Máte covid-19?

Zatiaľ čo pred rokom sa výskyt ochorenia dal spočítať na prstoch jednej ruky, dnes už s covidom má osobnú skúsenosť viac ako 350 000 z nás (a pravdepodobne i veľa tých, ktorí ochorenie prekonali s bezpríznakovým priebehom a ani o tom nevedia). Kvôli tomu už sme snáď všetci pochopili, ako čo najviac zamedziť šíreniu nákazy. Ale čo robiť, keď preventívne opatrenia zlyhajú? Ako zvládnuť chorobu doma?

01.04.2021 00:00
Preventiko 2, PR článok, reklama, nepoužívať

Je to ono?

Akonáhle sa u vás prejaví niektorý z príznakov (horúčka, bolesti svalov, bolesť hlavy, dýchavičnosť, suchý kašeľ…) alebo ste boli v blízkom kontakte s nakazeným, nechajte si urobiť antigénový test.

Buď môžete zájsť na najbližšie testovacie miesto, alebo si kúpiť niektorý z testov určených pre samo testovanie, aby ste hneď vedeli, na čom ste. Odporúčame siahnuť skôr po teste európskej výroby, ktoré bývajú spoľahlivejšie. Medzi najžiadanejšie patrí v posledných dňoch švédsky test zo slín ZandCell, ktorý veľmi dobre dopadol i v nedávnom porovnaní vedcov z Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied ČR.

Pokiaľ test vyjde pozitívne, informujte svojho ošetrujúceho lekára presuňte sa do domácej 14 dňovej karantény.

Hlavne nech nestratíte dych

Väčšina pacientov má našťastie relatívne mierny priebeh ochorenia, pri ktorom nie je potrebná hospitalizácia v nemocnici. Lekári väčšinou odporúčajú hlavne odpočívať, doplňovať tekutiny a vitamíny a stopové prvky (C, D, zinok). Pokiaľ sa objaví horúčka, môžete siahnuť po bežne dostupných liekoch na báze paracetamolu či ibuprofénu (pri extrémnych horúčkach vyhľadajte lekársku pomoc).

Situácia sa však môže dramaticky zmeniť vo chvíli, kedy vás začnú trápiť ťažkosti s dychom. Pokiaľ sa pri presune zo spálne do obývačky zadýchate rovnako ako pri poslednom výstupe na Kriváň, evidentne je niečo zle. Hrozí vám totiž nedostatočné zásobenie krvi kyslíkom a pri tom môže ísť rýchlo do tuhého.

Laik na sebe totiž väčšinou nepozná, či úroveň okysličenia krvi len trošku zakolísala, alebo klesla pod nebezpečnú hranicu. Lekári preto odporúčajú do domácej lekárničky prizvať i prístroj na meranie tejto hodnoty – oxymeter. Jedná sa o malú krabičku, ktorú si nasadíte na prst, a za 10 sekúnd budete mať jasno. U zdravého človeka sa okysličenie krvi pohybuje na úrovni 95–100%, pokiaľ klesne pod 94%, je potrebné zbystriť a hodnoty viac sledovať. Pri poklese pod 90% na nič nečakajte a volajte záchranku.

odkaz
Preventiko, PR článok, reklama, nepoužívať

Dezinfikujte, vetrajte… nebo rovno dezinfikujte vzduch

Pokiaľ ste jediný, kto sa vo vašej domácnosti nakazil, je dôležité jej zostávajúcich členov ochrániť. Izolujte sa pokiaľ možno do samostatnej miestnosti a kontakt s ostatnými obmedzte na minimum. Keď musíte opustiť miestnosť, vždy majte rúško a dezinfikujte si ruky. Naopak zdraví členovia domácnosti by sa mali vybaviť respirátormi a prípadne i rukavicami. Celú domácnosť je potrebné dôkladne a pravidelne dezinfikovať.

Tento náročný proces vám uľahčia a zefektívnia UV-C prístroje. Pre dôkladnú dezinfekciu celých miestností je ideálna UV-C germicídna lampa, ktorá v priebehu niekoľkých minút zlikviduje 99,9 % vírusov a baktérií (ale i plesní a roztočov, takže je to skvelá vecička i pri generálnom upratovaní). Jej efekt môžete ešte umocniť tým, že siahnete po variante s ozonizérom – táto lampa navyše generuje malé množstvo ozónu, ktorý sa dostane i tam, kam UV žiarenie nedosvieti (pod nábytok, do spár a pod.). Pokiaľ sa nechcete púšťať do plošnej dezinfekcie, zvoľte jej ručnú variantu, ktorú využijete k častej sterilizácii exponovaných miest – kľučky, kúpeľňové batérie atď.

Pretože sa vírus prenáša vzduchom, je nevyhnutné tiež často a dôkladne vetrať. Veľmi vám to uľahčí napríklad germicídna čistička vzduchu, ktorá vzduch účinne dezinfikuje pôsobením UV žiarenia a je možné ju používať v prítomnosti osôb.

A kedy to celé skončí?

Karanténu môžete opustiť po 14 dňoch za podmienky, že ste posledné 3 dni nemali klinické príznaky alebo ste nemali ďalší úzky kontakt s chorou alebo pozitívnou osobou na COVID-19. Na ukončenie izolácie sa nevyžaduje negatívny test. U mnohých osôb pretrváva pozitivita testu, ale samotný vírus po uvedenom časovom limite už nie je schopný prenosu z človeka na človeka, teda osoba sa nepovažuje za infekčnú. Pokiaľ chcete mať ale úplnú istotu, môžete sa i po odznení príznakov opäť otestovať antigénovým testom.

chyba