne až mesiace rekonvalescencie, pri ktorej je návrat do práce často problematický.

Ako sa dá vyhnúť operácii či umelej náhrade kĺbu?

Až donedávna u nás neexistovala žiadna terapia, ktorá by riešila úbytok chrupavky či kostnej hmoty, teda samotnú príčinu ochorenia. Klasická liečba bola zameraná na dočasné potlačenie bolesti a oddialenie operačného riešenia. Pokrok v medicíne sa však výrazne prejavil aj v tejto oblasti a lekári v Nemecku vyvinuli kauzálnu (príčinnú) terapiu, ktorou je molekulárna biologicko – stimulačná metóda (MBST terapia). Jej výsledkom je nárast objemu chrupavky v kĺboch pri liečbe artrózy a zvýšenie hustoty kostí pri liečbe osteoporózy.

Dokáže naštartovať regeneračný proces v poškodených bunkách kĺbov a kostí?

Áno, to je jej najväčší prínos. Terapia obnovuje funkčnosť pohybového aparátu, a to bez akéhokoľvek operačného zásahu. Je to celosvetovo najúčinnejšia neinvazívna terapia na ošetrenie kĺbových a kostných ochorení. Na popredných klinikách vo Švajčiarsku a Nemecku sa metóda úspešne využíva už viac ako 23 rokov s 80% úspešnosťou, čo je v medicíne niečo nevídané.

Ako prebieha liečba ?

Liečba prebieha v modernej liečebnej jednotke, ktorú máme už aj na Slovensku. Nachádza sa v Leviciach. Pracuje v podstate na tom istom princípe ako MRI diagnostická metóda. Elektromagnetické polia sú však omnoho slabšie ako pri MRI snímkovaní. Čo to znamená?

Že terapia je úplne bezpečná a bez akýchkoľvek negatívnych účinkov spojených s jej používaním.

Koľkým pacientom už unikátna MBST terapia pomohla?

Vo svete je to už úplne bežná liečebná procedúra, takže sa to snáď ani nedá spočítať. Aj na Slovensku sa bolesti chrbta a kĺbov zbavilo už veľké množstvo pacientov. Liečba je bezbolestná a nemá žiadne vedľajšie účinky.

„Aj ja som si najprv myslel, že je to ďalší reklamný ťah na ľudí. Avšak mal som vydratú chrupavku v kolenách a veľké bolesti. Môj ortopéd mi už aj navrhoval výmenu kĺbu… Môj priateľ však MBST terapiu v Leviciach absolvoval na bedrové kĺby a veľmi mu pomohla. To ma naštartovalo konať a vôbec neľutujem. Kolená mám teraz v takom stave, že žiadne tabletky proti bolesti nemusím užívať a náklad vynášam na Chatu pod Rysmi bez problémov…“ Viktor Beránek , tatranský chatár a horský nosič.

Sun medical, PR, nepouzivat

Takže je táto liečba naozaj bezpečná?

Ako odborník s viac ako 40 ročnou praxou môžem povedať, že áno. Chodia k nám pacienti, ktorí už absolvovali všetky dostupné neinvazívne možnosti liečby kĺbov. Avšak nikdy som u pacientov nevidel tak evidentné zlepšenie stavu kĺbov, ako po absolvovaní MBST terapie. Liečba je bezbolestná a nemá žiadne vedľajšie nežiadúce účinky. Nehrozí žiadne riziko infekcie, krvácania či zrastov. Výhodou je, že pacient nemusí prerušiť svoje pracovné či pohybové aktivity. Ustúpenie bolesti a zlepšenie pohyblivosti kĺbu často nastupuje už počas terapie – hovorí MUDr. Hudec.

Kde pomáhajú slovenským pacientom?

Na Slovensku je MBST terapia poskytovaná v Leviciach, konkrétne v Sun Medical centre. Máme s ňou už viac ako 7 – ročné skúsenosti, pomocou ktorých dokážeme terapiu nastaviť presne podľa individuálnych potrieb pacienta a dosiahnuť jej maximálnu účinnosť. Našim pacientom vychádzame v ústrety poskytovaním terapie aj vo večerných hodinách a taktiež počas víkendových dní.

Aký je postup, ak sa chceme zbaviť bolestí kĺbov a kostí?

Je potrebné zavolať na číslo 0949 67 77 99 a dohodnúť si termín vstupnej lekárskej konzultácie, kde odborníci posúdia váš zdravotný stav a odporučia vhodnú terapiu.

Sun Medical centrum, A.Kmeťa 39, Levice , www.medtec.sk, tel. 0949 67 77 99

chyba