Leto bez nechtovej a kožnej mykózy

Leto už je takmer na spadnutie. Každé ročné obdobie je však typické nejakým problémom, ktorý postihuje naše telo. V zime je to väčšinou prechladnutie či nádcha, na jar jarnej únavy a na jeseň celkové unavenie organizmu. Aká komplikácie je však typická pre leto? Čo tak nechtová a kožná mykóza? Viete čo mykóza je a ako ju možno riešiť? Čítajte ďalej a dozviete sa to.

20.06.2021 00:00
Mycosin2, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Mykózu väčšinou ľahko chytíme, ale horšie a dlho sa jej zbavujeme. Preto by sme nemali podceňovať varovné signály. Začína väčšinou popraskaním priestorov medzi prstami, najskôr medzi štvrtým a piatym prstom. Koža je začervenaná a opuchnutá, alebo biela a odlupuje sa. Človek má nepretržitý pocit vlhkých nôh a jeho nohy tiež väčšinou nevábne voňajú. Najväčšie problémy však spôsobuje svrbenie a prasklinky.

V lete by ste sa mali vyhýbať uzavretej, nepriedušnej obuvi, kedy sa nohy potia a následná vlhkosť môže podporiť vznik nepríjemných plesní. Tiež verejné kúpacie plochy sú ďalšou veľmi nebezpečnou oblasťou pre tento druh kožného ochorenia. Na kúpaliskách či v aquaparkoch je potrebné byť dvakrát tak obozretní.

Čím je mykóza spôsobená?

Nechtová mykóza je spôsobená hubovými plesňami trychophyton a microsporum. Tieto dva druhy plesne potrebujú dostatok kyslíka a výživu, ktorú im poskytuje zrohovatená koža. Najčastejšie miesta výskytu mykózy sú v slabinách, podpazuší alebo v podkolenných jamkách. Infekcia sa ľahko prenáša a môže v krátkom časovom období postihnúť celé telo. Nechtová mykóza je pleseň nachádzajúca sa najčastejšie v oblasti nechtového lôžka na nohách či rukách. Typickým prejavom je svrbenie a začervenanie pokožky. Pocit svrbenia takmer vždy vyvoláva potrebu škrabania. Z tohto dôvodu takmer vždy dochádza k narušeniu kože. Priamo na nechtoch mykóza spôsobuje ryhovanie a zvýšenú lámavosť. Veľmi typický je zdurený opuch tvoriaci sa v mieste, z ktorého vyrastá necht. Plesne pre svoju existenciu potrebujú vysokú vlhkosť, a preto vznikajú a parazitujú v prostredí, kde je jej dostatok.

Čo môžem robiť pre prevenciu pred mykózou?

Základným pravidlom je zamedziť zaparenie. Odporúča sa nosiť len priedušnú obuv, vďaka ktorej zamedzíte poteniu chodidiel. Pre zimné obdobie sú vhodné kvalitné topánky zo savých materiálov. V lete je potrebné vybrať takú obuv, ktorá čo najmenej spôsobuje potenie. Všetku obuv pravidelne dezinfikujte. Jeden pár nenoste celú sezónu, ale čas od času ho prestriedajte. Pri výbere ponožiek sa zamerajte na vysoký podiel bavlny, aby dobre sala pot. Ponožky používajte maximálne jeden deň a potom vyperte pri teplote minimálne 40 ° C. Dbajte na prezúvanie sa z topánok do domácej obuvi.

Ďalším krokom by malo byť odstránenie zrohovatenej kože na chodidlách, pätách a pod palcami. Vždy po kúpeli používajte kvalitnú škrabku či pemzu. Vtedy je koža na nohách zmäknutá a lepšie sa uvoľňuje. Kúpte si najlepšie takú škrabku, ktorá má na oboch stranách rozdielnu hrubosť, pre dôkladné aj šetrné obrusovanie. Naše babičky na podobné problémy stavili hlavne na sadlové a tvarohové zábaly.

Ak v lete vyrazíte na verejné kúpalisko, odporúča sa použiť hypermanganový alebo octový roztok. Po osušení nôh je potrebné nohy dostatočne hydratovať akýmkoľvek krémom. Vaša pokožka bude nielen ošetrená, ale tiež sa vyhnete tvrdej koži okolo prstov a na pätách.

odkaz
Mycosin, PR článok, reklama, nepoužívať

Čo robiť, keď už sa mykóza prejaví

Dôležité tiež je neignorovať už prvé príznaky, môžete si tak zarobiť na dlhodobý a bolestivý problém. Základom úspechu je nedať infekcii čas, aby sa rozšírila. Skvelým pomocníkom v boji a tiež ako prevencia je konopné sérum na nechty a pokožku Mycosin FORTE s mierne kyslým pH, ktoré bolo špeciálne vyvinuté pre starostlivosť o svrbiacu, suchú, začervenanú a citlivú pokožku so sklonom k výskytu plesní alebo kvasinkových infekcií. Jeho účinné zloženie obsahuje prírodnú látku batterikal, ktorá má skvelé protiplesňové účinky. Prípravok je navyše obohatený o špeciálne citrusové silice, ktoré účinne ničia baktérie.

chyba