Prečo vyskúšať čínsku medicínu?

Rozhovor s Milanom Schirlom, terapeutom tradičnej čínskej medicíny.

21.11.2019 00:00
TCM point, PR článok, nepoužívať Foto:

Čím ďalej viac ľudí v Čechách objavuje účinky čínskej medicíny a volí ju ako ďalší možný spôsob riešenia svojich zdravotných ťažkostí. Aký je hlavný rozdiel medzi tradičnou čínskou a západnou medicínou?

Čínsku medicínu by sme mali vnímať ako systém, v ktorom všetko so všetkým súvisí. Čínska medicína sa nepozerá len na človeka samotného, ale vidí ho ako súčasť prostredia, v ktorom žije, a ktoré ho zásadne ovplyvňuje. Hovorí o princípoch Yin a Yang a tom, ako sa jeden neustále snaží prevážiť nad druhým. Príroda i človek majú úžasnú vyrovnávacej schopnosť, a tak je striedanie Yin a Yang úplne prirodzené. Pokiaľ ale človek žije určitým spôsobom extrémne či jednostranne, začne jeden z princípov dlhodobo prevažovať nad druhým, a vo chvíli, keď táto disharmónia prekročí únosnú hranicu, začne choroba.

S akými ťažkosťami nám vie čínska medicína pomôcť?

Čínska medicína tu existuje, prakticky v nezmenenej podobe, po tisíce rokov. Je teda schopná riešiť naozaj najrôznejšie zdravotné problémy. Pri akútnych a urgentných stavov je západná medicína vďaka svojim diagnostickým metódam rýchlejšie a presnejšie, ale u stavov, ktoré sú dlhodobé a chronické, je vhodné vyskúšať čínsku medicínu.

Najčastejšie ku mne chodia ľudia s bolesťami pohybového aparátu, bolesťami hlavy, kožnými problémami, tráviacimi, gynekologickými a urologickými problémy. Veľkú časť mojich pacientov tvoria ľudia s rôznymi psychosomatickými či psychickými problémami. Tá škála je naozaj široká.

Foto: PR servis
TCM point, PR článok, nepoužívať

Ako vyzerá návšteva u praktika čínskej medicíny?

Asi hodinu si s pacientom rozprávam o jeho problémoch. Existuje systém tzv. Desiatich otázok, kde sa pýtam na najrôznejšie príznaky, ktoré s hlavným problémom nemusí zdanlivo súvisieť. Tiež skontrolujem pulz a pozriem sa na jazyk. Pulz aj jazyk skvele odráža stav celého organizmu. Sú to veľmi cenné diagnostické metódy.

Cieľom tejto diagnostiky je určiť tzv. Obrazmi. Tie ukazujú na nerovnováhu medzi jednotlivými orgánmi alebo priamo v orgánoch. Napr. obraz horúčosti v žalúdku sa môže prejavovať pálením záhy, zápachom z úst či častým krvácaním ďasien. Po stanovení presnej diagnostiky navrhnem spôsob terapie, tj. Akupunktúru, fytoterapii, úpravu jedálnička alebo Mykoterapia.

Na akom princípe funguje Akupunktúra?

Podľa tradičnej čínskej medicíny prúdi v organizme energie Qi (čchi) v tzv. Akupunktúrnych dráhach. Rovňák Ako krv v cievach. V určitých miestach vyviera energie Qi k povrchu. Týmto miestam hovoríme akupunktúrne body. A akupunktúrnymi Ihla sme schopní v týchto bodoch regulovať ho tok a tím ovplyvňovať fungovaním nášho organizmu.

A ako funguje fytoterapia?

Fytoterapia využíva účinkov širokej škály čínskych byliniek, húb, ale aj minerálov či živočíšnych produktov. Existujú aj tradičné bylinné receptúry, však každý človek je iný, a preto sa tieto základné receptúry väčšinou modifikujú podľa konkrétneho stavu a popísaných zdravotných ťažkostí. K ďalším terapeutickým metódam patrí cvičenia qi gong alebo masáže Tuina. Zásadný je aj odporúčanie na zmenu životného štýlu, ktorá výrazne napomáha efektívnosti liečby.

A čo stravovanie?

Nesprávne stravovacie návyky sú ďalším významným faktorom ovplyvňujúcim našu zdravie. Číňania hovoria: „Je jedno čo jete, hlavne to jedzte pravidelne.“ Čo je veľká pravda. Pravidelná strava (ideálne 3–4 x denne a žiadne zobanie medzi tým) pôsobí blahodarne na systém sleziny, ktorý je jedným z pilierov našej imunity.

V dnešnej dobe je ale dôležité hľadieť nielen na pravidelnosť, ale aj na kvalitu potravín. Náhrady, aditíva, konzervanty, potraviny ochudobnené o základné živiny, to nie je to, čo nám prospieva. Nemusíte jesť moc, ale jedzte kvalitne a pestro. Navyše každý človek je iný, a aj to je potrebné zohľadniť pri tvorbe jedálnička. Jedlo, ktoré je pre váš organizmus dnes blahodarné, mu môže za rok škodiť. Všetko sa vyvíja a mení. Ale to je na dlhšie rozprávanie. Skôr veľa dlhé rozprávanie. Alebo na návštevu praktika čínskej medicíny pozri tu.

Ako ale spoznáme dobrého praktika čínskej medicíny?

Podľa výsledkov jeho práce. Na odporúčanie priateľov, ktorí už s TCM majú pozitívnu skúsenosť. Zoznam overených praktikov čínskej medicíny možno jednoducho nájsť na stránkach Komory tradičnej čínskej medicíny, ktorá zaručuje ich odbornú spôsobilosť.

Čínska a západná medicína sú postavené na pomerne rozdielnych základoch. Ako sa líši ich pohľady na náš imunitný systém?

Podľa čínskej medicíny je zdravý organizmus plný Qi (čchi – vitálnej energie) a krvi, a všetko v ňom plynule prúdi. Ak človek žije primerane zdravo, tak jeho telo má výbornú samoregulačné schopnosť a väčšinu výkyvov dokáže samo zvládnuť. Pokiaľ ale výkyv presiahne určitú hranicu, začína choroba. Ak hovoríme o imunitnom systéme, tak čínski lekári používajú termíny Zheng Qi a Xie Qi. Zheng Qi si môžete predstaviť ako všetko dobré / fyziologické v nás. Naopak Xie Qi sú naši nepriatelia – parazity, toxíny, vírusy, baktérie, kvasinky, chlamýdie, ale aj podnety vyvolávajúce stres – proste všetko, čo rozhodí našu rovnováhu, rovnováhu Yin a Yang. Xie Qi okolo nás neustále krúži a hľadá medzierku, ako vniknúť do nášho tela. Pokiaľ žijeme primerane zdravo, je naše telo plné Zheng Qi a patogén nemá kam a kadiaľ do nás preniknúť.

Čo môžeme robiť pre to, aby sme mali silnú Zheng Qi?

Všetci to vedia, málokto to robí. V prvom rade je potrebné si udržiavať psychickú pohodu, vyrovnanosť a eliminovať stres. Psychika sa podieľa na vzniku asi 70% všetkých našich ochorení, preto je potrebné začať so sebou pracovať – čím skôr, tým lepšie.

Malým návodom vám môžu byť závery jednej dlhodobej štúdie, v ktorej vedci skúmali, čo má vplyv na naše fyzické i psychické zdravie. Štúdia jednoznačne dospela k záveru, že zdravie nám rozhodne nezaručí úspechy v práci alebo vyššie bankového konta, ale kvalita našich vzťahov s ostatnými ľuďmi – vzťah s partnerom, v rodine, v práci, v škole, s priateľmi. To je to, čo je naozaj dôležité.

Na imunitu som sa pýtala úplne zámerne, pretože viem, že vo svojej ordinácii okrem akupunktúry a čínskych byliniek používate aj vitálne huby.

Dôvod je jednoduchý, podľa mojich skúseností sú práve vitálne huby na podporu imunity najlepší. Preto na ich liečebné účinky nedá tradičná čínska medicína dopustiť. Objavuje je aj západná medicína, a tak sa huby stávajú čím ďalej častejším objektom vedeckých štúdií. Hlavnou účinnou látkou húb sú beta glukány, ktoré preukázateľne zlepšujú stav imunitného systému. Vo chvíli, keď sa vitálne huby dostanú do organizmu, zvyšujú a aktivujú makrofágy, T-lymfocyty alebo NK bunky (tzv. Prirodzené zabíjače).

Huby nielen imunitný systém podporujú, ale tiež ho regulujú vo chvíli, keď je jeho odpoveď neprimeraná. To sa týka napríklad alergií, na ktoré majú vitálne huby blahodarný vplyv. Chorôb, s ktorými si vitálne huby dokážu poradiť, je celý rad, či už hovoríme o cholesterolu, cukrovky, nespavosti, ľahších depresiách či zápaloch. Významné je aj ich protizápalové pôsobenie. Skrytý zápal je dnes príčinou mnohých ochorení. Keď sa vrátime k čínskemu poňatie Zheng Qi, môžeme povedať, že vitálne huby patrí medzi prírodnými produktmi k tomu najsilnejšiemu, čo dokáže Zheng Qi posilniť, a tým pádom tiež ochrániť naše zdravie pred nepriateľmi v podobe Xie Qi.

Foto: PR servis
TCM point, PR článok, nepoužívať

Veľa sa dnes hovorí o využití vitálnych húb u onkologických ochorení. Čo by ste pacientom odporučil?

Vitálne huby sa nachádzajú svoje uplatnenie najčastejšie práve pri onkologických ochoreniach. Z vedeckých výskumov vyplýva, že na jednej strane zmierňujú vedľajšie prejavy drastické liečby, a na druhej strane dokážu likvidovať rakovinové bunky pomocou niekoľkých mechanizmov. Jednou z nich je aj tzv. Apoptóza – bunková „samovražda“ rakovinových buniek. Na základe osobnej skúsenosti odporúčam používať vitálne huby súbežne so západnou liečbou. Jednou z veľkých predností húb je, že neoslabujú účinky chemoterapie alebo rádioterapie na rozdiel od niektorých byliniek. Navyše posilňujú liečbou oslabený organizmus a s ním aj Zheng Qi. Pri liečbe rakoviny prsníka sa napríklad veľmi osvedčila kombinácia húb Reishi, Coriolus a Maitake. Dôležité je aj to, že vitálne huby nemajú žiadne vedľajšie negatívne účinky. Občas sa ma ľudia pýtajú, či existujú aj nejaké vedecké štúdie pre to, čo tvrdím. Stačí sa pozrieť na internet, napr. na www.CinskyHerbar.cz, kde možno nájsť veľké množstvo textov, ktoré vychádzajú z overených lekárskych štúdií. Avšak pre mňa, ako terapeuta čínskej medicíny, je dôležitá aj má osobnú skúsenosť.

Používate aj vy sám vitálne huby?

Samozrejme, najradšej mám kombináciu Cordycepsu a Reishi. Cordyceps pôsobí ako dobíjač energie, posilňuje libido, obličky a pľúca. Reishi posilňuje imunitu, podporuje kardiovaskulárny systém a výrazne harmonizuje psychiku, čo by potvrdili aj čínski mudrci, ktorí ju vždy užívali pred meditáciou. Často používam aj hubu Coriolus, ktorá asi najefektívnejšie likviduje rôzne patogény ako chlamýdie, kvasinky, baktérie, borélie či vírusy. A aj rakovinové bunky.

Mnoho ľudí do mojej ordinácie dnes prichádza s takzvaným skrytým patogénom. Predstavte si, že ste kedysi prekonali nejakú bežnú infekciu alebo mali kliešť. Väčšinu patogénu sa podarilo napríklad antibiotikami z organizmu odstrániť, ale časť sa ukryla v hlbších vrstvách. Potom stačí nejaké oslabenie, stres, a patogén sa opäť „prebudí k životu“ a začína často urputný boj o energiu. Títo ľudia často hovoria: „Stále sa cítim, akoby na mňa niečo liezlo …“. Tu je Coriolus alebo Chaga dobrou voľbou.

Mám rád aj Maitake, ktorá je výborná u metabolického syndrómu (diabetes, hypertenzia, cholesterol, nadváha, tuky v krvi), čo je problém mnohých ľudí v dnešnej dobe fastfoodov.

Vitálne huby sa stávajú veľmi populárnymi, ale ako je to s ich kvalitou na našom trhu?

U vitálnych húb z veľkej časti platí to isté ako pri nákupe potravín. Buď môžete nakúpiť lacno, alebo kvalitne. Zároveň ale platí aj to, že vysoká cena nie je automaticky zárukou vysokej kvality.

Foto: PR servis
TCM point, PR článok, nepoužívať

Vyberajte si kvalitné hubové produkty, ktoré sú vyrobené tak, aby si zachovali rovnaké účinky, ktorými disponuje samotná huba. V terapeutickej praxi sa používajú tzv. Extrakty z vitálnych húb.

Podľa čoho teda vitálne huby vyberať?

Ako som už spomenul, hlavnou účinnou zložkou vitálnych húb sú beta glukány (polysacharidy), preto sa zamerajte na ich podiel v hubovom extraktu. Ideálne podiel je (podľa môjho názoru, ale aj názor ostatných odborníkov) 30%. Ak je to menej, je účinok slabý. Ak je to viac ako 30%, je to na úkor ostatných účinných látok (nemenej dôležitých). Vyšší podiel polysacharidov menia pomery medzi jednotlivými účinnými látkami, a tým sa zmení aj účinky samotnej huby.
Foto: PR servis
TCM point, PR článok, nepoužívať
Niektorí predajcovia hovoria, že majú najsilnejšie huby na trhu, pretože obsahujú vysoké percento polysacharidov. To by sme ale mohli liečiť len čistým betaglukánom, ktorý je lacnejší ako huby, a ktorý obsahuje okolo 73% polysacharidov.

Vždy hľadajte výrobcu, ktorý je schopný doložiť aj zdravotnú nezávadnosť svojich produktov, najlepšie nezávislou európskou certifikovaným laboratóriom.

Na záver by som rád zdôraznil jednu myšlienku. Nikdy nezabúdajme, že „najlepší pilulkou je zmena životného štýlu“.

Milan Schirlo – terapeut tradičnej čínskej medicíny www.milanschirlo.cz a odborný konzultant spoločnosti MycoMedica.cz

chyba