Poznáte svoj krvný tlak? OTESTUJTE SA

Poznáte hodnoty Vášho krvného tlaku? Že nie? Máme pre Vás dve správy. Jednu dobrú a druhú zlú. Tou dobrou je, že nie ste jediný/á, kto nemá prehľad o svojom krvnom tlaku. Zlou správou je, že ak o hodnotách svojho krvného tlaku neviete, môžete trpieť vysokým krvným tlakom a ten je pre naše telo skutočne nebezpečný.

10.09.2019 00:00
Orin, PR článok, nepoužívať Foto:

Prečo je vysoký krvný tlak nebezpečný?

Vysoký krvný tlak je nebezpečný najmä preto, lebo sa zvyčajne prejaví až keď je neskoro. Srdce pumpuje krv cez cievy a tým vytvára určitý tlak. Bez tlaku by totiž krv v tele nemohla obiehať a bez cirkulácie krvi by orgány nedostávali prísun živín a kyslíka, ktoré na svoju činnosť potrebujú. Úlohou krvného tlaku je zabezpečiť, aby sa krv dostala do všetkých častí nášho tela. Ak sme zdraví, naše cievy sú pružné a pri prečerpávaní krvi sa roztiahnu. Mieria roztiahnutia záleží aj na tom či sme zdraví alebo nie. Ak vysoký krvný tlak neliečime, môžeme očakávať poškodenie organizmu mnohými spôsobmi. Predovšetkým sa zvyšuje námaha srdca a ciev. Srdce musí dlhodobo pracovať ťažšie ako za normálnych okolností. Má tendenciu zväčšiť sa, steny zhrubnú. Vysoký krvný tlak tiež zvyšuje riziko mozgovej porážky a môže poškodiť obličky a zrak.

Foto: PR servis
Orin, PR článok, nepoužívať

Čo hovoria štatistiky?

Zvyčajne sa problém vysokého krvného tlaku týka ľudí vo veku 45– 64 rokov. Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií, na Slovensku ročne pribudne takmer 30 000 ľudí s touto diagnózou a takmer 45% všetkých úmrtí na Slovensku patrí do kategórie tých, ktorým sa dalo pokojne predísť. Hrôzostrašná štatistika? Vy do nej patriť nemusíte!

Otestujte sa!

Nechcete byť súčasťou hrozivých štatistík?

Chcete vedieť, aká je u Vás pravdepodobnosť rizika vysokého krvného tlaku?

Odpovedzte na pár otázok a môžete zistiť, ako ste na tom vy.

chyba