Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištiach už takmer 13 rokov pomáha pacientom s rakovinou prostaty pomocou robotického systému da Vinci

Rakovina prostaty, diagnóza, ktorú muži počujú stále častejšie. Tento typ rakoviny dokonca predstavuje najčastejší zhubný nádor u mužov. Už od roku 2008 je Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištiach najväčším robotickým centrom v ČR, ktoré pomáha mimo iné pacientom s rakovinou prostaty ako z tuzemska, tak i zo zahraničia. O možnostiach liečby sme sa rozprávali s doc. MUDr. Janom Doleželom, Ph. D., vedúcim lekárom urologických výkonov Centra robotickej chirurgie Vysočina, ktoré prevádzkuje skupina VAMED MEDITERRA.

03.12.2019 00:00
nemocnica, PR clanok, reklama, nepouzivat Foto:

Rakovina prostaty, diagnóza, ktorú muži počujú stále častejšie. Tento typ rakoviny dokonca predstavuje najčastejší zhubný nádor u mužov. Už od roku 2008 je Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištiach najväčším robotickým centrom v ČR, ktoré pomáha mimo iné pacientom s rakovinou prostaty ako z tuzemska, tak i zo zahraničia. O možnostiach liečby sme sa rozprávali s doc. MUDr. Janom Doleželom, Ph. D., vedúcim lekárom urologických výkonov Centra robotickej chirurgie Vysočina, ktoré prevádzkuje skupina VAMED MEDITERRA.

Koho postihuje rakovina prostaty a aké sú jej prejavy?

Viac ohrození bývajú pacienti, ktorých mužský príbuzní už rakovinu mali alebo majú a vplyv má aj životospráva. Je nutné zmieniť, že najdôležitejším faktorom určujúcim šancu na uzdravenie pacienta, je rozsah šírenia nádoru. Rakovina prostaty sa zriedka prejavuje v počiatočných štádiách. Pacient o nej teda spravidla nevie, preto je veľmi dôležité chodiť na pravidelné preventívne prehliadky u lekára.

Foto: PR servis
nemocnica, PR clanok, reklama, nepouzivat

Aké majú pacienti s rakovinou prostaty u Vás možnosti liečby?

V Nemocnici sv. Zdislavy v Mostištiach sa zameriavame na operatívnu liečbu rakoviny prostaty prostredníctvom robotického systému da Vinci, ktorá je šetrná a miniinvazívna. Už 1. mája 2007 bol v našom centru inštalovaný tento robotický systém a od roku 2008 sme najväčším robotickým centrom v ČR. Ročne vykonáme vyše 400 operačných výkonov pacientov (nielen operácie rakoviny prostaty, ale tiež napríklad čiastočné odstránenie obličky alebo plastika obličkovej panvičky) z tuzemska aj zo zahraničia. Vzhľadom k adrese nemocnice – na Vysočine, je naše centrum ľahko dostupné tiež ľuďom zo Slovenska.

V čom je robotický systém da Vinci unikátny?

Robotická chirurgia je predovšetkým pre pacienta šetrnejšia než konvenčná chirurgická operácia. Pre pacienta znamená menšiu záťaž, a tým aj rýchlejšiu rekonvalescenciu. Naši pacienti sú často v produktívnom veku medzi 45–65 rokom života. Pre tých, ale aj pre celú spoločnosť je žiadúce, aby rekonvalescencia bola čo najkratšia. Dlhodobými vedľajšími účinkami po operácii boli problémy s únikom moči (inkontinencia) a poruchy erekcie. Tieto dve základné klinické komplikácie sa darí robotom veľmi dobre zvládnuť. Onkologický výsledok týchto výkonov je taktiež veľmi dobrý.

Foto: PR servis
nemocnica, PR clanok, reklama, nepouzivat

Nemocnice sv. Zdislavy je súčasťou skupiny VAMED MEDITERRA, ktorá prevádzkuje v Českej republike celkom deväť zdravotníckych zariadení a súkromnú strednú zdravotnícku školu a je členom nadnárodného holdingu VAMED. Patrí tak k predným poskytovateľom kompletného managementu zdravotníckych a kúpeľných zariadení v Európe, k celosvetovému hráčovi na poli výstavby nemocníc, ktorý v súčasnosti pôsobí v 56 zemiach sveta. Skupina VAMED MEDITERRA tento rok oslávila 10 rokov na českom trhu a jej zdravotnícke zariadenia získali za tú dobu radu prestížnych ocenení a certifikácií.

Kontakt pre médiá:

PhDr. Petra Plutnarová
petra.plutnarova@mediterra.cz
+420 734 781 692

Kontakt pre pacientov:

info.nsz@mediterra.cz

Foto: PR servis
nemocnica, PR clanok, reklama, nepouzivat
Foto: PR servis
nemocnica, PR clanok, reklama, nepouzivat
Foto: PR servis
nemocnica, PR clanok, reklama, nepouzivat
Foto: PR servis
nemocnica, PR clanok, reklama, nepouzivat
chyba