Ako sa starať o atopickú pokožku v lete?

Ak trpíte atopickým ekzémom, potom je pre vás vidina leta určite nočnou morou. Teplé počasie prejavy atopického ekzému u väčšiny pacientov zhoršuje, a preto je dobré vedieť, ako sa o svoju pokožku v tomto období správne starať.

16.07.2021 00:00
atopos, pr nepouzivat

Atopická dermatitída je zápalové ochorenie kože, ktoré trápi asi 20% populácie. U veľkej časti pacientov sa objaví v prvých mesiacoch života a väčšinou do 7. roku života odznie. Malé percento ľudí sa s ňou však stretáva aj v dospelosti. Atopický ekzém je daný geneticky, tzn. ak jeden z rodičov trpí na alergie (prach, pele, roztoče, astma), existuje 50% šanca, že sa u dieťaťa dermatitída objaví. Ak sú obaja rodičia alergici, šanca sa zvyšuje až na 80%.

Pozor na slniečko

Na pokožku číha v lete viac nástrah ako obvykle. Jednou z nich je slniečko. Ľudia s atopickým ekzémom by sa tak mali vyhnúť priamemu slneniu, pretože prehrievanie pokožky pri opaľovaní patrí medzi základné faktory, ktoré zhoršujú jej stav. Atopici by sa tak medzi 11–15 hodinou nemali na slnku vôbec pohybovať a mali by zotrvať skôr v tieni. V ranných a večerných hodinách je pobyt na slnku možný len krátkodobo, a to s pokrývkou hlavy a opaľovacím krémom s dostatočnou ochranou.

Vyberajte kvalitné ochranné krémy

Prostriedky na ochranu proti slnku vyberajte skôr v lekárni a venujte aj zvýšenú pozornosť ich zloženiu. Vyhýbajte sa prípravkom s obsahom kyseliny paraaminobenzoovej (PABA). Vhodné sú krémy hypoalergénne a nekomedogénne (neupchávajú póry). Pre deti sú určené špeciálne prípravky pre jemnú detskú pokožku. Dávajte prednosť krémom s faktorom 30 a viac, podľa typu vašej pleti. Tu platí, že čím je pleť svetlejšia, tým vyšší faktor ochrany potrebuje.

More áno, kúpalisko nie

Ľudia trpiaci atopickým ekzémom by sa v lete mali úplne vyhnúť bazénom s chlórovanou vodou a prírodným kúpaliskám, kde sa môžu vyskytovať rôzne znečistenia. Naopak pobyt pri mori je veľmi odporúčaný. Morská voda má na pokožku blahodarné účinky a vďaka slnku načerpajú atopici vysoké dávky vitamínu D, ktorý je dôležitý pre aktiváciu imunitného systému. Navyše si na dovolenke oddýchnu a uvoľnia sa aj po psychickej stránke. Dôležité je to so slnením nepreháňať a po kúpaní v mori sa ihneď umyť sladkou vodou.

Hlavne sa nespotiť

Ďalším faktorom, ktorý zhoršuje stav ekzematickej pokožky je pot a zaparenie. Preto sa v teplých letných dňoch vyhnite športu a fyzickej aktivite, u ktorej sa môžete zapotiť. Kryštáliky soli dráždia a vysušujú pokožku a tá začne viac svrbieť. Rovnako vyhádžte zo svojho šatníku úzke a upnuté šortky, nohavice a tielka a dajte prednosť voľnejšiemu oblečeniu zo vzdušného a bavlneného materiálu, v ktorom sa nebudete toľko potiť a ktoré vás nebude nikde drieť.

Správna starostlivosť s konopnými pomocníkmi z lekárne Ak sa spotíte, snažte sa čo najrýchlejšie osprchovať. Pri umývaní používajte vhodné prípravky na prírodnej báze, ktoré nedráždia atopickú pokožku. Vyskúšať môžete napríklad Atopos umývaciu penu s obsahom grepových semienok, extraktu a oleja z konopného semienka a panthenolom, ktorý podráždenú kožu rýchlo upokojí. Nezabúdajte tiež na pokožku hlavy, ktorá vyžaduje osobitnú starostlivosť. Pod čapicou alebo klobúkom sa hlava rýchlo spotí a môže začať nepríjemne svrbieť. Na tento problém použite Atopos vlasovú kúru, ktorá navyše obsahuje šalviu a huminové kyseliny z rašeliny, vďaka ktorým rýchlo upokojí a zvláčni svrbivú vlasovú pokožku.

odkaz
atopos, pr nepouzivat

Mazať a zase mazať

Hlavne v lete je dôležité atopickú pokožku poriadne hydratovať. Pite dostatok tekutín, najlepšie vodu a čaj a celé telo pravidelne premazávajte špeciálnymi krémami. V lekárni je dostupný Atopos ošetrujúci krém, ktorý vďaka svojmu prírodnému zloženiu s konopným olejom, rašelinou a panthenolom dlhodobo hydratuje a zvláčňuje suchú a svrbiacu pokožku atopikov aj lupienkarov. Krém sa ľahko rozotiera, dobre vstrebáva a nezanecháva na pokožke mastný film. Atopos ošetrujúci krém je možné používať podľa potreby, a to aj niekoľkokrát denne pre zvláčnenie suchých a svrbiacich miest.

chyba