Cykly prírody v nás

Prečo trpíme jarnou únavou a ako si s ňou poradiť?

06.04.2021 08:50
Ave natura2, PR článok, reklama, nepoužívať

Počasie akoby vybočilo zo svojich vlastných koľají. Je nevyspytateľné. Ročné obdobia sa posúvajú, teploty trhajú rekordy. Žiaľ najmä v ich plusových hodnotách. Prechod medzi zimou a jarným obdobím býva pre mnohých z nás náročný. Padá na nás únava, bojujeme s kolísajúcim tlakom a počasie sa mení ako na hojdačke.

Ave natura, PR článok, reklama, nepoužívať

Ako sa pripraviť na jarnú únavu?

Útlm je celkom prirodzený V zimných mesiacoch máme prirodzene úbytok vitamínov z ovocia a zeleniny, ktorých konzumujeme menej ako v predošlých mesiacoch. To isté sa týka pohybu. Nie každý sa vie premôcť a ísť behať, alebo športovať do chladného počasia. Slnka je rovnako pomenej. Žiadne dodatočné výčitky nám ale samozrejme nepomôžu. Treba urobiť maximum preto, aby sme rešpektovali seba aj prírodu v nás.

Ako to bolo v minulosti

Približne jedenásteho novembra sa pre našich predkov oficiálne končila jeseň a začínala zima. Všetky plody zo záhrady museli byť použité do zaváranín, v komínoch sa údili klobásky a slanina. Kto to nestihol, v zime nemal čo jesť. Kto stihol, mohol sa venovať úprave svojich príbytkov a príbytkov pre zvieratá. Prichádzalo obdobie Vianoc a fašiangov. Rekapituloval sa rok a prichádzalo stíšenie. Všetko sa prirodzene spomalilo. Ako pre prírodu, tak aj pre našich predkov. Dnes už žijeme samozrejme inak. Sledujeme na sociálnych sieťach aspoň jednu celebritu, ktorá svojim životom vyvoláva dojem, že stíha tri životy denne. Porovnávame sa, cítime sa vyhoretí. Pritom by stačilo ísť na malú prechádzku do lesa a pozorovať, ako na zimu reaguje príroda. A zobrať si z nej príklad. Zatiaľ nie sme stroje, zatiaľ sme stále súčasťou prírody.

Ave natura4, PR článok, reklama, nepoužívať

Kozie kolostrum vás postaví na nohy

Práve preto, že sme stále súčasťou prírody, mali by sme sa na ňu obrátiť aj v momente kedy nevládzeme, kedy potrebujeme povzbudiť, pomôcť.

Nie je náhoda, že práve na jar sa rodia kozliatka a je to práve vďaka koziemu kolostru, že rýchlo naberajú na sile. Rovnako aj my dokážeme vďaka koziemu kolostru naštartovať náš organizmus. Kozie kolostrum obľubujú aj mamy s deťmi, ktoré majú rôzne alergie, alebo sa narodili predčasne. Pre nižší obsah mliečnej bielkoviny ho ľahko strávia aj tí najmenší.

Každodenný elixír

To, čo pomáha nášmu telu aj mysli, je pravidelnosť, režim. Preto je skvelé vytvoriť si svoje denné rituály. Napríklad ráno po zobudení si napustiť pohár vody a aspoň 5–10 minút si vychutnať to ticho a chvíľku pre seba. Do vody môžete pridať aj niečo, čo vás prebudí a pripravý na celý deň. Niekto si môže dať citrónovú šťavu alebo vitamín C v kvapkách. Nás zaujal Elixír od slovenskej značky Ave Natura, ktorý je svojim zložením skutočne jedinečný. Obsahuje komplexný zdroj antioxidantov. Mimoriadna kombinácia extraktov uľahčuje vylučovanie škodlivých látok a aktivuje samoliečivé procesy v tele. Do programu dňa treba určite zaradiť pravidelné prechádzky a našej mysli padne vhod vymeniť obrazovku telefónu za knihu či rozhovor s našimi blízkymi.

Ave natura1, PR článok, reklama, nepoužívať
chyba