Ostaňte aktívna: tipy na športovanie s inkontinenciou

Ak sa u vás vyskytol nechcený únik moču, neznamená to koniec aktívneho života. Sú športy, ktoré sa pri inkontinencii neodporúčajú, ako beh, skákanie (napr. pri zumbe) alebo loptové hry. No našťastie stále existuje dosť takých, ktoré si nemusíte nechať ujsť. Odborníci ich dokonca vrelo odporúčajú na zlepšenie stavu. Ktoré sú to cviky?

26.04.2021 00:00
Hartman1, PR článok, reklama, nepoužívať

1. Jóga

Jóga je vynikajúce cvičenie, ktoré vám pomôže ostať vo forme, spevniť chrbtové svaly, uľaviť od bolesti chrbtice a udržiavať si flexibilitu celého tela. Okrem toho pomáha pri spevnení svalov panvového dna a tým pádom sa odporúča cvičiť aj pri únikoch moču. Ak budete cvičiť poctivo a pravidelne, výsledky sa ukážu už čoskoro. Výhodou je, že jógu môžete cvičiť aj v pohodlí domova. Stačí si vybrať na internete video s dobrým trénerom alebo trénerkou, rozložiť si jogamatku a pustiť sa do toho.

Hartman8, PR článok, reklama, nepoužívať

2. Kegelove cviky

Tieto špeciálne cviky slúžia práve na posilnenie panvového dna a zlepšujú tak kontrolu vyprázdňovania. Sú rozdelené do štyroch častí: vizualizácia, relaxácia, posilňovanie a izolácia. Aby bol efekt cvičenia čo najúčinnejší, je potrebné ich pravidelne opakovať a cvičiť každý deň. Ak vás zaujíma presná technika a chceli by ste sa Kegelove cviky naučiť, návod nájdete tu.

Hartman2

3. Plávanie

Voda všetko nadnáša a pohyb v nej je bezpečnejší, pretože máte menej zaťažené kĺby, šlachy a áno, aj panvové dno. Najmä pri stresovej inkontinencii, ktorá je najčastejšia, je dôležité panvové dno zbytočne nepreťažovať. Plynulosť pohybov počas plávania zabezpečí, že po vyjdení z vody sa budete cítiť lepšie psychicky i fyzicky. Pri plávaní sa totiž zapájajú úplne všetky svaly. Posilňujete pri ňom takisto svaly panvového dna, a to pomerne nenáročným spôsobom.

Hartman5, PR článok, reklama, nepoužívať

4. Bicyklovanie

Tiež ste sa už nemohli dočkať teplejších dní, aby ste mohli brázdiť krajinu na bicykli? Bicyklovanie je skvelý šport pri inkontinencii práve preto, že nezaťažuje panvové dno. Okrem toho ste na čerstvom vzduchu a v tom najlepšom prípade aj s rodinou alebo kamarátmi. Ak patríte k aktívnym typom, ktoré si leto bez bicykla nevedia predstaviť, nič vám nebráni užívať si tento druh pohybu aj naďalej.

Hartman6, PR článok, reklama, nepoužívať

5. Turistika

Či už ste vášnivá turistka, alebo chcete s prechádzkami po prírode len začať, je to bezpečný spôsob, ako ostať fit a neobávať sa zhoršenia inkontinencie. Aby ste každú túru zvládli v suchu, pripravte sa už vopred a vyberte si spoľahlivú inkontinenčnú pomôcku. Ak neviete, po ktorej siahnuť, požiadajte o vzorku zdarma tu. Ostať aktívna je veľmi dôležité pre celkovú pohodu a preto by ste sa nemali vyhýbať obľúbeným športom. A kvalitné inkontinenčné pomôcky sa postarajú o to, aby vám už nič neušlo.

Hartman
chyba