Užite si relax v kúpeľoch, ktoré sa dostali do UNESCO

Dnes sa pozrieme na západ Českej republiky – do Karlovarského a Plzenského kraja. Vybrať sa môžete do svetoznámych kúpeľov, ktoré sa dostali do UNESCO – Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Ak vás láka viac pokoj a ticho, dajte prednosť Konstantinovým Lázňam v neobjavenom kúte Plzenska.

30.09.2021 00:00
Marianske lazne, PR, nepouzivat Foto:

Výbor pre svetové dedičstvo UNESCO v tomto roku zaradil jedenásť európskych kúpeľných miest na zoznam kultúrneho dedičstva. Medzi „Slávnymi kúpeľnými mestami Európy“ sú aj tri české kúpele – Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Medzinárodný projekt je výnimočným dokladom fenoménu európskeho kúpeľníctva, ktoré rozkvitalo predovšetkým od 18. do začiatku 20. storočia. Svoju úlohu zohráva aj ich výnimočná architektúra s kolonádami a promenádami, vilami, parkami a záhradami, a tiež stovkami minerálnych prameňov.

Karlovy Vary – kúpele, ktoré poznajú na celom svete

Najväčšie kúpeľné mesto v Českej republike s prírodnými termálnymi prameňmi, hlboké údolia riečky Teplej, skaly a zalesnené kopce: to sú Karlovy Vary. Meno pripomína, že ich podľa povesti založil už v 14. storočí kráľ a cisár Karol IV., avšak malebné kúpeľné mesto vznikalo hlavne od konca 19. a začiatku 20. storočia v štýle historizmu a secesie. Karlovy Vary navštevovali vedecké, politické a umelecké špičky 19. storočia ako Beethoven, Franz Jozef I., Dobrovský, Paganini, Chopin, Mozart, Gogol, Purkyně, Freud a mnoho ďalších. Takmer po každom významnom hosťovi je niečo pomenované.

Dnešné Karlovy Vary sú kozmopolitné a štýlové mesto s neopakovateľnou atmosférou, jedine tu tiež zbadáte gejzír horúcej minerálnej vody zvaný Vřídlo, tryskajúci až do výšky 12 metrov. So svojimi 73° C je tiež najteplejším prameňom v celej Českej republike. Dokopy tu nájdete 15 teplých prameňov a okrem pozitívneho vplyvu minerálnej vody na celý tráviaci trakt a pohybové ústrojenstvo podporuje pitná kúra čistenie organizmu.

Foto: CzechTourism
Karlovy Vary, PR, nepouzivat

Mariánské Lázně – druhé najväčšie české kúpele

Podobne ako Karlovy Vary aj Mariánské Lázně patrili a patria k obľúbeným cieľom európskych panovníkov, šľachticov, štátnikov a politikov, slávnych spisovateľov, skladateľov a vedcov. Mesto plné krásnych parkov je dokonalým príkladom kúpeľných miest: jeho architektúru nenarušili neskoršie prestavby, a tak tu môžete mať pocit, že ste sa vrátili do čias klasicizmu na počiatku 19. storočia.

Centrom kúpeľného života je novobaroková secesná liatinová kolonáda s bohatou dekoratívnou výzdobou a niekoľkými prameňmi. Pred ňou objavíte spievajúcu fontánu, kde hudbu každý večer dopĺňa veľkolepé osvetlenie.

V Mariánských Lázňach a okolí sa nachádza viac ako 40 prameňov. Lieči sa tu široká škála ochorení, od chorôb pohybového ústrojenstva, obličiek, dýchacích ciest cez metabolické ochorenia, gynekologické aj choroby tráviaceho ústrojenstva. Tieto kúpele sú však v kombinácii s podhorskou klímou a všadeprítomnou prírodou ideálnym miestom nielen na liečbu, ale predovšetkým na prevenciu a zaslúžený relax.

Foto: CzechTourism
Marianske lazne, PR, nepouzivat

Františkovy Lázně – miesto, kde sa vrátite do starých čias

Český kúpeľný trojlístok dopĺňajú Františkovy Lázně, založené v roku 1793 na počesť budúceho rakúskeho cisára Františka I. Vďaka jednotnej klasicistickej architektúre majú kúpeľní hostia dodnes pocit, akoby sa vrátili do starých čias. Malebné mesto so šachovnicovým pôdorysom a množstvom empírových a klasicistických budov je umiestnené uprostred krásnych parkov a lesoparkov. Svetovo preslávené kúpele Františkovy Lázně ponúkajú široké spektrum klasických kúpeľných aj moderných rehabilitačných procedúr.

Okrem iného sa tu liečia gynekologické ochorenia vrátane neplodnosti, a tak keď roku 1923 sochár Adolf Mayerl vytesal parkovú plastiku malého chlapčeka s rybou, symbolom plodnosti, medzi pacientkami sa rozšírila fáma: každá žena, ktorá sa dotkne palca ľavej nohy sochy, do roka otehotnie. Legenda je dodnes živá, a tak sa chlapček prezývaný František od dotykov len leskne.

Staré časy pripomínajú dve romantické vyhliadkové veže, rozhľadňa Salingburg a rozhľadňa pri reštaurácii Zámeček, naopak novodobou dominantou je Aquaforum, komplex bazénov s wellness centrom, saunami a množstvom atrakcií.

Foto: CzechTourism
Frantiskovy lazne, PR, nepouzivat

Konstantinovy Lázně – najmenšie kúpele západných Čiech

Lákajú vás skôr kúpele, ktoré ponúkajú predovšetkým pokoj a ticho? Vyberte si Konstantinovy Lázně, ukryté v lesoch v doposiaľ neobjavenom kúte Plzenska. Najmenšie kúpele západných Čiech ležia v malebnej krajine medzi Plzňou a Karlovými Varmi. Uchovali si atmosféru letoviska ďaleko od rušného komerčného sveta a sú tak ideálne pre tých, ktorí hľadajú pokojné, takmer rodinné prostredie. Bonusom navyše je jedna z ekologicky najčistejších oblastí v Českej republike a tiež prírodné liečivé zdroje: studený prameň minerálnej uhličitej vody má najväčší obsah voľného oxidu uhličitého v Česku.

Modernizované kúpeľné domy, wellness centrum s panoramatickým výhľadom do kúpeľného parku, bazén s vírivkami, bio a fínska sauna, soľná jaskyňa, parný kúpeľ či fitness: tak vyzerá súčasnosť v Konstantinových Lázňach. Okrem širokej škály liečebnej rehabilitácie a wellness terapií si môžete vyskúšať aj nordic walking. V parku a okolí vznikli chodníky rôznej náročnosti, kúpele organizujú aj každoročný Nordic Walking Cup. O voľný čas sa vám postará tiež množstvo zaujímavostí v okolí – napríklad stolová hora Hradišťský kopec alebo zrúcanina hradu Gutštejn.

Viac inšpirácií na cestovanie do Českej republiky nájdete na www.kudyznudy.cz/sk

chyba