Čo robiť, aby sa športové predsavzatia neskončili v januári?

„Od januára začínam cvičiť a zdravo sa stravovať“ – tak znie jedno z najčastejších novoročných predsavzatí. Žiaľ, percento ľudí, ktorí „prejdú“ januárom a držia sa svojej ambície aj v ďalšom priebehu roka, nie je vysoké. A ak sa do tohto púšťate vy sami, môžete urobiť niečo pre to, aby sa predsavzatie naplnilo. Základom je uvedomiť si, že zdravý životný štýl nie je len o cvičení. Nie je ani len o strave, ani len o spánku či len o celkovom balanse. Je to komplex všetkého spomínaného. A nevyhnutnou súčasťou sú aj výživové doplnky, ako napríklad vitamíny, minerály či proteíny. A chybou býva, že ľudia práve tieto doplnky výrazne podceňujú.

04.01.2021 15:21
seocentrum, pr nepouzivat Foto:

Netreba ich zanedbávať

Prečo sú výživové doplnky také dôležité? Predstavte si svoje telo ako stroj, ktorý bol v prípade, že ste nešportovali, využívaný len na nízke percento zo svojho maximálneho výkonu. Keď sa v januári pustíte do pravidelných tréningov, tak razom tento stroj bude využívaný a tým namáhaný oveľa viac. A potrebuje údržbu ako napríklad vitamíny a minerály, ktoré doslova slúžia ako prevencia pred kvázi pokazením stroja, resp. pred zraneniami či ochoreniami. Telo skrátka dostane určitý šok a práve imunita je ešte zvlášť v tomto období taká dôležitá.

Vitamíny delíme nasledovne:

  • rozpustné vo vode (C-vitamín a B-vitamín),
  • rozpustné v tukoch (E-vitamín, D-vitamín či K-vitamín).

Rozpustné vitamíny môžeme užívať aj prostredníctvom šumivých prípravkov, zvyšné prostredníctvom tabliet či kapsúl. Pre budovanie imunity je vhodné kombinovať jednotlivé vitamíny. Osvedčenou „klasikou“ je C-vitamín, no najmä v zime si doprajte aj D-vitamín, ktorý získavame zo slnka, čo však v zime aj kvôli sklonu slnečných lúčov nie je možné. Zvlášť v zime sú vitamínové doplnky nesmierne dôležité.

Foto: Yuriy Maksymiv
seocentrum, pr nepouzivat

Nedostatok minerálov je často spôsobený aj konzumáciou polotovarov či jedál s nízkou výživovou hodnotou. Preto je namieste jednak upraviť stravu, ale zároveň si doplniť minerály prostredníctvom doplnkov stravy.

Minerály delíme na dve kategórie:

  • makrominerály,
  • stopové minerály.

Medzi makrominerály, ktoré potrebuje organizmus prijímať vo väčšom množstve, zaraďujeme vápnik, horčík či draslík. Stopové minerály stačí prijímať aj v menšom množstve, no aj tie telo potrebuje. Za stopové minerály považujeme zinok či železo.

Proteín nielen o raste svalov

S posilňovaním a výživovými doplnkami sa spája mnoho zbytočných a nie úplne férových predsudkov. Laici napríklad za proteínom vidia okamžite „sypanie“ či nejaké steroidy, čo vôbec, ale vôbec nie je pravda. Proteíny často vo svojej podstate ani nemusia slúžiť na rast svalovej hmoty a na to, aby mal človek po cvičení čo najväčšie svaly. Poznáme rôzne podkategórie a druhy proteínov. Mnohí ľudia, ktorí sa venujú športu a cvičeniu, užívajú po tréningu proteín napríklad pre dobrú regeneráciu svalov a na to, aby sa vyhli svalovej horúčke. Proteíny sa dajú dokonca užívať počas cvičenia a pri snahe schudnúť. Na trhu sú proteíny, ktorých viac než 90 % obsahu sa skladá z bielkovín a sú ideálne pre tých, ktorých hlavným januárovým cieľom je schudnúť a dostať sa do lepšej formy.

Foto: vectorfusionart
seocentrum, pr nepouzivat

Aby ste pri športe zostali…

Určite aj vy sa budete lepšie cítiť, ak pri januárovom predsavzatí vydržíte a zdravší životný štýl či šport sa stanú bežnou súčasťou vášho fungovania. Ak sa vrhnete do tréningov, no napríklad zanedbáte príjem vitamínov, minerálov, alebo si nedáte proteín, ktorý môže veľmi pomôcť tesne po tréningu, je možné, že predsavzatie vám nevyjde. Preto je tak dôležité mať balans medzi rôznymi aspektami amatérskeho športovania a zdravého životného štýlu. Rovnako, ako je pri trénovaní dôležitá kvalitná pánska športová obuv, tak sú dôležité pevná vôľa, sebadisciplína, dobrý tréner, kvalitný tréning a výživové doplnky aj z druhu proteínov, vitamínov a minerálov.

chyba