Nepodceňujte starostlivosť o svoj zrak!

Stále viac času trávime pri počítači, pred televízorom alebo s telefónom pred tvárou. Či chceme alebo nie, nekonečné pozeranie sa na monitor, sa stáva realitou súčasného sveta. Táto aktivita nie je dlhodobo vhodná nielen pre našu psychickú pohodu, ale predovšetkým je obrovskou záťažou pre náš zrak.

07.08.2020 00:00
simply you, PR článok, nepoužívať Foto:

Ľudské oko nie je na spôsob záťaže, ktorú predstavuje moderný svet, funkčne ani anatomicky prispôsobené. Jedná sa preň o neprirodzenú situáciu a chronický stres, ktorý nie je vhodné podceňovať. Ako teda úspešne skĺbiť požiadavky moderného sveta a prirodzenú potrebu, ktorú má váš zrak?

1. Doprajte svojmu zraku pri práci prestávku

Počas práce na počítači vždy po hodine odvráťte pozornosť od monitoru a sledujte krátko svoje okolie. Pri nekonečnom sledovaní monitoru počítača, či tabletu totiž vaše oči zabúdajú prirodzene mrkať. Pokiaľ cítite nepríjemné suché pnutie v očiach, vyskúšajte niekoľkokrát po sebe intenzívne zamrkať. Nie vždy však toto cvičenie stačí a preto je vhodné mať vždy v zásuvke písacieho stola kvalitné zvlhčujúce kvapky. Proti svrbeniu, slzeniu, rezaniu alebo páleniu očí sú teraz v lekárňach v ponuke očné kvapky OCUTEIN® SENSITIVE PLUS, ktoré zmierňujú podráždenie spôsobené vonkajšími vplyvmi a upokojujú suché a unavené oči. V ich zložení nájdete hyaluronát sodný zabezpečujúci lubrikačný a hydratačný účinok a extrakt z čučoriedok, ktorý pomáha uľaviť od pocitu unavených očí a prispieva k udržaniu dobrého zraku. Vďaka šetrnému zloženiu je táto zdravotnícka pomôcka určená pre veľmi citlivé oči. Očné kvapky je možné aplikovať priamo na kontaktné šošovky.

2. Nezabúdajte aj na vnútornú výživu pre svoj zrak

Ak vás dlhodobo trápia komplikácie spojené s vaším zrakom, tak je vhodné posilňovať oči potrebnými antioxidantami, ktoré prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným poškodením, karotenoidmi a tiež lecitínom. Zrak je totiž veľmi citlivý na prísun dôležitých látok, ktoré udržujú jeho funkcie v určitej kvalite. Dlhodobá námaha, okolité vplyvy, nedostatok živín, dedičné predpoklady alebo vek sa môžu na tejto kvalite predčasne podpísať.

Antioxidanty nielen pre váš zrak

Molekuly antioxidantov obmedzujú aktivity kyslíkových radikálov alebo ich prevádzajú do nereaktívnych stavov. Asi najvýznamnejšie antioxidanty sú meď, zinok a selén, ktoré prispievajú k normálnej činnosti imunitného systému a k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Medzi najbohatšie zdroje selénu patria para orechy, dary mora, hydinové mäso a tiež všetky vnútornosti. Potraviny bohaté na zinok sú dyňové semená a pečeň, orechy, zelená listová zelenina, skorocel, slnečnicové semienka, obilné klíčky, cibuľa, droždie, marhule a v neposlednom rade tiež huby. Základné zdroje medi nájdeme v strukovinách – hrach a fazuľa, ďalej v celozrnných obilninách, morských plodoch a slivkách.

Karotenoidy sú stávkou na istotu

Karotenoidy sú prirodzenou súčasťou ochranného očného pigmentu. Jedná sa predovšetkým o luteín a vitamín A. V bežnom živote je luteín prirodzená súčasť ľudského jedálneho lístka, ale len za predpokladu, že konzumujete dostatok zeleniny a ovocia. Nájsť ho môžete najmä v kapuste, špenáte, či v púpavách. Zdrojom vitamínu A je živočíšne mlieko. Ale pozor, hovoríme len o mlieku plnotučnom. Odstredené a nízkotučné mlieka rozhodne nie sú jeho zásobárňou. Do tých je totiž vitamín A doplňovaný len umelo.

Lecitín – podporí nielen pamäť, ale aj zrak!

Lecitín je klasický názov pre fosfatidylcholín. Jedná sa o sprievodnú látku tukov a mastných kyselín, ktorá sa hojne nachádza vo vaječných žĺtkoch a bunkách semien rastlín.

odkaz Foto: PR servis
simply you, PR článok, nepoužívať

Komplexná starostlivosť z lekárne

Čiastočne dokážeme tieto vyššie spomínané látky získať z potravy, ich spotreba však nielen s pribúdajúcim vekom rastie a je potrebné ich dopĺňať aj z iných zdrojov. Kvalitným výživovým doplnkom z vašej lekárne je Ocutein® Brillant Lutein 25 mg z prémiového produktového radu Da Vinci Academia s maximálnym množstvom luteínu – pre maximálny a dlhodobý účinok. Obsahuje tiež fosfatidylcholín a ďalšie účinné látky ako je zinok a vitamín A, ktoré prispievajú k udržaniu normálneho zraku a selén a meď, ktoré prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným poškodením.

chyba