Jeseň v znamení regenerácie pleti

Naša pleť dostala počas leta poriadne zabrať. Slnečné žiarenie, pot, opaľovacie krémy, chlórovaná a slaná voda problematickej pokožke príliš nesvedčia. Jesenný čas je teda ideálne obdobie na regeneráciu pleti. Pozrite sa s nami aj na to, ako vzniku otravných pupienkov predísť.

13.10.2021 00:00
Aknea, PR, nepouzivat Foto:

Čistenie je základ

Dôležité je pleť dôkladne vyčistiť od všetkých nečistôt a usadenín. Pokiaľ nie je pokožka dokonale vyčistená, dochádza k upchávaniu pórov a vzniku čiernych bodiek a akné. Pleť by sa mala čistiť 2-krát denne. Na odstránenie make-upu použite umývacie penu alebo mlieko. Potom nezabudnite pleť opláchnuť čistou vodou. Vyhýbajte sa horúcej vode, ktorá pleť zbytočne dráždi a vysušuje. Následne použite pleťovú vodu na odstránenie zvyškov nečistôt. Raz týždenne použite peeling, ktorým zbavíte pokožku odumretej kože.

Hydratácia, hydratácia, hydratácia!

Po vyčistení je dôležité dopriať pleti poriadnu dávku hydratácie. Použite najskôr pleťové tonikum bez obsahu alkoholu. Alkohol totiž pleť vysušuje a začala by sa tak viac mastiť. Následne naneste denný krém s ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu. Krém s SPF ochrannou je nutné používať celoročne, nielen v lete. Denný krém pre jesenné obdobie by mal byť hutnejší, najlepšie s obsahom kyseliny hyalurónovej, aby bola zaistená dostatočná ochrana proti smogu, vetru a prechodu z vykúrených miestností do chladu.

Akné je späť

Ak máte problematickú a aknóznu pleť, je možné, že sa stav vašej pleti cez leto výrazne zlepšil. Je to dané tým, že zvýšená intenzita UV žiarenia pôsobí na pleť ako antiseptikum, a navyše na opálenej koži sú pupienky a iné nedokonalosti menej vidieť. Preto je dobré sa na príchod akné pripraviť ešte predtým, ako sa prvé pupienky objavia.

Zmeňte jedálniček

Zamedziť vzniku akné môžete aj zmenou životosprávy. Obmedzte korenené jedlá, sladkosti, kávu, biele pečivo, sladené limonády, rafinovaný cukor, tučné a vyprážané jedlá a priemyselne spracované potraviny. Tie môžu podľa mnohých odborníkov stav problematickej pleti zhoršovať. Zaraďte do svojho jedálnička viac ovocia, zeleniny, chudého mäsa, orechov a semienok. U mliečnych výrobkov uprednostnite kyslomliečne výrobky. Môžete zvýšiť aj prísun vitamínov skupiny B a zinku, ktoré podporujú hojenie.

Psychická pohoda

Pleť a psychika idú ruka v ruke. Stres totiž môže narušiť metabolizmus, spánkový cyklus, hormonálnu rovnováhu a celkovú psychickú pohodu, čo sa časom prejaví aj na stave pleti. Keď sme v strese, naše telo produkuje hormóny kortizol a adrenalín, ktoré spolu s neuropeptidmi ovplyvňujú správanie mazových žliaz a môžu zhoršiť akné. Preto je dôležité nestresovať sa a naučiť sa stres zdravým spôsobom odbúravať. Niekto si ide zašportovať, iný na prechádzku, niekomu pomáha čítanie alebo porozprávať sa s rodinou či priateľmi.

Pohybom k dokonalej pleti

So stavom pleti súvisí aj to, či sa denne hýbeme, alebo len povaľujeme na gauči. Pri športovaní uvoľňuje naše telo endorfíny, nazývané aj ako hormóny šťastia. Tie vyvolávajú dobrú náladu, pocity šťastia, znižujú stres, úzkosť a depresiu. Pravidelným športovaním sa telo prekrvuje a pleť získava prirodzene ružovkastú sviežu farbu. Potenie navyše pomáha čistiť póry a zbavovať pleť odumretých kožných buniek.

odkaz
Aknea osetrujici-serum, PR, nepouzivat

Prvá pomoc z lekárne

Ak sa u vás predsa len nejaký pupienok objaví, tak je veľmi dôležité nesnažiť sa ho vytlačiť. Ideálnym riešením je Aknea ošetrujúce sérum s roll-on aplikátorom. Obsahuje konopný olej, arniku, tymián, šalvia a mätu a je určené pre lokálne ošetrenie pupienkov. Sérum mierni podráždenie a začervenanie pleti a upokojuje zapálené póry. Jeho veľkou výhodou je jednoduchá aplikácia a malý rozmer. Zmestí sa teda do každej kabelky.

chyba