Ako sa cítiť dobre vo vlastnej koži

Na šport má každý iné dôvody a motivácie, ale všetci jeden rovnaký cieľ. Cítiť sa dobre. A čím aktívnejšie človek športuje, tým viac sa snaží o svoje telo starať. Väčšina pozornosti však smeruje dovnútra, veď kombinácia vyváženej stravy a pravidelného pohybu je zaručeným receptom na úspech, a to musí stačiť. Ale čo ak sme na niečo zabudli?

31.07.2020 00:00
Foto: PR servis
galenoderm, PR článok, nepoužívať

Ten pravý

Možno na to, že pod lampou býva najväčšia tma a pod slnkom je zase dobré myslieť na slnečnú ochranu. Dvojnásobne to platí najmä teraz, počas letných mesiacov, keď sa väčšina našich športových aktivít presúva von, pod holé nebo. A síce je modrá obloha s barančekmi oblakov na pohľad priam idylická, naša koža tu zvádza svoj vlastný súboj. Pamätá si každé jedno spálenie, nad ktorým mávneme rukou a našu nevšímavosť nám raz môže nepekne spočítať. Škodlivé UVA a UVB žiarenie možno nevidíme, ale je reálnou hrozbou, ktorá vyvoláva celý rad nepríjemností od alergií cez predčasné starnutie kože až po jej rakovinu. Myslieť preto len na pravidelný pitný režim a pestrý jedálniček nestačí. Do svojho tréningového plánu by sme mali zahrnúť aj prevenciu v podobe prípravku slnečnej ochrany (fotoprotektívum). A že neviete, ako si z toho množstva prípravkov vybrať ten najvhodnejší a skutočne kvalitný? My sme sa bližšie pozreli na produkty značky Daylong, ktorá je jednotkou na dermatologickom trhu už viac ako 25 rokov. Špeciálne pre športovcov ponúka slnečnú ochranu v podobe prípravku Daylong Sport s ochranným faktorom SPF 50+. Ide o vylepšenú novinku, ktorá nahradila prípravok Daylong Extreme SPF 50+ v rovnako praktickom 50 ml balení a za porovnateľnú cenu.

Prečo športovať s Daylong Sport

Podľa všeobecne zaužívaných a odborníkmi posvätených odporúčaní by sme na kožu mali naniesť dostatočné množstvo fotoprotektíva (aspoň 30 ml) približne 20 – 30 minút pred pobytom na slnku. Výber ochranného faktora a dávkovanie pritom závisia od typu kože či už ide o svetlý, stredne tmavý alebo tmavý. No komu z nás by sa chcelo čakať tak dlho, keď nás to všetkými desiatimi ťahá von? Na bicykel, korčule, na obľúbené bežecké trasy či k lákavo rozligotaným vodným plochám. Jednou z výhod Daylong Sport SPF 50+ je preto jeho rýchla vstrebateľnosť. Extra ľahký hydrogél-krém sa po nanesení absorbuje do kože a umožňuje okamžite začať so športovými aktivitami akéhokoľvek nami obľúbeného druhu. Milovníkov vodných športov určite poteší jeho extrémna odolnosť voči vode a potu.

Daylong Sport je určený pre normálnu až veľmi citlivú kožu, zanecháva na nej príjemný pocit a nepáli v očiach. Samozrejme, po kúpaní alebo sušení treba nanášanie prípravku zopakovať, aby boli zachované jeho ochranné účinky. Komu sa nelení, tomu sa nielen zelení, ale jeho koža sa nespáli a ušetrí si aj jej nepríjemné a bolestivé začervenanie.

Niekoľko zaujímavostí, ktoré vám pomôžu zamilovať sa do vlastnej kože:

  • ide o najväčší orgán ľudského tela, ktorý môže tvoriť až 15 % hmotnosti človeka,
  • na rôznych miestach má rôznu hrúbku, najtenšia je v okolí očí (len 0,3 – 0,5 mm) a najhrubšia na chodidlách alebo miestach vystavených vysokej námahe (približne 5 mm),
  • skladá sa z 3 vrstiev – pokožka (epidermis); zamša (dermis), kde sa nachádzajú nervy, miazgové a krvné cievy, rôzne receptory, ale aj potné a mazové žľazy; podkožné väzivo (hypodermis), kde sa nachádzajú i elastické a kolagénové vlákna či tukové bunky,
  • funguje ako ochranná bariéra pred škodlivými vplyvmi okolia, napríklad pred baktériami,
  • podieľa sa na termoregulácii, teda na udržaní optimálnej teploty tela,
  • prostredníctvom prijímania rôznych podnetov nás spája s okolitým svetom, to všetko vďaka receptorom citlivým na tlak, teplo, chlad či bolesť,
  • neustále sa obnovuje, bunky odumierajú, rohovatejú a nahrádzajú ich nové, každé 2 – 4 týždne by sa vďaka tomuto procesu dalo povedať, že sme „ako noví“.
chyba