Zamerané na uši

Patrite medzi „špárača“ alebo ste názoru, že do uší by sa zasahovať nemalo? Čistenie uší je tak či onak súčasťou osobnej hygieny a je dôležité mať na pamäti, že nesprávnym čistením si môžete spôsobiť problémy ako je poranenie zvukovodu či zápaly.

26.02.2021 00:00
Auris Clean, PR článok, reklama, nepoužívať

Na uši pozor

Neopatrným čistením uší si môže človek spôsobiť aj nepríjemný zápal zvukovodu. Príčinou môže byť nesprávne alebo príliš časté a násilné čistenie pomocou vatových tyčiniek. Ušný maz nie je špina, ktorej by sme sa mali ihneď zbaviť. „Špáraním do hĺbky“ vatovou tyčinkou si môžete privodiť nie len infekciou, ale prílišnou starostlivosťou aj pretrhnutie ušného bubienka.

Podľa lekárov si nemáme do uší nič dávať

Maz sa v uchu vytvára pre ochranu ušného kanálika proti vírusom a bakteriálnym infekciám. Podľa lekárov sa maz pohybom čeľusti uvoľňuje a posúva sa von z ucha. Až vtedy by sme ho mali odstrániť, a to po kúpeli mokrým uterákom. Čo vám hrozí, pokiaľ odporúčanie lekárov, nič do uší nedávať, vedome porušujete? Príliš tenkým predmetom si môžete poškodiť bubienok alebo poškrabať zvukovod a väčším predmetom, ako napríklad vatovou tyčinkou, zas zatlačíte maz hlbšie do zvukovodu a vytvoríte tzv. mazovú zátku.

Ako a čím teda čistiť?

Ušnými sviečkami, ušným sprejom, vreckovkou či už spomínanou vatovou tyčinkou? Vatovú tyčinku či vreckovka používajte iba pre jemné čistenie ústia zvukovodu. Ušné sviečky pre bežné čistenie radšej nevyužívajte je to skôr metóda pre uvoľnenie zaľahnutého ucha pri dlhotrvajúcej nádche a pod.

odkaz
Auris Clean, PR článok, reklama, nepoužívať

Siahnite po ušnom spreji či kvapkách

Ušný sprej je odporúčaný pre pravidelnú ušnú hygienu, pretože účinne zmäkčuje nadmerný ušný maz a ten sa prirodzene dostane von zo zvukovodu, kde ho jednoducho utriete. Preventívne tak zamedzíte vytvoreniu mazovej zátky a znížite riziko zápalu ucha. AurisClean z prémiovej rady Da Vinci Academia funguje na princípe aktívneho kyslíka a je dostupný vo dvoch variantoch – vo forme kvapiek či spreja. Unikátne zloženie a pohodlná forma aplikácie tejto zdravotníckej pomôcky garantuje bezpečné užívanie ako u dospelých tak aj u detí.

chyba