Ako sa vyhnúť boľavým kĺbom pri športe?

Počas chladných zimných mesiacov väčšina ľudí nešportuje tak aktívne, ako v lete. Na jar je preto dobré začať so športovými aktivitami pozvoľne, aby sme svojmu telu ešte nepriťažili. Odporúča sa tiež užívať vhodné výživové doplnky, ktoré naše kĺby pripravia na fyzicky náročnejšie obdobie.

16.05.2021 00:00
Priessnitz2, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Teplé počasie a čas dovoleniek láka ľudí k aktívnemu odpočinku. Trávime viac času v prírode, na horách, na bicykli, na kúpaliskách a vonkajších športoviskách. Preto nás tiež častejšie môže postihnúť bolesť kĺbov. Tá sa v dnešnej dobe netýka len starších osôb. S kĺbmi môžu mať problémy aj mladí ľudia. Najmä ľudia s nadváhou, s nevyváženým jedálničkom alebo tiež športovci.

Dôležitá je prevencia

Kľúčom ku predchádzaniu bolesti kĺbov je pohyb a správna životospráva. Práve pohyb je nesmierne dôležitý, pretože pomáha udržiavať šľachy a svaly prekrvené a pohyblivé. Pri stravovaní by sme mali dbať na dostatočný prísun vitamínov a minerálov, najmä vápnika a vitamínov C, D a E, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie kĺbov. Vynechať by sme mali alkohol a červené mäso a obmedziť príjem soli a cukru.

Nemali by sme tiež zabúdať na hydratáciu. Denne by sme mali vypiť 30–45 ml tekutín na kilogram svojej hmotnosti. To znamená, že človek s hmotnosťou 80 kg by mal denne vypiť približne 2,5 litra tekutín. Pokiaľ totiž nie sú naše ľadviny dostatočne hydratované, nemôžu ani odplavovať splodiny, ktoré potom zostávajú v tele a môžu vyvolávať zápal.

Nič sa nemá preháňať!

Pokiaľ so športom ešte len začínate, alebo sa k nejakej športovej aktivite vraciate po dlhšej časovej pauze, majte na pamäti, že sa do ničoho nesmiete vrhať po hlave. Začnite pozvoľna a postupom času pridávajte na intenzite a záťaži. Pre začiatočníkov sú vhodné prechádzky, plávanie, jazda na bicykli alebo joga. Pokiaľ vás už kĺby trápia, určite sa pohybu nevyhýbajte, ale vynechajte aktivity, pri ktorých dochádza k otrasu. Napríklad beh, tenis, futbal, basketbal alebo golf. Nezabúdajte sa tiež vždy pred každou aktivitou zahriať a po jej skončení ponaťahovať.

Dostatok spánku

Po športovaní nezabúdajte ani na odpočinok. Spánok je v tomto prípade kľúčový faktor a lekári odporúčajú minimálne 6–8 hodín kvalitného spánku. Svaly a kĺby totiž potrebujú po namáhavej aktivite dostatočnú regeneráciu. Spíte radšej v chladnej miestnosti bez zapnutej televízie a na kvalitnom ortopedickom matraci.

Vhodná výbava

Dôležitá je tiež vhodne zvolená športová výbava, najmä teda obuv. Nekupujte najlacnejšie topánky alebo tie, ktoré sú teraz najviac in, ani sa neuspokojte so starými ošúpanými teniskami. Vyberajte obuv podľa typu športu. Na behanie budete potrebovať špeciálne bežecké topánky podľa typu došľapu a podľa terénu. Na vysokohorskú turistiku zase trekingové topánky, ktoré zafixujú nohu a členok a zmenšia riziko úrazu v prípade zlého došliapnutia. Nutné je tiež udržiavať kĺby v teple. K tomu sa skvelo hodí funkčné termo prádlo, ktoré lepšie saje pot a v zime chráni telo pred prechladnutím.

Dopĺňajte telu kolagén

Kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza prevažne vo väzivách, chrupavkách a kĺboch. Po dvadsiatom roku života produkcia kolagénu v tele klesá, a preto je nutné ho pravidelne dopĺňať. Existuje celý rad kolagénov. Kolagén typu I je prítomný v pokožke, šľachách, zuboch a kostiach. Kolagén typu II sa vyskytuje v chrupavkách. Preto je dôležité tieto dva typy dopĺňať, napríklad výživovými doplnkami alebo potravinami, ktoré podporujú produkciu kolagénu v tele. Zaradiť do jedálničku by sme mali sóju, červené ovocie, avokádo, fazuľu, semiačka, kapustu alebo olivy.

Priessnitz kĺbová výživa z lekárne

Nie len kolagén je dôležitý pre správne fungovanie kĺbov. Nezastupiteľnú rolu má tiež extrakt z rastliny Boswéllie alebo inak známa ako kadidlovník. Boswéllia je využívaná v kĺbových výživových doplnkoch práve pre podporu hybnosti a pružnosti kĺbov. Slúži ako prevencia artritídy, osteoporózy a ďalších ochorení pohybového aparátu.

odkaz
Priessnitz, PR článok, reklama, nepoužívať

To všetko spĺňa prípravok Priessnitz® Starostlivosť o kĺby z lekárne. V zložení tohoto výživového doplnku nájdete hneď tri typy kolagénov. Hydrolyzované kolagény typu I a II, plus je obohatený aj o natívny kolagén, ktorý je zachovaný vo svojej prírodnej podobe. Komplexná kĺbová výživa by mala obsahovať kombináciu oboch druhov. Okrem kolagénov sú v zložení obsiahnuté aj vitamíny C, K a D. Nie menej dôležitou látkou v prípravku je aj extrakt z Boswéllie. Táto jedinečná rastlina prispieva k podpore hybnosti a pružnosti kĺbov a priaznivo pôsobí aj pri zvýšenej záťaži kĺbov, svalov a kostí. Len vďaka 1 tablete denne dodáte vašim kĺbom tu správnu starostlivosť.

chyba