Zrak po laserovej operácii očí. Čo môžete očakaváť?

Pätnásť bezbolestných minút a ostrý zrak je zrazu vytúženou realitou. Presne toto prináša moderná laserová operácia očí. Čo sa však deje počas zákroku, ako dlho prebieha rekonvalescencia a kedy sa váš zrak ustáli?

04.11.2019 00:00
Group M, iClinic, PR článok, nepoužívať Foto:

Laserová operácia očí vám prinesie život bez dioptrických okuliarov alebo kontaktných šošoviek, po ktorom ste toľko túžili. Operácii predchádzajú detailné vyšetrenia a samotný zákrok je naozaj rýchly, pretože netrvá viac ako pätnásť minút. Je to však pätnásť minút, ktoré vám nadobro zmenia život k lepšiemu. Laser totiž dokáže účinne odstrániť krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus, ale aj presbyopiu, a tak môžete okuliare na čítanie či tie do diaľky navždy “zavesiť na klinec”.

Bez bolesti

Mnoho ľudí si v súvislosti so slovom operácia spája zásah do tela a bolesť. Pri operácii laserom vám však ani jedno z toho nehrozí, pretože tento zákrok je veľmi precízny a vďaka jedinečnej technológii nenecháva na oku žiadnu ranku. Bolesť vám teda nehrozí ani počas zákroku, ani po ňom.

Veľkou výhodou je aj to, že zákrok sa vykonáva ambulantne a ak všetko prebehne bez komplikácií a vy sa budete cítiť dobre, môžete ísť rovno do domácej liečby. Nie je to teda ako bežný operačný zákrok v nemocnici, po ktorom musíte zostať ležať na lôžku.

Nový zrak, nový život

Tak ako je rýchly samotný zákrok, rýchlo prebieha aj rekonvalescencia. Nebude to síce trvať pätnásť minút, ale do pár dní bude váš zrak naozaj fit. Závisí od typu operácie, ale v niektorých prípadoch po zákroku nemusíte mať ani zalepené oči, jednoducho fungujete normálne a odchádzate z kliniky s otvorenými očami. Treba im však dopriať zaslúžený oddych, aby sa správne hojili. Čas si môžete skrátiť počúvaním príjemnej hudby a celkovým odpočívaním. Vaše telo sa bude so zákrokom vysporadúvať tak, že si jednoducho vypýta oddych, je preto možné, že veľa času prespíte.

Na druhý deň, keď otvoríte oči, ihneď zaregistrujete zmenu svojho zraku. Ak sa na to budete cítiť, môžete ísť pokojne do práce alebo aj do školy. Skúste sa však vyvarovať zbytočnému namáhaniu zraku a sledovanie televízie či dlhé pozeranie do monitoru si radšej odpustite. Celkové ustálenie zraku pocítite už do pár dní, spravidla to trvá týždeň. Je však dôležité, aby ste v čase rekonvalescencie nezabúdali do očí aplikovať predpísané kvapky na ich hydratáciu. A počas prvého týždňa by ste sa mali vyhýbať aj namáhavejším športom. Namiesto toho si radšej doprajte príjemnú prechádzku v prírode, lebo zelená našim očiam naozaj prospieva.

Sivý zákal sa hojí ťažšie

Trochu iné je to v prípade sivého zákalu, ktorý sa odborne nazýva katarakta. Hoci operácia neprebieha laserom, aj tento zákrok je veľmi rýchly. Trvá asi osem minút, pričom celkový pobyt na klinike spravidla nepresiahne viac ako tri hodiny.

Videnie sa po operácii katarakty stabilizuje naozaj rýchlo a už o pár dní pacient vníma viditeľnú zmenu. Rekonvalescenciu vníma každý individuálne, a to v závislosti od fyzického, ale aj psychického rozpoloženia, úplná stabilizácia dioptrií sa však väčšinou dostaví do troch až štyroch týždňov.

Ktorýkoľvek typ operácie očí podstúpite, nezanedbajte kontrolné vyšetrenia a preventívne prehliadky u svojho očného lekára aj na klinike, kde vám zákrok urobili.

chyba