Prečo potláčate bolesť kĺbov tabletkami?

Najmodernejšou liečbou kĺbov dokážeme bolesť nielen potlačiť, ale aj odstrániť jej príčinu! Slovensko už 5 rokov patrí medzi špičku Európy.

29.01.2020 00:00 , aktualizované: 30.09.2020 00:00
Sunmedical, PR článok, nepoužívať Foto:

Ako sa dá život v bolesti vrátiť k normálnemu životu?

Spýtali sme sa na to odborníčky MUDr. Soni Paule z Centra liečby ochorení pohybového aparátu, kde je už viac ako 5 rokov poskytovaná MOLEKULÁRNA BIOLOGICKO – STIMULAČNÁ TERAPIA:

Je pravdou, že až 90 % ľudí sa stretne počas svojho života s bolesťami kĺbov?

Áno, pričom najčastejšími príčinami bolesti sú artrotické zmeny na kĺboch. Zdravý kĺb funguje ako dobre naolejované ložisko a chrupavka pôsobí ako tlmič nárazov. Vážnosť ochorenia narastá nielen s vekom a s nadváhou, ale aj tým, že robíme „nefyziologické“ športy či pohyby. Každá neprirodzená záťaž akéhokoľvek kĺbu spôsobuje jeho nadmerné opotrebovanie, degeneratívne procesy, alebo až traumatické stavy chrupavky. Chrupavka sa stáva drsnejšia, objavujú sa v nej trhliny až deštrukcie. Kĺbová štrbina sa pritom zúži, a tým sa zhorší aj pohyblivosť kĺbu.

Diagnóza: „vydraté kĺby“

Prvým príznakom rozvinutej artrózy je ranná – štartovacia bolesť kĺbu spojená s pocitom stuhnutia svalov i úponov. Neskôr sa bolesti objavujú i po dlhšej chôdzi a pokročilá artróza sa prejavuje bolesťou aj počas relatívneho pokoja. Z chrupavky ostávajú len malé ostrovčeky, ktoré stratili pružnosť. Poškodený kĺb reaguje zápalom, opuchom, zvýšenou bolesťou i obmedzeným pohybom v kĺbe. Keď už nepostačujú bežné liečebné metódy, prichádza na rad operačné riešenie, príp. umelá náhrada kĺbu.

Existuje aj prijateľnejšie riešenie?

Našťastie už áno. Až donedávna u nás neexistovala žiadna terapia, ktorá by riešila aj samotnú príčinu ochorenia – úbytok chrupavky či kostnej hmoty. Klasická liečba je zameraná na dočasné potlačenie bolesti a oddialenie operačného riešenia. Pokrok v medicíne sa však výrazne prejavil aj v tejto oblasti a lekári na klinikách v Nemecku objavili kauzálnu (príčinnú) terapiu, ktorou je molekulárna biologicko – stimulačná metóda rastu bunkových jadier (MBST terapia).

Je to úplne inovatívna terapia v tom, že bez invazívneho operačného zásahu dokáže naštartovať telu vlastné regeneračné procesy v poškodených bunkách kĺbov a kostí. Preto ju lekári oprávnene nazývajú aj medicínou budúcnosti.

Ako prebieha liečba?

Liečba prebieha v modernej liečebnej jednotke, ktorá pracuje na tom istom princípe ako MRI diagnostická metóda a ktorá cielene podľa konkrétnej diagnózy pacienta spúšťa proces regenerácie chrupaviek a kostí.

Výsledným efektom je zreteľný rast objemu kĺbovej chrupavky (liečba artrózy) a zvýšenie hustoty kostí (liečba osteoporózy). MBST terapia je celosvetovo najúčinnejšia neinvazívna terapia na ošetrenie kĺbových a kostných ochorení a ošetrenie ochorení látkovej výmeny v oblasti kostí, pretože sa nezameriava iba na symptómy, ale aj na základné príčiny ochorenia. Napr. vo Švajčiarsku a Nemecku sa metóda úspešne využíva a neustále zdokonaľuje na špičkových klinikách už viac ako 23 rokov s 80% – nou úspešnosťou. Je vhodná pre všetky vekové kategórie a o jej vhodnosti pre pacienta rozhodne po vyšetrení lekár, ktorý následne terapiu nastaví podľa konkrétnej diagnózy. Terapia je účinná až do 3.stupňa artrózy, keď predpokladáme, že v kĺbe je ešte zachovaná chrupavková vrstva, ktorú dokážeme regenerovať.

Aké sú výhody tejto terapie?

Liečba je bezbolestná a nemá žiadne vedľajšie nežiadúce účinky. Nehrozí žiadne riziko infekcie, krvácania či zrastov. Výhodou je, že pacient nemusí prerušiť pracovný proces či svoje pohybové aktivity. Ustúpenie bolesti a zlepšenie pohyblivosti kĺbu často nastupuje už počas terapie.

Na Slovensku je MBST terapia poskytovaná v Sun Medical centre v Leviciach, kde s ňou máme už viac ako 5 – ročné skúsenosti, pomocou ktorých dokážeme terapiu nastaviť podľa individuálnych potrieb pacienta a dosiahnuť jej maximálnu účinnosť. Našim pacientom vychádzame v ústrety poskytovaním terapie aj vo večerných hodinách a taktiež počas víkendových dní.

Sun Medical centrum, A.Kmeťa 39, Levice , www.medtec.sk, tel. 0949 67 77 99

chyba