Olej zo sladkých mandlí chutí aj koži

Rastlinné oleje v kozmetických prípravkoch majú svoju tradíciu. Ako však zistiť, z ktorého bude naša koža skutočne benefitovať? Dôležité je pozrieť sa na percentuálne zastúpenie oleja v zložení produktu a na jeho kvalitu.

08.10.2021 00:00
Spiridea, PR, nepouzivat Foto:

Výživa pre suchú kožu

Mandle sú zdrojom mnohých prospešných látok, preto sa nielen konzumovali, ale už v staroveku sa z nich vyrábal olej pre ošetrenie pokožky. Dodnes sa teší obľube, obzvlášť vhodný je na premastenie suchej až veľmi suchej a citlivej kože. V zimných mesiacoch ju chráni pred chladom, v tehotenstve zase preventívne pôsobí proti vzniku strií. V čase pandémie, keď si dezinfikujeme ruky viackrát denne, môžu byť vysušené a pôsobiť ako papier. Pokiaľ ich chceme premastiť a dodať im aj výživu, mandľový olej je dobrá voľba.

Foto: Spiridea
spiridea, PR, nepouzivat

Liekopisná kvalita z Kalifornie

Mandľový olej použitý v Spiridea masti s mandľovým olejom sa získava zo zrelých semien mandlí druhu Prunus dulcis (Miller) D. A. Webb var. dulcis alebo Prunus dulcis (Miller) D. A. Webb var. amara (D. C.) Buchheim alebo zmesi týchto dvoch odrôd lisovaním za studena. Následne je rafinovaný. „Použité mandle sú sladké mandle pestované na potravinárske účely, nie horké mandle, ktoré sa používajú na extrakciu aromatických látok. Pochádzajú z Kalifornie a olej z nich má liekopisnú, čiže najvyššiu farmaceutickú kvalitu,“ hovorí PharmDr. Soňa Šumichrastová.

Foto: SHUTTERSTOCK
Spiridea, PR, nepouzivat

75 % mandľového oleja

Prospešnosť mandľového oleja je v jeho zložení. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny – približne 60 % kyseliny olejovej a 20 % kyseliny linolovej. Zatiaľ čo kyselina olejová zlepšuje prienik cez vrchnú rohovú vrstvu kože pre iné zložky, kyselina linolová je dôležitá pre bariérovú funkciu kože, pričom bráni najmä strate vody. Ide o mechanizmus pozorovaný pri veľmi suchej koži, napríklad pri atopickej dermatitíde. V mandľovom oleji sa nachádza aj vitamín E, ktorý pôsobí ako antioxidant. „Spiridea masť s mandľovým olejom má až 75 % mandľového oleja. Na to, aby sa dobre vstrebala a nezanechávala kožu citeľne mastnú, slúži starostlivo zvolená vazelína. Testovali sme ju v špičkových nemeckých laboratóriách RaDes, pričom sme dbali aj na dobrú stabilitu prípravku,“ dodáva farmaceutka Soňa Šumichrastová.

chyba