Viete čo pomôže vašim rozbúreným črevám?

Črevný systém tvorí dôležitú súčasť tráviaceho ale aj imunitného systému. Zväčša ho vnímame ako orgán, ktorý zabezpečuje spracovanie potravy, vstrebanie výživných látok a odstránenie tých nepotrebných. Málo kto si však uvedomuje, že črevo je tiež dôležitou súčasťou imunitného a nervového systému. Stav našich čriev je preto veľmi dôležitý prvok z celkového pohľadu na naše zdravie.

20.11.2019 00:00
inPHARM, PR článok, nepoužívať Foto:

Čo sa deje v našich črevách

Foto: inPHARM
inPHARM, PR článok, nepoužívať

Tenké a hrubé črevo merajú spolu 6 metrov ale ich vnútorná plocha je oveľa väčšia, nakoľko tenké črevo má veľa výčnelkov-klkov. Keby sa všetky vyrovnali predstavovali by plochu piatich stolnotenisových stolov. Natrávená potrava zo žalúdka sa v tenkom čreve ďalej štiepi enzýmami a šťavami (žalúdočná, pankreatická) a žlčou (z pečene) na menšie čiastočky, aby mohli prejsť cez črevnú stenu do krvi a do cieľových orgánov. Časť potravy, ktorá sa nedá stráviť, prechádza do hrubého čreva, kde dochádza k vstrebávaniu vody, niektorých vitamínov, solí a liekov. Nachádzajú sa tu mnohé druhy kvasných a hnilobných baktérií, ktoré dokončujú tráviaci proces predtým ako sa obsah čreva vyprázdni.

Pozitíva črevných baktérií

Počet črevných baktérií prevyšuje počet buniek ľudského tela až desaťnásobne – je ich desiatky biliónov a vážia spolu asi 1 kg. V organizme táto črevná mikrobiota plní viaceré funkcie. V prvom rade – vytvára bariéru na črevnej stene voči usadeniu sa patogénnych mikroorganizmov. Niektoré črevné baktérie produkujú dôležité vitamíny – ide o vitamín K a vitamíny skupiny B. Pomáhajú vstrebávať aj soli sodíka, draslíka a horčíka. Podieľajú sa tiež na premene cholesterolu a žlčových kyselín na sekundárne produkty a ovplyvňujú tak metabolizmus tukov. Zapájajú sa aj do rozkladu sacharidov na voľné mastné kyseliny, ktoré ovplyvňujú rast buniek črevnej steny, regulujú pH v črevách i peristaltiku (pohyb čriev). Stimulujú tiež zdravý vývoj lymfatického tkaniva. Pomáhajú mobilizovať imunitný systém a protilátky, čím môžu znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Znižujú riziko vzniku alergií, keďže zmierňujú príznaky intolerancie laktózy.

Tráviace problémy a častá návšteva toaliet

Foto: inPHARM
inPHARM, PR článok, nepoužívať

Môže ísť o následok konzumácie nevhodne kombinovaných potravín, pokazenej stravy, ale aj o potravinovú intoleranciu, či dôsledok stresu (syndróm dráždivého čreva). Častou príčinou problémov bývajú hlavne v lete infekčné hnačky (vírusy – rotavírusy, baktérie – Salmonela atď.), spojené so zvýšenou teplotou, únavou a celkovou vyčerpanosťou. V zime sú to tzv. črevné chrípky. Dôležitým opatrením je dopĺňanie tekutín a nasadenie diétnej stravy.

Prvá pomoc pri tráviacich a črevných ťažkostiach

Pri liečbe je dôležité odstrániť príčinu ochorenia, to však nie vždy poznáme. Lekár to zistí z výteru konečníka, ale výsledky prídu až o niekoľko dní. Dovtedy si môžeme pomôcť sami. Ako prvé môžeme použiť prípravky, ktoré v čreve vychytávajú škodlivé toxíny a baktérie, napr. čierne uhlie alebo čistený íl a tiež dopĺňať narušenú mikrobiotu vhodnými črevnými baktériami. Z hľadiska komplexnosti pôsobenia je zaujímavý kombinovaný prípravok ENTERINA, ktorý vďaka sušeným čučoriedkam, prirodzeným črevným baktériám (Bacillus coagulans), vitamínom B a K účinne a rýchlo napomáha viazať na seba toxíny, odvádzať ich z tela von, znížiť dráždivosť čriev, zahusťovať ich obsah a vytesniť patogénne mikroorganizmy tými dobrými (probiotikami).

Výživový doplnok Foto: inPHARM
inPHARM, PR článok, nepoužívať Výživový doplnok

Sušené čučoriedky a ich cenné obsahové látky (triesloviny, organické kyseliny, flavonoidy, vitamíny, minerály atď.) sú odporúčané aj Európskou liekovou agentúrou na liečbu ľahších foriem hnačiek. Tento prostriedok je rokmi odskúšaný aj našimi starými mamami. Je veľa druhov dobrých črevných baktérií, ale len Bacillus coagulans je v prípravku Enterina vo forme spór. To im zaručí odolnosť voči kyslému prostrediu žalúdka a transport do čreva v hojnom počte (tam vyklíčia), na rozdiel od baktérií, ktoré takúto ochranu nemajú. Dôležitosť vitamínu K v prípravku je v tom, že zmierňuje prípadné krvácanie a vitamíny B regenerujú črevnú sliznicu, znižujú mieru únavy a zlepšujú chuť do jedla.

Prípravok Enterina je vhodný pre všetkých (deti od 6 mesiacov a dospelých), má príjemnú chuť a užíva sa len jeden krát denne. Zarába sa tesne pred použitím, nakoľko účinné látky sú vo vrchnáčiku. Prax je taká, že väčšinou sa stav pacienta výrazne zlepší do času, kým prídu výsledky výterov, a preto nie je potrebné liečbu meniť.

Enterina je výživový doplnok. Pred používaním lieku si pozorne prečítajte príbalový leták.

Článok pripravila odborná spoločnosť Edukafarm

chyba