Koronavírus vo vlakoch vedci nenašli, ich zvýšená dezinfekcia a čistenie zabrali

30.06.2021 00:00
ZSSK1, PR článok, reklama, nepoužívať

Výsledky výskumu predstavila ZSSK v kampani „To SA Vie, že vlaky sú bezpečné!“

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a Slovenská akadémia vied (SAV) v apríli a máji skúmali vlaky, pokladnice a odpočinkové miestnosti zamestnancov a hľadali nový koronavírus. Nenašli ho ani v jednej zo 187 odobratých vzoriek.

ZSSK chce prilákať cestujúcich späť do vlakov aj znovuspustením medzinárodných liniek, IC vlakov či dovolenkového autovlaku Bratislava – Split (od 18. 6.).

Roman Koreň, generálny riaditeľ ZSSK: „Negativita odobratých vzoriek ma potešila. To, že sa citlivou PCR metódou vírus SARS-CoV-2 nepotvrdil, hovorí o zodpovednosti našich zamestnancov i cestujúcich a tiež o precíznom čistení a dezinfekcii priestorov. Situácia sa normalizuje, otvárame reštauračné vozne, obnovujeme autovlaky, prosíme však všetkých o opatrnosť a rešpekt k sprevádzajúcemu personálu i k spolucestu­júcim.“

ZSSK2, PR článok, reklama, nepoužívať

Štandardne sa denne čistia vozne, sanita a dotykové plochy vo vlaku, kontroluje sa klimatizácia, v ktorej sa pravidelne vymieňajú filtre.

RNDr. Vladimír Zelník, CSc., vedúci Biotechnologických laboratórií BMC SAV: „Nehovoríme, že vo vlaku nikdy necestoval chorý človek. Potvrdili sme však, že na miestach, ako sú sedačky, koše, tlačidlá a kľučky, vírus nezostal. Je to vynikajúca správa. Samozrejme, rúška a respirátory výrazne znižujú riziko infekcie z kvapôčok, ak by sme cestovali blízko niekoho infikovaného.“

Vo vlakoch stále platí povinnosť mať prekryté ústa a nos. Prekrytie si možno zložiť počas jedenia a pitia. Pri kúpe cestovných dokladov v pokladniciach sa odporúča využitie platobnej karty. Cestujúci sa však nemusia báť, vo vlakoch sa nekontrolujú testy ani potvrdenia o očkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19. Pre vnútroštátne cesty takéto dokumenty nie sú potrebné.

chyba