Posilniť imunitu v čase pandémie pomôže aj dobrý spánok

11.02.2021 00:00
Gravity Blankets, PR článok, reklama, nepoužívať

Novým trendom pri hľadaní zvýšenej kvality spánku je spánok pod záťažou. Ľudia po celom svete vďaka záťažovým prikrývkam lepšie odolávajú stresu, odstraňujú svoje problémy so zaspávaním a počas nocí trávia viac času snívaním a menej prehadzovaním. Aj na Slovensku našli tieto prikrývky svoje miesto v stovkách spální. Pomáhajú záťažové prikrývky aj v čase pandémie?


Existuje zaujímavá súvislosť medzi COVID-19 a spánkom. Štúdie totiž naznačujú, že spánok nás robí odolnejšími proti vírusom a zároveň výrazne zvyšuje schopnosť našich organizmov vytvárať si protilátky po zaočkovaní. Vedci zo San Francisca urobili experiment, v ktorom skúmali spánkové zvyky 164 zdravých ľudí, potom ich zavreli do jedného hotela a s ich súhlasom im do nosa kvapli kvapky obsahujúce vírus bežnej nádchy. Z ľudí, ktorí spávali viac ako 7 hodín, ochorel zhruba jeden zo šiestich. V skupine, ktorá spávala menej ako 5 hodín, ochorel takmer každý druhý. V inej štúdii vedci skúmali, ako spánok ovplyvní tvorbu protilátok v ľudskom tele po očkovaní proti žltačke. Zistili, že telá nevyspatých a unavených ľudí produkovali len polovicu protilátok oproti tým, ktorí boli odpočinutí. Čo z toho vyplýva? Okrem nosenia rúšok, dodržiavania odstupov a umývania rúk by sme mali dbať na to, aby sme každý deň spali aspoň 7 hodín a ak sa pôjdeme dať zaočkovať, noc predtým ani noc po očkovaní by sme nemali žúrovať.

Záťažové prikrývky nám v kvalite spánku môžu významne pomôcť. Vďaka väčšiemu tlaku na telo stimulujú hlboké nervové zakončenia a vytvárajú tak pocit, akoby nás niekto pevne objal. U mnohých ľudí vyvolávajú spomienku na ťažké duchny starých mám, pod ktorými spávali ako deti. Takýto hlboký dotyk podporuje vylučovanie spánkového hormónu melatonínu, zvyšuje hladinu “hormónu šťastia” – oxytocínu a na druhej strane pomáha telu zbaviť sa stresového hormónu kortizolu. Výsledkom je lepšie zaspávanie, hlbší spánok a pocit načerpania potrebných síl ráno.

Na rozdiel od ťažkých duchien, dnešné záťažové prikrývky už nepotrebujú kilogramy peria. Sú vyrobené z moderných materiálov, plnené napr. ovčím rúcnom alebo bio bavlnou a pre zvýšenie záťaže do nich výrobcovia všívajú mikroguľôčky zo skla, ktoré sú bezpečne uzavreté v pevne prešitých komôrkach. Vďaka tomu je hmotnosť rovnomerne rozložená po celej ploche prikrývky. Gravity Blankets, predávané na Slovensku firmou Zoras, si tiež dávajú záležať na kvalitných obliečkach, ktoré zážitok zo spánku ešte umocňujú.
 

Okrem záťažovej prikrývky sa dá dobrému spánku pomôcť aj ďalšími spôsobmi. Dôležité je znížiť teplotu v spálni, vyvetrať pred spaním, nejesť tesne pred spánkom či odložiť mobil a počítač mimo postele. Odmenou nám za to bude zvýšená odolnosť a výkonnejšia imunita, ktorú v týchto ťažkých časoch tak potrebujeme.

chyba