Môžeme mať normálne Vianoce? Vedec upozorňuje na nový spôsob ochrany pred SARS-CoV-2

Najkrajšie sviatky v roku budú tentoraz iné. Vianoce 2020 sú spojené s prebiehajúcou pandémiou. Ľudia po celom svete musia preto myslieť na riziká, ktoré boli ešte minulý rok nepoznané. Uznávaný virológ však upozorňuje na spôsob, ktorým môžeme pred nákazou koronavírusom účinne chrániť seba aj svojich blízkych.

15.12.2020 10:00
Foto: PR servis
VIROSTOP_pr_clanok_reklama_nepouzivat

Obdobie, v ktorom štandardne prichádza k presúvaniu ľudí po celej krajine a hromadnému stretávaniu rodín, prináša okrem radostných chvíľ tentoraz aj veľké riziko. Odborníci a vedci varujú, že v rámci veľkej migrácie obyvateľstva môže veľmi rýchlo nastať výrazný nárast počtu infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2. Len za posledný mesiac pribudlo na Slovensku podľa Úradu verejného zdravotníctva viac ako 55 000 nakazených. Nové prípady pribúdajú napriek obmedzeniam a opatreniam. Práve počas blížiacich sa sviatkov bude preto maximálne dôležité, aby každý chránil seba a svojich blízkych a aby sme sa všetci správali veľmi zodpovedne.

Výrazne znižuje riziko nákazy

Foto: PR servis
VIROSTOP_3_pr_clanok_rekalama_nepouzivat
K základným pravidlám a nariadeniam patrí dodržiavanie dostatočných odstupov a nosenie rúšok. Počas rodinných stretnutí je však veľmi náročné prísne spĺňať všetky opatrenia. Podľa výsledkov vedeckej štúdie nám však formu ochrany poskytujú aj prírodné zložky obsiahnuté v ústnom a nosovom spreji VIROSTOP. Po nastriekaní do hrdla či nosa vytvárajú účinné zložky sprejov ochrannú bariéru, cez ktorú sa baktérie či vírusy nedostanú a nepreniknú tak do dýchacích ciest.

Výskum ústneho spreja VIROSTOP sa vykonával na maďarskej klinike Comblex Centre Déli v Budapešti. Tím vedcov pod vedením virológa a klinického mikrobiológa Istvána Jankovicsa vo svojej štúdii preukázal, že roztok použitý v spreji výrazne znižuje riziko nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. „Testovali sme roztok VIROSTOP, ktorý sme aplikovali na koronavírusom Covid-19 infikované bunkové kultúry z obličky mačiaka zeleného. Ukázalo sa, že extrakt z cista krétskeho a roztok VIROSTOP, je aj pri rozriedení v pomere 1:640 schopný zabrániť rozmnožovaniu vírusu v tkanive, pričom roztok VIROSTOP vykazoval vyššiu účinnosť ako samotný extrakt cista,“ vysvetlil virológ a mikrobiológ Jankovics, niekdajší hlavný lekár Národného laboratória pre chrípku WHO. Produkt je tak podľa odborníka schopný predchádzať infekcii a lokalizovať ju.

Vhodný pre deti aj starých rodičov

Foto: PR servis
VIROSTOP_2_pr_clanok_reklama_nepouzivat
Produkty VIROSTOP ústny a nosový sprej obsahujú niekoľko prírodných zložiek, z ktorých najúčinnejší je extrakt z rastliny Cistus creticus (cist krétsky). Sila cista krétskeho je doplnená aj o ďalšie prírodné zložky. VIROSTOP obsahuje šalviu lekársku, echinaceu purpurovú, acerolu a citrusové bioflavonoidy. Všetky zložky sa vyznačujú schopnosťou zvyšovať imunitu a chrániť tak pred vírusovými a bakteriálnymi nákazami.

Samotný sprej je na trhu už od roku 2011. Okrem ochrany pred vírusmi pomáha aj pri akútnych stavoch chrípky a nachladnutia, posilňuje obranyschopnosť organizmu a slúži tiež ako prevencia proti ochoreniam. Vďaka svojmu prírodnému zloženiu sú spreje bezpečné bez ohľadu na vek. Ich použitie je vhodné pre deti už od troch rokov až po seniorov. Čo sa týka dávkovania, najlepšie účinky spreje dosahujú pri aplikácii trikrát denne po päť vstrekov. U detí sa odporúčajú dva vstreky dvakrát denne.

Spreje do nosa a úst značky VIROSTOP sú vyrábané na Slovensku a od uvedenia na trh sa doteraz predalo už vyše 2 000 000 kusov. Za celý čas neboli pritom zistené žiadne vedľajšie účinky. Sprej sa bez obáv môže kombinovať s inými liečivami. Je možné ho užívať spolu s ďalšími vitamínmi, výživovými doplnkami, aj liekmi.

Úspechy účinných látok, ktoré spreje obsahuje, môže uľahčiť situáciu celých rodín aj počas prichádzajúceho sviatočného obdobia. Riziko spojené s pandémiou koronavírusu je samozrejme naďalej veľké, avšak aj vďaka novej možnosti prevencie pred nákazou môžu byť nadchádzajúce sviatky o niečo pokojnejšie a bezpečnejšie.

chyba