Zaspite rýchlejšie ako mávnutím čarovného prútika

Uponáhľané životné tempo, stres, problémy a práca nám nedovolia dostatočne si odpočinúť a dobre sa vyspať. Avšak, bez spánku nie sme schopní fungovania, pretože telo nás prestáva poslúchať. Ako ale napriek všetkým nepríjemnostiam uľahnúť do postele a pripraviť naše telo na kvalitný spánok, s ktorým je najlepšie začať ešte pred polnocou?

17.02.2021 00:00
spanok, PR článok, reklama, nepoužívať

Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré zaručene zaberú. Tak ich spolu s nami vyskúšajte.
 

Dajte si hodinu alebo dve pred spaním teplú sprchu


Uvidíte, že vám to prospeje. Vytiahnite si z peknej skrinky pod umývadlom obľúbený sprchový gél a spojte sprchu s príjemnou vôňou levandule ako z kúpeľov.
Nechce sa vám sprchovať? Jednoduchšia možnosť je, ak si pripravíte teplý kúpeľ na nohy. Lekári odporúčajú aplikovať si ho po dobu 20 – 30 minút každý deň. Ľudia, ktorí sa takto krátko pred spánkom zahrejú, sa uvoľnia a rýchlejšie zaspia.
Ak máte teda pravidelné problémy so spánkom, urobte si zo sprchovania alebo kúpeľa nôh večernú tradíciu a telo si zvykne hneď po vodných procedúrach zaspať.
 

Postarajte sa o správne a útulné osvetlenie


Regulujete ním tvorbu melatonínu. Používať osvetlenie by ste však mali najneskôr hodinu pred spaním. Za šera, rušeného iba podlahovou lampou alebo stlmenou stolovou lampou bude produkcia melatonínu aktívnejšia, čo vám v konečnom dôsledku pomôže ľahšie zaspať. Alebo to vyskúšajte s úspornými LED žiarovkami, ktoré si môžete vybrať aj podľa špecifického sfarbenia a teploty svetla.
 

Uvoľnite sa psychicky


Potom, čo ste sa teplou vodou uvoľnili fyzicky, je nutné, aby ste nezabudli na svoju myseľ. Stačí desať sekúnd na to, aby ste na nič nemysleli. Potom zaspíte. Hlavnou vecou je ale zastaviť neustály tok myšlienok. Zabudnite preto pred spaním na ľútosť, úzkosť a problémy. Je obzvlášť dôležité nemyslieť ani na pohyb. Len čo začnete myslieť na nejakú aktivitu, automaticky začnú na ňu podvedome reagovať aj vaše svaly a telo i myseľ sa budú upokojovať horšie.
Spomaľte dýchanie, prestaňte myslieť na negatívne veci, kúpte si kvalitné matrace na mieru a pred spaním izbu tiež dôkladne vyvetrajte. Uvidíte, že to zaberie a konečne sa vám bez problémov podarí zaspať vtedy, keď je to pre telo najlepšie.

chyba