Čo má globálne otepľovanie spoločné s ochranou proti slnku?

Čo s tým má dočinenia dnešné správanie sa ľudí?

10.07.2020 00:00
galenoderm, pr clanok, reklama, nepouzivat

Otvorený list ľuďom.

Na to, aby sme vysvetlili súčasnú zvýšenú potrebu ochrany proti škodlivému slnečnému žiareniu v porovnaní s minulosťou, je potrebné zamyslieť sa a porovnať VŠETKY zmeny, ktoré prinieslo posledných 60 – 70 rokov. Zmenila sa nielen klíma, ale aj správanie sa ľudí. V nasledujúcich riadkoch vám dokážeme, že potreba ochrany je daná nielen klimatickou zmenou, ale aj tým, ako sa ľudia správajú v posledných desaťročiach.

Pláž kedysi Foto: Igor Golovniov
galenoderm, pr clanok, reklama, nepouzivat Pláž kedysi

Pohrabte sa v rodinných albumoch a pozrite si fotky vašich rodičov, možno aj starých rodičov, napríklad z roku 1950! Všetky sú síce čiernobiele, a tak ich vnímame ako starinu, ale sústreďte sa na ľudí. Páni sú v sakách, v dlhých nohaviciach, samozrejme, majú kravaty a klobúky. Košele a dámske šaty s krátkym rukávom – nebodaj s výstrihom – sú skôr výnimkou ako pravidlom. Na čiernobielej fotografii necítiť žltú páľavu slnka a teplo toho leta, ale, verte mi, teplo bolo a slnko svietilo. Opýtajte sa starších, koľko mali dovolenky (2 či 3 týždne za rok) a kam počas nej chodili. Len na okraj spomeniem, že voľná sobota je tu len od 60. rokov minulého storočia.

galenoderm, pr clanok, reklama, nepouzivat

Opäť sa opýtajte niečo tých starších. Koľko stretli ľudí na turistike po kopcoch či lesoch? Koľko ľudí tu „bajkovalo“? Koľko turistov ste našli v mestách a pri pamiatkach. Spomeniem jeden vlastný zážitok. V júni 1969 som prišiel do Paríža za krásneho vlahého podvečera. Pod Eiffelovou vežou boli turisti. Bolo ich tam asi 50 – 100 a ani len na výťah hore sa vôbec nečakalo. Keď som v roku 2008 prišiel na to isté miesto v sychravom marcovom dni, bolo tam prinajmenej 3 000 turistov a na výťah ich v dlhom zamotanom rade čakalo minimálne 500! Nuž, táto zmena sa mi zdá ešte väčšia ako tá klimatická.

V letných uliciach mesta v minulosti a v...
galenoderm, pr clanok, reklama, nepouzivat V letných uliciach mesta v minulosti a v súčasnosti.

Klíma. Kto popiera, že letá v strednej Európe nie sú citeľne teplejšie, nech zavolá meteorológom. Nedávno som počul, že u nás na Slovensku býva v lete až 62 dní s teplotou viac ako 30 °C (2017 SHMU) a podobne rastie počet nocí, keď teplota neklesne pod 20°C, tzv. tropická noc. Môžete odporovať, že teplo nemá s ochranou proti slnku nič spoločné. Asi máte pravdu, ale ako sa vtedy správal váš starý otec? Čo si obliekal? Koľko mal času na to, aby sa kúpal alebo trávil dovolenku niekde v teplom Egypte či Turecku?

Dnes, v porovnaní napríklad s rokom 1965, máme:

  • 52 voľných sobôt,
  • 4–6 týždňov dovolenky,
  • peniaze na dovolenky v ďalekých krajinách (aj v zimných mesiacoch),
  • obliekame sa OVEĽA menej, a to aj v pracovné dni,
  • pokrývka hlavy skoro neexistuje,
  • pretože je teplejšie, pribúda dní, keď sme oblečení naozaj minimálne.

Zhrňme to! Na súčasnej potrebe ochrany ľudí sa síce podpísali klimatické zmeny, ale aj dnešná móda či „voľnočasová“ spoločnosť.

Niet divu, že pribúda prípadov rakoviny kože, a to obzvlášť tej, ktorá je spôsobená UV žiarením. Tu ale pomôže dôsledná ochrana proti nemu.

Pavol Arnold


Teda, chráňte sa!

RNDr. Pavol Arnold
Galenoderm, s.r.o.
Chairman of the Board

chyba