STOP syndrómu karpálneho tunela!

Syndróm karpálneho tunela je najčastejšou zdravotnou komplikáciou dnešnej doby, ktorá postihuje nie len osoby zdĺhavo sediace u počítača, ale aj ďalších jedincov, ktorí vykonávajú často a stále rovnaký jednotvárny pohyb. Aké sú príznaky syndrómu karpálneho tunela, či môže ohroziť aj vás a ako sa mu môžete účinne brániť, sa dozviete práve tu.

20.07.2020 00:00
simply you, PR článok, nepoužívať Foto:

Syndróm karpálneho tunela je veľmi častý úžinový syndróm horných končatín. Dôvodom jeho vzniku je zvýšená miera záťaže v oblasti úžiny prednej časti zápästia, ktorou prechádzajú šľachy, svaly a stredný nerv. Práve tento nerv, ktorý je obklopený z troch strán zápästnými kosťami a zo štvrtej strany väzom vedúcim cez celé zápästie, sa môže stať zdrojom bolesti.

Ako vzniká?

Primárny problém spočíva v opuchoch preťažených šliach, ktoré vedú karpálnym tunelom, teda štrbinou v zápästí. Tieto opuchy následne tlačia na mediánny (stredový) nerv, ktorý tadiaľ tiež prechádza a prenáša vzruchy v mozgu do ruky a do prstov. Výsledkom môže byť to, že postihnutá osoba nie je schopná poriadne hýbať nie len prstami, ale aj celou rukou.

Koho postihuje?

Syndróm karpálneho tunela sa týka všetkých jedincov, ktorý pri práci vykonávajú monotónny pohyb. Postihuje teda nie len osoby pracujúce pri počítači, ale tiež robotníkov, ktorí pracujú s vibračnými nástrojmi, čašníčky, šoférov, hudobníkov a ďalších…

Často sa tiež syndróm karpálneho tunela rozvíja u diabetikov a u osôb prechádzajúcimi rôznymi hormonálnymi zmenami ako je napríklad tehotenstvo alebo menopauza. Syndróm častejšie trápi ženy. Majú totiž menšie kosti a teda aj štrbinu karpálneho tunela. Sú preto k týmto ťažkostiam viac náchylnejšie.

Aké sú prejavy?

Syndróm sa prejavuje mravčením, tŕpnutím prstov a ich zníženou citlivosťou. Tieto prejavy sú často sprevádzané nepríjemnou bolesťou, ktorá sa môže objaviť v zápästí, v lakti alebo aj v ramene.

odkaz Foto: PR servis
simply you, PR článok, nepoužívať

Lekáreň predstavuje účinné riešenie

Ak robíte opakované pohyby zápästím, pretiahnite si každých tridsať minút ruky, zápästia, ramená a krčné svaly. Podporiť citlivé miesta môžete tiež vhodnými masťami z lekárne, ktoré dokážu nie len uľaviť postihnutej oblasti, ale zároveň pôsobiť preventívne. Skvelou voľbou je zdravotnícka pomôcka KARPAL AKUT, ktorá obmedzuje bolestivosť a zlepšuje citlivosť prstov. Obsahuje upokojujúce rastlinné extrakty z veroniky, prasličky, očianky a chmeľu. Vďaka tomuto zloženiu účinne bojuje s príznakmi karpálneho tunela (mravčenie, pálenie, tŕpnutie, oslabená citlivosť). KARPAL AKUT prináša rýchlu úľavu, a pri pravidelnej aplikácii dochádza k prevencii vzniku tohto problému.

chyba