Starostlivosť o seniorov - ide to aj na diaľku?

Osamelo žijúci seniori patria k najzraniteľnejšej skupine populácie. Ich krehkosť sa naplno ukazuje aj v súvislosti s COVID-19.

05.10.2020 00:00
Digiline, PR článok, nepoužívať Foto:
Z prognóz Európskej komisie vyplýva, že v roku 2060 stúpne podiel ľudí vo veku 65 rokov až na neuveriteľných 60 %.

Mnohí seniori zostávajú na niekoľko týždňov bez priameho kontaktu s rodinnými príslušníkmi, priateľmi a susedmi. Otázka, či je možné postarať sa o nich v určitej miere aj na diaľku, rezonuje v mnohých rodinách. A vzhľadom na demografický vývoj, sa stane čoraz aktuálnejšou.

MONSE upozorní na situácie, kedy je potrebná... Foto: PR servis
digiline, PR článok, nepoužívať MONSE upozorní na situácie, kedy je potrebná okamžitá kontrola dohliadanej osoby

Počet osamelo žijúcich seniorov bude narastať

Podľa prognostikov bude o desať rokov až 40 % domácností tvorených osamelo žijúcimi jednotlivcami.

Otázka, ako bdieť nad osamelo žijúcimi seniormi v ich domácom prostredí a byť s nimi na diaľku zaujímala aj Petra Dostála, CEO spoločnosti Aliter Technologies. Sám sa ocitol v súkromnom živote pred podobnou výzvou. Preto sa rozhodol obohatiť trh o monitorovací systém MONSE, ktorý poskytuje nepretržitý dohľad nad seniorom 24 hodín denne.

Táto služba je zameraná predovšetkým na... Foto: PR servis
digiline, PR článok, nepoužívať Táto služba je zameraná predovšetkým na samostatne žijúcich seniorov a zdravotne znevýhodnené osoby

Jednoduché riešenie s bezdrôtovou inštaláciou

Systém MONSE tvoria bezdrôtové senzory, ktoré sú nainštalované v každej miestnosti bez zbytočných káblov a vŕtania. Zbierajú informácie o správaní osoby a v prípade odklonu od normálneho stavu, systém upozorní rodinného príslušníka (senior nevstane ráno z postele v obvyklý čas, nechá dlhšiu dobu otvorené vchodové dvere alebo sa bude po domácnosti pohybovať menej ako zvyčajne).

Veľkou výhodou systému je, že nie je závislý na osobe, ktorej má pomáhať a vyhýba sa nedostatkom, ktoré majú už existujúce riešenia na trhu. Funguje bez kamerových záznamov a zvukových odposluchov a zároveň dáva možnosť vyslať SOS signál. A to aj mimo domova!

MONSE pomáha seniorovi aj mimo obydlia Foto: PR servis
digiline, PR článok, nepoužívať MONSE pomáha seniorovi aj mimo obydlia

Starostlivosť na diaľku

Všetci sa zhodneme na tom, že pre psychickú pohodu seniorov je vždy lepšie, ak žijú vo svojom prirodzenom prostredí. MONSE v tomto prípade prináša na jednej strane pocit bezpečia zo strany seniora, že pomoc je poruke; na druhej strane pocit pohody rodinám, že na rizikové situácie v domácnosti starého rodiča budú upozornené v reálnom čase a môžu na ne okamžite reagovať. Jediné, čo k nemu treba, je internetové pripojenie.

Viac informácií o systéme získate na stránke www.monse.sk, kde si ho môžete aj objednať.

chyba