Uľavte reumatickým kĺbom!

Väčšina ľudí trpiacich reumatickým ochorením sa športu a pohybu zámerne vyhýba. To je podľa lekárov a odborníkov nesprávne, pretože správne zvolená športová aktivita dokáže veľmi výrazne znížiť bolesť reumatických kĺbov.

15.06.2021 00:00
Revma Blok1, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

V našom tele sa nachádza viac než dvesto kĺbov a rovnako ako ostatné orgány, aj ich môže postihnúť celý rad problémov. Od bolesti a stuhnutosti kĺbov až cez závažnejšie ochorenia spojené s „reumatickým kĺbom“, ktoré môžu skončiť znížením funkčnosti kĺbov. Spôsobujú ich ochorenia, pri ktorých sú kĺby postihnuté degeneratívnym zápalom.

Aký šport si zvoliť?

Prevažná väčšina ľudí s reumatickým ochorením žije mylne v domnienke, že im pohyb či športová aktivita môže ublížiť alebo bolesť ešte viac zhoršiť. Práve zostať aktívny je kľúčovým faktorom, ako predísť strate mobility. Pohyb je nesmierne dôležitý, pretože pomáha udržiavať šľachy a svaly pohyblivé, zlepšuje koordináciu a celkovou fyzickou kondíciou. Pred každou aktivitou nesmieme zabúdať na ponaťahovanie a rozohriatie tela a svalov. Ľudia trpiaci reumatickým ochorením by mali cvičiť každý deň, ráno a večer. Okrem pravidelného domáceho cvičenia sa odporúčajú prechádzky na čerstvom vzduchu. Vhodná je turistika alebo „nordic walking“. Ďalej tiež jazda na bicykli, plávanie či joga. Nevhodné sú naopak aktivity, pri ktorých dochádza k otrasom a nekontrolovaným otáčavým pohybom. Jedná sa napríklad o beh, tenis, futbal, basketbal alebo golf. Neodporúčajú sa ani bojové športy či aktivity, pri ktorých môže dôjsť k úrazu.

Kto je vinníkom?

Za väčšinou reumatických ochorení stojí genetika a zlý životný štýl. Nadváha, obezita, nadmerná konzumácia alkoholu, stres a nedostatok spánku a pohybu predstavujú rizikové faktory pre vznik reumatických ochorení. Vplyv má tiež užívanie niektorých liekov, ostatné chronické ochorenia alebo jednostranná záťaž, ktorá spôsobuje opotrebenie chrupaviek v kĺboch.

Najlepším riešením je prevencia!

Keďže nadváha a obezita predstavujú pre telo najmä kĺby nadmernú záťaž, je zdravý životný štýl prevenciou vzniku reumatických ochorení. Dôležitý je teda kvalitný a vyvážený jedálniček s dostatočným množstvom vitamínov a minerálov, najmä vápniku a vitamínov C, D a E, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie kĺbov. Vynechať by sme mali alkohol, tučné a smažené jedlá, polotovary, červené mäso a obmedziť príjem soli a cukru. Nesmieme zabúdať tiež na hydratáciu. Denne by sme mali vypiť 30–45 ml tekutín na kilogram svojej hmotnosti. Dôležitý je tiež kvalitný spánok a odpočinok pre regeneráciu kĺbov. Lekári odporúčajú 6–8 hodín spánku a 40–60 minút odpočinku v ľahu každý deň.

Kúpele u vás doma

Pred cvičením sa odporúča zaradiť teplý kúpeľ. Ten pomôže rozhýbať stuhnuté kĺby v celom ich rozsahu. Ku zmierneniu zápalu a zlepšeniu hybnosti kĺbov skúste pridať do kúpeľa liečivú rašelinu. Ta je pre svoje hojivé vlastnosti využívaná aj v kúpeľných zariadeniach. Má vysoký obsah tzv. humátov, ktoré zintenzívňujú priaznivé účinky aplikácie na uvoľnenie stuhnutosti, brnenia a bolestivosti kĺbov. Prírodné organické látky v rašeline naviac obmedzujú pôsobenie škodlivých voľných radikálov a zvyšujú regeneráciu buniek. Rašelinu môžeme nájsť v mnohých prípravkoch, napr. mastiach, maskách alebo zábaloch.

Vsaďte na prírodné látky!

Na reumatické kĺby sú vhodné tiež prípravky, ktoré obsahujú extrakt šišiaku bajkalského, veroniky, očianky, rozmarínu a bazalky. Prírodné extrakty týchto rastlín synergicky dopĺňajú účinky liečivej rašeliny. Šišiak bajkalský a veronika aktívne tlmia zápal. Rozmarín pôsobí ako prírodné antiseptikum a tlmí bolesť pri reumatickej artritíde. Bazalka pôsobí antibakteriálne a obsahuje vhodný zdroj antioxidantov. K lepšiemu prekrveniu končatín, utlmeniu a zmierneniu bolesti sú hojne využívané tiež mentol a gáfor. Majú protizápalové účinky, rýchlo sa vstrebávajú do kože, a naviac reumatické kĺby príjemne ochladia.

odkaz
Revma Blok, https://www.reumablok.sk/

REUMABLOK AKUT – prvá pomoc z lekárne

To všetko spĺňa novinka z lekárne REUMABLOK AKUT – špeciálne vyvinutá masť na reumatické kĺby. Vďaka kombinácii liečivej rašeliny a upokojujúcich rastlinných extraktov šišiaku bajkalského, veroniky, očianky a bazalky vie účinne obmedzovať bolesť, brnenie a tŕpnutie kĺbov, upokojiť zápal a zlepšovať hybnosť kĺbov. Masť je špeciálne vyvinutá aj na malé kĺby ruky a nohy a vyznačuje sa príjemnou a nelepkavou konzistenciou. Pri pravidelnom používaní zdravotníckej pomôcky REUMABLOK AKUT dochádza k úľave postihnutých kĺbov a tiež k prevencii vzniku tohto problému.

chyba