Kvôli bolesti kolien som chcel skončiť s chatárčením!

Najznámejší tatranský horský nosič a chatár Viktor Beránek prišiel do Tatier v roku 1969. Vystriedal niekoľko tatranských chát a od roku 1977 robí chatára na Chate pod Rysmi.

25.08.2021 00:00
Sun medical2, PR článok, reklama, nepoužívať

„Najväčšiu rolu v živote zohráva sloboda. Ja som sem prišiel kvôli horám. A nielen kvôli ich kráse, ale hlavne kvôli tomu, že sa tu cítim slobodný. Mohol som tu žiť naplno a robiť to, čo som chcel. Tá sloboda sa nedá nahradiť ničím. Ničím!“

Viktor Beránek vynosil v Tatrách na na svojom chrbte náklad, ktorého celková hmotnosť je porovnateľná so štyrmi parnými lokomotívami. Už 44 rokov pre nás zabezpečuje prevádzku Chaty pod Rysmi. Ale vlani reálne hrozilo, že to bude jeho posledná „chatárska“ sezóna – vysvetľuje ortopéd MUDr. Vladimír Hudec z Centra liečby ochorení pohybového aparátu.

Záchrana v hodine dvanástej !

„Asi pre 3 rokmi sa mi začali ozývať bolesti kolien. Najprv som ich vôbec neriešil, ale neskôr som ich už musel bolesť potláčať tabletkami. To však dlhodobo nejde. Odmietal som názory niektorých lekárov, že riešením je iba výmena kolenného kĺbu, alebo ukončenie môjho celoživotného sna – chatárčenia. Degeneračné zmeny na chrupavkách kolien mi spôsobovali už chronické bolesti kolien. Hoci chirurgické riešenie a náhrada kĺbu endoprotézou je dnes už pomerne bežná vec, nie každý človek takýto operačný výkon môže alebo chce podstúpiť. Výmena kolenného kĺbu u mňa neprichádzala do úvahy vzhľadom na dlhú rekonvalescenciu a aj z dôvodu možných komplikácií. Jednoducho som mal strach, že sa potom už k chatárčeniu nedokážem vrátiť.“

S Viktorom Beránkom sme preto v našom Sun Medical centre začali diskutovať o najmodernejších neinvazívnych – bezoperačných možnostiach liečby kĺbov.

Až donedávna u nás totiž neexistovala žiadna terapia, ktorá by riešila aj samotnú príčinu ochorenia – úbytok chrupavky v kĺboch. Klasická liečba je zameraná iba na dočasné potlačenie bolesti a oddialenie operačného riešenia. Pokrok v medicíne sa však výrazne prejavil aj v tejto oblasti a lekári v Nemecku objavili kauzálnu (príčinnú) terapiu, ktorou je molekulárna biologicko – stimulačná metóda rastu bunkových jadier (MBST terapia).

Je to úplne inovatívna terapia v tom, že bez invazívneho operačného zásahu dokáže naštartovať telu vlastné regeneračné procesy v poškodených bunkách kĺbov a kostí. Preto ju lekári oprávnene nazývajú aj medicínou budúcnosti.

Po predstavení princípu MBST terapie, po preštudovaní výsledkov desiatok lekárskych štúdií a po konzultáciách s lekármi sa p. Beránek rozhodol : „Idem do toho!“

Sun Medical1, PR článok, reklama, nepoužívať

Ako vyzerala liečba ?

Liečba prebiehala v modernej liečebnej jednotke, ktorá pracuje na tom istom princípe ako MRI diagnostická metóda a ktorá cielene podľa konkrétnej diagnózy pacienta spúšťa proces regenerácie chrupaviek a kostí.

Výsledným efektom je zreteľný rast objemu kĺbovej chrupavky (liečba artrózy) a zvýšenie hustoty kostí (liečba osteoporózy).

MBST terapia je celosvetovo najúčinnejšia neinvazívna terapia na ošetrenie kĺbových a kostných ochorení, pretože sa nezameriava iba na symptómy, ale aj na základné príčiny ochorenia. Napr. vo Švajčiarsku a Nemecku sa metóda úspešne využíva a neustále zdokonaľuje na špičkových klinikách už viac ako 23 rokov s 80% – nou úspešnosťou. Je vhodná pre všetky vekové kategórie a o jej vhodnosti pre pacienta rozhodne po vyšetrení lekár, ktorý následne terapiu nastaví podľa konkrétnej diagnózy. Terapia je účinná až do 3.stupňa artrózy, keď je ešte v kĺbe zachovaná nejaká vrstva chrupavky, ktorú dokážeme regenerovať.

Aké sú výhody tejto terapie ?

Liečba je bezbolestná a nemá žiadne vedľajšie nežiadúce účinky. Nehrozí žiadne riziko infekcie, krvácania či zrastov. Výhodou je, že pacient nemusí prerušiť pracovný proces či svoje pohybové aktivity. Ustúpenie bolesti a zlepšenie pohyblivosti kĺbu často nastupuje už počas terapie.

A aký bol výsledok terapie u Viktora Beránka ?

„Terapia u mňa zabrala priam ukážkovo. Už po 4 týždňoch po absolvovaní terapií som bol opäť schopný vyšliapať na chatu pod Rysmi a po pár ďalších dňoch som tam dokonca vyniesol aj náklad na chrbte. Dnes sa už bez obmedzení venujem aj športovým aktivitám – mojou veľkou záľubou je paragliding. Kolená mi fungujú znova bez bolesti a môžem robiť to, čo milujem najviac – prevádzkovať pre vás všetkých Chatu po Rysmi.“

MUDr. Vladimír Hudec dopĺňa : Na Slovensku je MBST terapia poskytovaná v Sun Medical centre v Leviciach, kde s ňou máme už viac ako 6 – ročné skúsenosti, pomocou ktorých dokážeme terapiu nastaviť podľa individuálnych potrieb pacienta a dosiahnuť jej maximálnu účinnosť. Našim pacientom vychádzame v ústrety poskytovaním terapie aj vo večerných hodinách a taktiež počas víkendových dní. Potrebné informácie nájdete aj na www.medtec.sk , alebo vám ich poskytneme na tel. čísle 0949 67 77 99.

chyba