Francúzi aj Nemci budú testovať svojich školákov. Čo Slovensko?

Bezpečný nástup do škôl a zaistenie vyučovacieho procesu riešia viaceré európske krajiny testovaním žiakov a učiteľov.

13.08.2021 00:00
Siemens1, PR, nepoužívať Foto:

Od konca júla dominuje na Slovensku nový delta variant koronavírusu, ktorý je podľa odborníkov oveľa infekčnejší ako tie predošlé. S blížiacim sa začiatkom školského roka je preto na mieste otázka, ako minimalizovať jeho šírenie medzi žiakmi, pedagogickými pracovníkmi a zamestnancami škôl. Mnoho z nich si totiž spolu s rodinami počas prázdnin užívalo dovolenky aj za hranicami, čo tiež prispieva k prenášaniu ochorenia a k nástupu tretej vlny pandémie. Deti vytvárajú spojenie medzi rodinami a širokým školským kolektívom, preto je dôležité zamerať sa v rámci preventívnych opatrení práve na túto skupinu.

Európske krajiny pristupujú k testovaniu

Krajiny ako Nemecko či Francúzsko si uvedomujú nebezpečenstvo výskytu koronavírusu v školských kolektívoch, preto s úvodom školského roka avizujú testovanie žiakov. Francúzske Ministerstvo školstva za týmto účelom objednalo 15 miliónov kusov antigénových testov CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Testov od Siemens Healthineers určených na samotestovanie. Študenti od 12 rokov sa vďaka tomu môžu otestovať sami. Pri menších deťoch do 12 rokov je vhodné, aby na postup samotestovania dohliadala dospelá osoba. Podobnú stratégiu zvolilo aj Nemecko, ktoré zároveň vyzýva rodičov, aby dali svoje deti otestovať aj preventívne týždeň pred spustením vyučovania v novom školskom roku.

Slovensku môžu pomôcť zmierniť tretiu vlnu aj samotesty

Aj pre Slovensko by mohli byť riešením samotesty. Antigénový test CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Test umožňuje samotestovanie formou výterov z nosa. Jeho výnimočnosťou je najvyššia kvalita na trhu vďaka vysokým parametrom senzitivity (97,25%) a špecificity (100%) pri nazálnom výtere z prednej časti nosa. Vďaka tomu je vhodné tieto testy používať práve u detí nižších vekových kategórií, ako aj pre seniorov.

„Výtery z prednej časti nosa pri samotestovaní antigénovým testom CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Testom potrebné na diagnostiku sú menej stresujúce. Odber vzorky je príjemnejší ako pri nosohltanovom výtere. Na porovnanie je možné si predstaviť výtery z nosohltanu, ktoré sa robia u dospelého človeka z hĺbky približne 5 – 6 cm. Výtery z nosa je postačujúce vykonať len z hĺbky približne 2 – 4 cm, čo predstavuje pre testovaného viac komfortu a menšiu stresovú záťaž,“ vysvetľuje Peter Znášik, vedúci Divízie laboratórnej diagnostiky, Siemens Healthineers na Slovensku. Ďalej dodáva: „Testy sú vhodné najmä v situáciách, akou je začiatok školského roka, kedy je cieľom zistiť, či je vírus prítomný vo väčšej skupine ľudí a testovanie je potrebné v krátkej dobe opakovať. Navyše výhodou je, že test nemusí vykonávať zdravotnícky personál a výsledok je k dispozícii do 15 min.“

chyba